Waldo’s blaas leeft zijn eigen leven, maar Waldo ook

Waldo’s blaas leeft zijn eigen leven, maar Waldo ook

Waldo’s blaas leeft zijn eigen leven, maar Waldo ook

‘Noem je luier bij de naam’

Mijn naam is Waldo en ik ben al meer dan 20 jaar expert in het gebruik van incontinentiemateriaal. Wat begon als complicatie na een blindedarmoperatie, heb ik nu een kraan die niet meer dicht gaat ?. Mijn blaas leeft zijn eigen leven. Na vele onderzoeken in diverse ziekenhuizen heb ik het advies van een arts ter harte genomen. Die zei “leer er mee leven en accepteer het”. Nu, jaren later, heb ik het volledig geaccepteerd en wil ik anderen mensen helpen door mijn ervaringen en kennis te delen.

Seizoensgebonden oplossingen

Bijvoorbeeld over hoe het juiste materiaal te krijgen. Heb je er wel eens over nagedacht dat de zomer anders is dan de winter? Dus dat je eigenlijk seizoensgebonden oplossingen nodig hebt? Want ook met een eigenwijze blaas wil je gewoon je leven kunnen blijven leven. Zomer en winter.

Misschien dat jij je herkent in mijn verhalen. Weet dat er zoveel mensen zijn die hetzelfde hebben. Niks om je voor te schamen! Heb je vragen, tips of wil je ook wat kwijt. Laat je reactie achter onder deze blog.

Taboe

Dat begint bij het taboe. Jammer, niet nodig en voor je het weet ben je stiekem in je eentje aan het rommelen met allerlei halfbakken oplossingen. Ik ken verhalen van mensen die theedoeken of maandverband gebruiken. Totaal niet geschikt en juist dat maakt het alleen maar erger. Door het taboe is de drempel voor veel mensen te hoog om hulp te zoeken. In mijn Waldo Blogs vertel ik over situaties die ik zelf heb meegemaakt en hoop ik dat jij als lezer makkelijker de juiste route gaat vinden om hulp te krijgen.

Het taboe doorbreken begint bij het beestje bij de naam noemen. Continent zijn mensen die controle hebben over blaas en darm. Incontinent ben je op het moment dat je blaas en/of je darm besluiten om niet meer naar je te luisteren en een eigen leven gaan leiden. Naar, maar het is niet meer dan dat.

Lekt de kraan?

Bij kleine kinderen noemen wij dit zindelijk zijn, dat vinden we normaal. Ook bij oude mensen vinden wij het steeds normaler. En als je een handicap hebt vindt de maatschappij het ook niet zo raar meer als je kraan niet goed sluit. Maar alles wat daartussenin zit is ingewikkeld, geheimzinnig, niet iets waar je over praat op een verjaardag of familiebijeenkomst.

Wist je dat meer dan 1 miljoen mensen in Nederland last hebben van incontinentie en dat de grootste groep niet valt binnen die drie groepen die ik noemde? Misschien heeft een familielid wel hetzelfde probleem als jij zonder dat je het weet schamen jullie je allebei voor iets waar je allebei last van hebt ?.

Luiers of inco’s?

Ook een leuke. Hebben we het over incontinentiemateriaal, inco’s, beschermbroekjes etc.?  Bij kinderen noemen wij het gewoon een luier. Stom als je erover nadenkt, want het gaat bij grote en kleine mensen om precies hetzelfde: lekkage. En door die gekke namen maken we het taboe groter en zijn de oplossingen verder weg.

In mijn woonplaats kun je ‘luiers en incontinentiemateriaal’ in een verzamelcontainer weggooien. Heel slim want het is nogal wat afval. De ambtenaren die de infopgraphic hebben gemaakt maken echter een onderscheid tussen incontinentie voor kinderen en incontinentie voor volwassenen.  Gek, want er is geen verschil tussen luiers en incontinentiemateriaal. Ze doen allebei hetzelfde. Dus waarom zou je er dan anders naar kijken of je nou klein kind, oud, gehandicapt of gewoon alles daartussen in bent.

Stop met vervuilen

Noem het beestje gewoon bij naam en stop met het spastische gedoe! Dus stop met vervuilen door overal alles dubbel te benoemen en steek het geld in het helpen van mensen!