Ik zoek informatie

Ik zoek informatie

Ik zoek informatie

Vanuit Scouters hebben we soms overleg met de Wmo-medewerkers of wethouder bij een gemeente. We wijzen dan op het belang om je ook als cliënt goed te informeren en vragen of ze een link naar onze site vol informatie willen plaatsen. De een vindt dat een goed idee, de ander verwijst naar hun adviesorgaan en de derde verrast ons soms met: “Dat willen we niet want dan weten de cliënten te veel”.

Teveel weten?

Een overheid die liever niet wil dat je als burger al te veel weet was bij de oprichting van de VN al een zorg. Daarom is het recht op informatie opgenomen in de Universele verklaring van de rechten van de mens uit 1948! En om zeker te weten dat dit recht doorwerkt in de hele Europese Unie is dit ook opgenomen in de Europese regels.

Het was meteen de bedoeling om de burger door informatie weerbaar te maken. Als het gaat om handicap en voorzieningen kan extra informatie juist ook de gemeente helpen om tot de best adequate en goedkope voorziening te komen. Echt adequaat gaat langer mee, voorkomt nieuwe problemen en bespaart daarmee ook nog geld en is duurzamer.

Speciale dag

De VN vindt het recht op informatie zo belangrijk dat er een dag voor is benoemd: 28 september en dat er een conferentie wordt gehouden. Die is online te volgen. Meer informatie over de conferentie kan je zien via deze link:

deze link

En intussen gaan wij bij Scouters verder met het bekijken van nieuwe voorzieningen en het bekendmaken van die informatie. Helaas is het niet verplicht om informatie te geven, maar daar zijn wij dan voor! En dat publiceren is ook nog eens een mensenrecht!