In het helpcentrum vind je antwoorden op veelvoorkomende vragen (FAQ) over diverse onderwerpen, zoals vergoedingen, financiering van hulpmiddelen en diensten. Ons doel is om jou te voorzien van nuttige informatie en praktische oplossingen voor de uitdagingen waar je mogelijk mee te maken krijgt als je een beperking hebt. Vragen en antwoorden over het gebruik van hulpmiddelen, vind je bij de betreffende hulpmiddelen en Keuzehulpen. En kijk ook eens bij Ik wil beter, daar vind je handige tips hoe je veel dingen kunt doen, die je gewoon wilt doen, al heb je een beperking.
Over procedures om hulpmiddelen vergoed te krijgen of (deels) zelf te financieren hebben we de meest gestelde vragen verzameld en ze voor jou beantwoord, zodat je snel en gemakkelijk de informatie kunt vinden die je nodig hebt. Als jouw vraag niet wordt beantwoord op deze pagina, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Een team van ervaringsdeskundigen staat altijd klaar om je te helpen en jouw vragen te beantwoorden. Ons team bestaat uit eindgebruikers van hulpmiddelen, mantelzorgers en een reeks ervaren adviseurs. Meer weten wie we zijn en hoe we dit mogelijk maken, kijk in het laatste blok,waar we de veelgestelde vragen over Scouters beantwoorden of vind hier alles Over Scouters
Heb je een vraag aan ons, stuur deze naar de redactie van Scouters
Je hebt tijdelijk of voor langere tijd een hulpmiddel nodig. Hoe weet je of dat hulpmiddel wordt vergoed of dat je het zelf betaalt? Bij wie moet je zijn om een vergoeding aan te vragen? En is het wel altijd verstandig om een vergoeding aan te vragen of kan je het beter helemaal zelf regelen?
Als je een hulpmiddel aanvraagt bij jouw gemeente, dan krijg je te maken met de Wmo. Maar wat is de Wmo precies? We zetten het voor je op een rij.
Als je jouw hulpmiddel vergoed krijgt door jouw gemeente, dan kan je vaak kiezen of je dat wil laten vergoeden door een pgb. Maar wat is een pgb en wanneer heb je recht op een pgb?
Heb je hulpmiddelen nodig voor behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging? Dan krijg je deze vergoed uit het basispakket. Zorgverzekeraars vergoeden eenvoudige loopmiddelen, zoals krukken of een rollator niet meer. Een aantal hulpmiddelen vallen wel onder de zorgverzekeraar en niet onder de Wmo. Hier vind je daarover meer informatie.
De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Heb je dat nodig? Deze zorg kun je thuis krijgen, of je kunt in een instelling gaan wonen, zoals een verpleeghuis. Woon je thuis en val je onder de Wlz, dan gelden andere regels voor de financiering van je hulpmiddelen.
Heb je een hulpmiddel nodig om jouw studie of werk te kunnen uitvoeren, neem dan contact op met het UWV.
Je kunt bij diverse fondsen terecht voor (deel)financiering van hulpmiddelen die nergens anders vergoed worden.
Bij eigen aanschaf is het in sommige gevallen mogelijk deze kosten als aftrekpost op te voeren bij de belastingaangifte.
Crowdfunding is een eigentijdse manier om aan de benodigde financiën te komen voor de aanschaf en gebruik van een voor jou noodzakelijk hulpmiddel. Hoe pak je dat aan?
In onderstaande rubrieken vind je antwoorden op veelvoorkomende vragen over Scouters. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met Scouters via de contact pagina.