IEEEEK! Muizen in huis!

IEEEEK! Muizen in huis!

IEEEEK! Muizen in huis!

Een vriendin belde en ik vertelde haar dat ik vijf muizen in huis heb. Ze weet dat ik twee katers heb en ze vroeg hoe die daarop reageren. Nou, die reageren helemaal niet. Ze laten die muizen gewoon links, dan wel rechts liggen. Vriendin kon het niet geloven: katten die niet achter muizen aangaan? Ik heb haar nog even in de waan gelaten, want ik vond haar verbazing en ongeloof wel leuk. Nederlands is niet haar eerste taal en soms duurt het even voordat ze doorheeft dat een woord nog een andere betekenis heeft.

Muizen met en zonder staart

Er zijn veel alternatieven voor mensen zonder (één of beide) handen, of voor wie wel handen heeft, maar ze door pijn niet of minder goed kan gebruiken. Er zijn muizen die je met je mond, voet, hoofd of ogen bedient – zonder handen. Er zijn zelfs aparte kinder- en seniorenmuizen, en ook muizen voor linkshandigen. Maar denk ook aan slimme toetsenborden, pauzesoftware, spraakherkenningssoftware, apparaten en meubilair om je werkplek aan te passen. Op de pagina hulpmiddelen van de website van de RSI-vereniging vind je daar voorbeelden van. Iedereen kan computeren met de juiste hulpmiddelen.

Sneltoetsen

Maar misschien wil of kan je niet muizen? Gebruik dan sneltoetsen. Dat zijn toetscombinaties waarmee je bepaalde opdrachten geeft. Ik ben zelf een groot fan van sneltoetsen. Je laat dan automatisch de muis even los en daarmee voorkom je dat je hem steeds krampachtiger gaat vasthouden. Zo kun je RSI-klachten verminderen of voorkomen. Zo kun je kopiëren (Ctrl + c) en plakken (Ctrl + v), knippen (Ctrl + x) en letters, woorden, of zinsdelen selecteren. Of woorden onderstrepen (Ctrl + u), een document opslaan (Ctrl + s), of alle tekst in een document selecteren (Ctrl + a) om bijvoorbeeld een ander lettertype te kiezen.

Waar vind ik de sneltoetsen?

Op de website Excel van Jan Bolhuis staan sneltoetsen voor Excel, met allerlei tips en filmpjes. Hij werkt al jaren met Excel, heeft veel kennis van het gebruik ervan en deelt zijn ervaringen op een overzichtelijke manier. Op de webpagina  Computergebruik van de RSI-vereniging staan overzichten van alle sneltoetsen voor Windows of voor  Mac en voor de gratis tekstverwerkingssoftware Open Office / Libre Office. Op die webpagina staat ook een cursus om die sneltoetsen in stapjes aan te leren

Toetsenborden

Er zijn ook toetsenborden die je op een andere manier kunt bedienen. Bijvoorbeeld met je ogen, of met één hand. Sommige kun je zelf programmeren. Ik zou voor mijzelf nooit een compact toetsenbord (meestal zonder numeriek deel) kiezen, al is dat beter omdat de muis dan dichter bij je lichaam ligt. Ik heb vrij kleine handen met korte vingers, waardoor ik niet goed bij de bovenste rij toetsen kan en daarom heb ik mezelf aangeleerd om cijfers blind te typen op het numerieke deel van het toetsenbord.

Spraakherkenning

Steeds meer mensen gebruiken spraakherkenning . Het kost tijd en oefening om het programma jouw stem en woordgebruik te leren kennen, maar daarna kun je met je stem de computer aansturen en teksten schrijven of aanpassen.

Werkplek thuis

Een gezonde werkplek is voor iedereen belangrijk, of je nu een beperking hebt of niet. Ook thuis! Afwisseling en tussendoor bewegen zijn het allerbelangrijkste. Pauzesoftware kan je helpen om regelmatig een pauze te nemen en wat oefeningen te doen. Tips voor een ergonomische werkplek vind je op de webpagina inrichting werkplek. Op de webpagina

thuiswerken en RSI  vind je tips en wetenswaardigheden voor thuiswerken.

Deel jouw ervaringen!

Heb jij met een computerhulpmiddel je beperking weten om te buigen naar een mogelijkheid? Vertel het de redactie van Scouters

* Bij Scouters heet ik Karina Arbete, maar voor de RSI-vereniging schrijf ik onder de naam Corinne Travail – voor het RSI-Magazine en de website. Ik verzamel (onder andere) informatie over computerhulpmiddelen en vermeld dat dan op de website. Karina Arbete en Corinne Travail zijn één en dezelfde persoon.