Op de rode loper in `the Big Apple`

Op de rode loper in `the Big Apple`

Op de rode loper in `the Big Apple`

Mijn digitale ik reist nogal eens naar het buitenland de laatste tijd. In de vorm van de documentaire "Sexual Healing" die  met mij als hoofdpersoon in 2022 op tv te zien was (zie de link onderaan deze blog). Je bent er ook op scouters.nl zeker al het een en ander over tegengekomen.

Reminder het is een docu die gaat over mijn zoektocht naar intimiteit in combinatie met mijn handicap. Een belangrijk onderwerp waar wereldwijd eigenlijk voor ieder mens te weinig aandacht voor is. En dus al helemaal niet bij mensen met een beperking. Maar mijn digitale ik doet haar best om de wereld bewust te maken dat ieder mens in wezen een heel persoon is en dus behoefte  heeft aan intimiteit. Deze keer werd de documentaire vertoond op The 16th Annual ReelAbilities Film Festival: New York.

ReelAbilities

ReelAbilities, is opgericht door Marlene Meyerson JCC Manhattan als een filmfestival in New York in 2007, baande zich een weg als het eerste evenement in zijn soort, waarbij uitsluitend films van en over mensen met een handicap werden vertoond.

Het is uitgegroeid tot de belangrijkste organisatie in de VS die zich inzet voor het bevorderen van het bewustzijn en de waardering van de verhalen en artistieke uitingen van mensen met een handicap door middel van film, met als doel een rechtvaardigere, inclusievere en toegankelijkere samenleving te creëren, zowel op als buiten het scherm.

Rolmodellen

Op het jaarlijkse vlaggenschipfestival in New York staat ReelAbilities bekend om zijn brede internationale filmselectie, meeslepende gesprekken, professionele workshops en kunstevenementen, en is het ook een leider in het stellen van de hoogste normen voor toegankelijkheid en inclusie in de filmindustrie.

Het festival is een zeldzame kans om gehandicapte personen als hoofdrolspelers, rolmodellen, artiesten en producenten in de schijnwerpers te zetten, allemaal op het grote scherm.

Omdat ze daar geen sociaal zekerheidsstelsel hebben, hebben in ieder geval de mensen met een beperking die ik daar gezien heb, veelal een baan in kunst, cultuur, film en muziek of doen iets met toegankelijkheid. En draaien daardoor echt mee in de maatschappij. Maar misschien heb ik het topje van de ijsberg gezien.

Alles eruit gehaald

En was ik daar te gast totaal gratis voor de screening en een Q and A vraaggesprek en discussie. Samen met  de regisseuse en mijn pgb’er Brigitte die ook in de film zit. Van 7 tot 11 april, New York, te duur en te onaangepast om er te wonen, maar geweldig om te beleven. Zoiets komt natuurlijk maar een keer voor. Dus hebben we er alles uitgehaald wat erin zat! Naast onze verplichte dingen waarvan je hieronder het youtube filmpje kunt zien.

Wij hebben alle hoogtepunten van New York gezien. We stortten ons ieder vrij moment in een aangepaste Uber die je gewoon via de app bestelt en die er dan binnen 3 min is. Echt geweldig! En  ik zei wel gratis, maar we hebben ons blauw betaald aan eten en vervoer.

Idee-fix

Als domme Nederlander had ik ook het idee dat in New York  alles beter  aangepast  zou zijn, maar dat is ook  een idee-fix. Er zou in ieder hotel een douche stoel en een tillift moeten zijn. Maar in eerste instantie waren die er niet. Samen met iemand van de organisatie zijn we in verschillende hotels geweest maar tevergeefs. Die zijn dus later door de organisatie geregeld. Het enige echte verschil, is dat je iets of iemand aan kunt klagen als het niet is aangepast of je bijvoorbeeld wordt geweigerd. Ik had dus het hotel  kunnen laten sluiten. Wij hebben die cultuur hier niet. Maar zouden misschien volgens de wet ook winnen.

Het enige wat we in New York gewonnen hebben is weer opnieuw een prijs voor de documentaire. Gelukkig kan ik niet naast mijn schoenen lopen.

Wie hem wil zien kan nog steeds terecht op NPO Start documentaire Sexual Healing