Handige ‘hulpmiddelen’ voor in huis

Handige ‘hulpmiddelen’ voor in huis

Handige ‘hulpmiddelen’ voor in huis

Uit de Van Dale:
hulp·mid·del (het; o; meervoud: hulpmiddelen)  middel om een doel sneller, gemakkelijker te bereiken

Bij een hulpmiddel denken we al snel aan een object of materieel goed dat we via de gemeente aanvragen of voorwerpen die door verkoopsites worden geclassificeerd als hulpmiddelen of aanpassingen zoals stokken, rollators, rolstoelen. Er zijn echter ook veel voorwerpen die je helpen je doel sneller en gemakkelijker te bereiken, maar die doorgaans niet als hulpmiddel worden geclassificeerd: ‘hulpmiddelen’. Deze blog gaat over mijn favoriete ‘hulpmiddelen’ voor in huis. Hulpmiddelen in huis hebben veel te maken met de inrichting van je huis.

De voordelen van ‘hulpmiddelen’ in huis zijn:

  • Je bent minder afhankelijk van de hulp van anderen
  • Ze zijn breder verkrijgbaar en minder duur


Verlichting: Laag hangende lampen, staande lampen, plaklampen en klemlampen

Met mijn evenwichtsstoornis is het niet zo handig om op een keukentrap te gaan staan om een plafondlamp te vervangen of een boormachine te hanteren om een lamp op te hangen. Om die reden heeft mijn vader lampen in mijn huis lager gehangen dan gebruikelijk. Langere bezoekers moeten oppassen dat ze hun hoofd niet stoten aan de hanglamp, dat wel, maar ik kan staande met mijn beide voeten op de vloer de lampen vervangen.

Naast laag hangende lampen heb ik in de woonkamer staande lampen die je naar je toe kan trekken om ze te vervangen en de lampenkap schoon te maken.
In ruimtes als de badkamer waar er een spatwaterbestendige plafondlamp aanwezig is, heb ik een plakledlamp aangebracht boven de wastafel. Als ik iemand moet vragen om de plafondlamp te vervangen, hoef ik daarom niet een tijdje in het donker te zitten – hulp is immers niet altijd direct beschikbaar. Plaklampen gebruik ik ook wel op plekken waar geen verlichting is zoals in de meterkast of als extra optie  voor als er een stroomstoring is. Hetzelfde geldt voor klemlampen.

Altijd  één hand vrij: gaatjeslepels en steelpannen

Met een evenwichtsstoornis en af en toe een spasme is het niet handig als je een hete, zware pan met twee handen moet afgieten. Dat doe ik dan ook nooit. In plaats van afgieten schep ik pasta, aardappelen of groente met een grote gaatjeslepel uit mijn steelpannen die ik heb in verschillende afmetingen. Zo kan ik een pan met één hand tillen en heb ik mijn andere hand vrij om me vast te houden aan het keukenmeubilair als dat nodig is.

Zitplekken in iedere ruimte

In mijn huis kun je in elke ruimte zitten. In de keuken heb ik een keukenkruk met voetsteun, rug- en zijleuningen waarmee ik achter het fornuis of het aanrecht kan zitten terwijl ik kook of de afwas doe.
In de badkamer heb ik een opbergkruk waarop ik kan gaan zitten achter de wastafel of voor de wasmachine. Ook in de douche staat een waterbestendig zitje waar ik meestal niet op zit, maar waar ik de verzorgingsproducten op zet; zo hoef ik niet diep te bukken tijdens het douchen. Als ik ergens anders blijf logeren vind ik het lastig dat badkamers meestal geen zitmogelijkheid hebben. Het is dan balanceren op de badrand of je deels omkleden in een andere ruimte waar ik wel kan zitten.

In de hal heb ik een zitje om schoenen of buitenkleding aan te doen, of om de aankopen op te zetten.