Hoe toegankelijk is informatie? BWB R0040940 Hfst 3 Par 3.1 Art 22.1!!

Hoe toegankelijk is informatie? BWB R0040940 Hfst 3 Par 3.1 Art 22.1!!

Hoe toegankelijk is informatie? BWB R0040940 Hfst 3 Par 3.1 Art 22.1!!

Heerlijk die ‘toegankelijke informatie’ met een hoop afkortingen, codes en nummers van artikelen.  In elk geval behoorlijk specifiek, dat dan weer wel. Maar Joost mag 't weten wat dit betekent. En waar haal je zo snel een Joost vandaan...

Dan maar Googelen. Hij komt met iets uit Hoofdstuk 3, ook iets uit Paragraf 3.1 en met een Artikel. Ja ja. Dus. En als ik nou eens aanhalingstekens gebruik? Dat heb ik wel eens iemand zien doen. Aha. Hij komt met “Artikel 22. Verwerkingsverbod bijzondere categorieën persoonsgegevens en algemene uitzonderingen uit verordening”. Da’s in elk geval in de buurt, want het lijkt op “Art 22.1”. Even naar boven scrollen waar dit eigenlijk over gaat. Tsjonge, wat ‘n lap tekst. Bovenaan: “Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming”.

Allang kwijt waar ik eigenlijk naar zocht

Da’s duidelijk, toch? Even maar weer naar beneden gebladerd. Gaat over privacy. Ik stop ergens met scrollen. “Overeenkomstig artikel 9, tweede lid, onderdelen a, c, d, e en f, van de verordening is het verbod om bijzondere categorieën van persoonsgegevens te verwerken niet van toepassing, indien de betrokkene uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven voor de verwerking van die persoonsgegevens voor een of meer welbepaalde doeleinden.”.  Dusss…

Echt duidelijk wordt ‘t niet. En ik ben eerlijk gezegd ook allang kwijt waar ik eigenlijk naar zocht. Laat maar zitten.

Schuurtje in m’n tuin

Oh ja, had ik nog niet verteld, ik wil een extra schuurtje in m’n tuin. Zo’n mooie houten. Maar voordat ik dat ding bestel, misschien eerst maar even kijken of het wel mag. En hoe groot hij mag zijn. Via Google kom ik bij het Omgevingsloket. Dat “omgeving” klopt wel, hij moet in de omgeving van mijn huis komen, maar op de site is geen loket te vinden. Ik kan wel mijn adres invoeren en dan krijg ik een kaartje. Da’s inderdaad mijn huis. En daar in de hoek wil ik dat schuurtje. Zou handig zijn als ik ergens een kon kruisje zetten. Rechts zie ik “Hoofdregeling omgevingsplan”. Daar staan vast de regels. Of hebben ze al een plan voor de omgeving van mijn huis? Waarom weet ik daar niks van?

Er zitten hoofdstukken in. Die kan ik openklikken. Daarbinnen zitten “Afdelingen”. Kan ik ook openklikken. Daarbinnen zie ik paragrafen. Binnen die paragrafen zitten nog kleinere paragrafen. Ik zit inmiddels op niveau “22.2.7.1”. Da’s vier lagen diep. Ben ik stiekem wel een beetje trots op. Daarbinnen zie ik Artikelen. En die zijn ook weer onderverdeeld. Daar zie ik “eisen”. Aha. Aan wat voor eisen moet mijn schuurtje voldoen? Artikel 22.23 lid 1 binnen die 22.2.7.1, dat zal ‘m zijn:

Ja wacht even, dus twee andere artikelen zijn niet van toepassing als, eh, huh? En dus? Snap jij 't? Het lijkt wel echt belangrijk. Er moet iets gebeuren, volgens mij. Of vooral juist niet. Eh...

Ik heb inmiddels overal jeuk

Kan ik ze misschien bellen? Ik klik door de website heen. Prachtige kleurtjes, alles beweegt, allemaal verschillende lettertypes. Het gaat er blijkbaar vooral om dat het er mooi uit ziet, want dat blokje daar rechtsboven kan ik niks van lezen. Hoe verzinnen ze het: kleine blauwe dikke letters op een felrode achtergrond. En in meerdere hoeken van die pagina van dat irritante geknipper en steeds veranderende foto’s. Ik heb inmiddels overal jeuk en begin koppijn te krijgen.

Aha, een pagina “Contact”. Geen telefoonnummer, maar wel een invulformulier. Nou ja, oké, dan doen we dat maar. Ik krijg zelfs direct een reactie terug. “Dank voor uw vraag. We doen ons best om zo snel mogelijk te reageren. U kunt binnen 8 weken een reactie van ons verwachten.”.  Ja, hallo, daar heb je dus helemaal niks aan. Ik bestel dat schuurtje gewoon, ze kunnen de boom in met hun “Algemene afbakeningseisen”.

United Nations International Day

Op 28 September is het de “United Nations International Day for Universal Access to Information”. Da’s ook zo’n zin waar je jeuk van krijgt en ook nog in ‘t Engels. Maar deze is wel goed bedoeld. Want het is de dag waarop internationaal aandacht wordt gevraagd voor toegankelijkheid van informatie.

Toegankelijkheid van gebouwen kennen wij als lezers van Scouters al. Da’s immers lang niet altijd goed geregeld. Maar ook informatie moet natuurlijk toegankelijk zijn. Dus niet zeven niveaus diep “afbakeningseisen”, maar gewoon normaal vindbare informatie. In fatsoenlijk Nederlands. Niet in kleine lettertjes in belachelijke kleuren, maar gewoon leesbaar. En niet met allemaal knipperende afleiding er omheen. Doe effe normaal.

WCAG,

Natuurlijk, er zijn keurmerken voor websites, met allemaal goeie dingen over taalgebruik en kleurgebruik, zoals de WCAG. Op onze nieuwe Scouters website hebben ons best gedaan ons aan die regels te houden. Maar ja, elk bedrijf heeft ook een afdeling Communicatie, met mensen die af en toe een marketingcursus als “Uitnodigende websites” krijgen. En die dus daarna helemaal losgaan met de “dynamisch aantrekkelijke presentatiebeleving”. Waardoor de informatie waar je eigenlijk naar op zoek was, niet meer te vinden is. Want helemaal bedolven onder de “visueel attractieve elementen”.

Duidelijk, vindbaar, leesbaar, begrijpbaar

De oproep van die dag van de Verenigde Naties aan die mensen is dus: ga terug naar je originele vak, “communicatie”, en ga terug naar je originele doel, namelijk informatie overbrengen. Duidelijk, vindbaar, leesbaar, begrijpbaar. Liefst op zo’n manier dat het niet nodig is om een Contactformulier of een Helpdesknummer te vermelden op de site. En als je dat dan toch niet kan laten, reageer dan gewoon binnen een paar dagen. Of, nog beter, neem de telefoon op. Zet mensen niet eerst 10 minuten in de wacht. Doe eens echt aan communicatie. Goeie en toegankelijke communicatie.

Nog even over de titel van deze blog. Da’s een verwijzing naar een stukje van de AVG, de wet die gaat over privacy. Daar staat, met veel woorden en lange zinnen, dat iedereen de privacy moet respecteren van iedereen. Dat je niet zomaar informatie mag opslaan over iemands medische gegevens, iemands geloof, of iemand LHBTIQ+ is, enzovoort. Informatie is waardevol. Daar moet je voorzichtig mee omgaan. Zoek maar eens op, het staat op Hoofdstuk3 Paragraaf3.1 Artikel22

 En dan dus punt 1. Da’s één zin, 63 woorden. Succes…