Stuiterend eieren klutsen onderweg
In het dorp in het uiterste noordoosten van ons land waar ik woon hebben veel straten klinkers. Lijkt heel mooi en pittoresk, maar rijdt belabberd. In het midden is de straat hoog, aan de kanten goed scheef. Overal verzakkingen, gaten en dan ook nog de putdeksels. Ruim tien jaar geleden is alles opnieuw bestraat en toen was het goed, maar dat was vroeger. In een auto merk je er niet zo veel van, maar op de fiets wel en op een scootmobiel stuiter je over de weg. Rijd je netjes aan de kant, kantel je bijna en lig je eronder.
Auto´s blijven rondjes rijden, omdat het overal eenrichtingsverkeer is, maar dat betekent wel dat je op de fiets of scootmobiel tegen het verkeer in mag rijden. Er is nauwelijks ruimte om elkaar te passeren, tenzij je als fietser of scootmobieler even – tussen de paatjes door – op de stoep gaat. Nou ja, als je een doosje eieren koopt dan zijn ze geklutst als je thuis bent. Kan zo in de pan voor je omelet.
Slalommen zonder ski’s
Waarom ga ik dan niet op de stoep rijden? Met de scootmobiel mag je daar ook met aangepaste snelheid rijden, maar dat schiet niet op door al die voetgangers die in etalages staan te kijken of drukke gesprekken voeren met kennissen. En er zijn meer problemen. Veel winkeliers stallen hun producten uit op de stoep, cafés maken er hun terras van en dan staan er af en toe ook nog paaltjes. Het is om alles heen manoevreren, ook voor de voetgangers, en af en toe toch gedwongen de weg op om deze obstakels te ontwijken. Als er sneeuw ligt en ik ski´s onder mijn scootmobiel zet, kan ik slalommen – de nieuwe versie van de Wii, met gezonde buitenlucht vol uitlaatgassen. Hoef ik niet op wintersport.
Ontoegankelijke winkels
Ons dorp is gezegend met behoorlijk wat winkels: vier supermarkten, wat vestigingen van landelijke ketens en nog wat zelfstandige winkeliers. Alles is verspreid over het dorp – en bijna het hele dorp heet centrum, want het is “op loopafstand”, al ben je bijna uit de bebouwde kom. Projectontwikkelaars weten wel hoe ze hun woningen moeten aanprijzen. De meeste straten zijn bestraat met klinkers.
De vier supermarkten zijn geen probleem, daar kun je met je scootmobiel naar binnen rijden en je boodschappen doen. Bij de Action ook, al is het daar wat krapper met pilaren die in de weg staan. Maar het personeel is leuk en andere klanten die zien dat je vastloopt helpen vaak met het verplaatsen van spullen. Twee scootmobielen kunnen elkaar niet passeren, dus soms rijden er een paar achter elkaar aan. Altijd lachen daar! Ik haal er onder andere mijn schoonmaakspullen en af en toe wat kuipjes voor De Directie, bestaande uit de katers Pirkko (senior) en Honger (junior). Zij willen niet elke dag hetzelfde eten – net als ik. Ik lust graag zuurkool, maar elke dag? Nou nee. De Directie krijgt ook andere merken en op zon- en feestdagen een luxe versie.
Bij veel winkels kun je met je scootmobiel niet naar binnen en dat zijn niet allemaal oude panden. Sommige landelijke ketens bouwen hun winkels dicht met producten, zodat alleen mensen met hooguit maat 38 nog ongehinderd door het gangpad kunnen lopen. Het Kruidvat heeft toch ook moeders met kleine kinderen als doelgroep, maar die kunnen nauwelijks met kun buggy door het gangpad. Deze winkel in een nieuw pand is vorig jaar verbouwd en het is alleen maar erger geworden. Met een scootmobiel blijf je in de poortjes al steken en dan kun je alleen nog achteruit. Gelukkig hebben we nog een Gezondheidswinkel, waar ze erg behulpzaam zijn, al ga ik daar ook niet met mijn scootmobiel naar binnen, omdat geparkeerde auto´s er in de weg staan. Maar er staat wel een stoel bij de kassa en het personeel helpt graag.
Nee, dan de slager! Daar rijd ik zo naar binnen, ik kan er keren in de winkel, mijn vlees bestellen en dat brengen ze allemaal naar me toe, inclusief het pin-apparaat.
Mee kunnen doen is een recht
Nederland heeft het VN-Verdrag voor de rechten van personen met een handicap in juli vorig jaar ondertekend, waarin iedereen met een beperking of chronische ziekte recht heeft op participatie. Alles moet voor iedereen toegankelijk zijn, of je nu in een rolstoel zit of gewoon kunt lopen. Bij ons is het nog lang niet zover.