Vroeger, toen ik nog geen vrijwilligerswerk deed voor Scouters en een patiëntenvereniging, had ik zeeën van tijd en bakte ik geregeld een paar cakes. Als tiener deed ik dat thuis ook al, maar toen had ik nog geen last van armen, nek en schouders. Onder het toeziend oog van mijn moeder bakte ik, samen met mijn jongere zusje, cake of brood.
In de periode dat ik een baan had, had ik geen tijd voor bakken, maar later wel, zeker toen ik een fornuis met echte oven kocht. Het enige probleem was het vasthouden van die schuddende, trillende mixer die je ook nog door het steeds zwaarder wordende deeg moet bewegen, maar ik vond een oplossing. Ik kocht een mixerkom op een standaard van een goed, degelijk Duits merk (Krups) met een flink vermogen – niet een goedkope mixer die nauwelijks de slagroom stijf kan kloppen.
Ik heb er jaren plezier van gehad en heel wat cakes gebakken. Zo veel, dat er in de bodem van de kom, waar de gardes steeds overheen draaiden, een gat kwam. Eerst dacht ik wel een nieuwe kom te kunnen kopen, maar dat viel tegen. De mixerkom werd niet meer gemaakt en onderdelen waren er ook niet meer. Uiteindelijk heb ik wel een nieuwe mixerkom van een ander merk gevonden, de Bosch ErgoMixx 450W, zodat ik nu weer cake kan bakken. Af en toe, als ik zin heb, doe ik het nog wel eens. De mixer draait in de kom en je voegt af en toe ingrediënten toe. Makkelijker kan het niet. Kom en gardes kunnen in de vaatwasser.
In de mixerkom kan beslag voor twee cakes. De oven is toch heet, er kunnen gemakkelijk meer cakevormen naast elkaar in en dan kun je er net zo goed twee bakken – wel zo economisch. Als de eerste twee cakes in de oven staan, was ik de kom en gardes even af en dan neem ik een half uurtje pauze. Ruim een half uur voor het einde van de baktijd begin ik met beslag voor de twee volgende cakes. Zo heb ik er wel eens 8 verschillende op een dag gebakken, voor mijn verjaardag.
Wat doe je dan met al die cakes? Ik gaf ze weg aan andere jarigen, of in plaats van een bloemetje als bedankje. Succes gegarandeerd, al is het alleen al om de moeite. Je hebt veel mogelijkheden om te variëren. Af en toe doe ik een cake in de vriezer voor later. Dat kan gesneden in plakjes, of als hele cake.
Voor een lekkere cake heb je een goed recept nodig en ik houd niet van kant-en-klaar-pakjes. Zoals mijn naam (pseudoniem) doet vermoeden, heb ik iets met Zweden. In Zweden bakken mensen nog veel meer dan wij doen en ze hebben goede recepten. Ik neem vaak kookboeken mee uit landen die ik bezoek en zo heb ik ook verschillende Zweedse kookboeken. En ik spreek een mondje Zweeds, dus ik kan de recepten vertalen. Ik gebruik een Zweeds recept voor saffraancake als basisrecept en dat heb ik zelf vertaald en een beetje aangepast. Ik heb in Zweden nooit pakjes met cakemeel of zelfrijzend bakmeel gezien, maar ik ben er al jaren niet meer geweest, dus misschien is dat nu anders. Ze gebruiken losse ingrediënten, precies zoals ik het graag wil, met minder E-nummers en andere onnodige toevoegingen.
Aan de slag!
Loopt het water je al in de mond? Hieronder staat het recept (pdf-bestand), dan kun je meteen aan de slag, als je alles in huis hebt. Wil je toch zelfrijzend bakmeel gebruiken, voeg dan een beetje extra bakpoeder toe.