Blaassensor

Blaassensor SENS-U van Novioscan

Blaassensor SENS-U van Novioscan

Beoordelingen (0)

Informatie

De SENS-U Blaassensor van Novioscan is bedoeld voor kinderen tussen 6 en 16 jaar die niet goed aanvoelen wanneer hun blaas vol is. De sensor geeft een herinnering als de blaas bijna vol is. Dat voorkomt een natte broek.

Voorkom schaamte en onzekerheid

Kinderen schamen zich voor een natte broek en het maakt ze onzeker. Dat is niet nodig: deze sensor geeft een onopvallend seintje als het tijd is voor toiletbezoek. Met een trilling van de sensor zelf of een melding op de smartphone. Niemand anders merkt iets van dat seintje.

Hoe vaak komt incontinentie bij kinderen voor?

Incontinentie bij kinderen komt vaak voor, ook als ze wat ouder zijn. Twee tot drie kinderen per klas worstelen met dit probleem. Zowel jongens als meisjes – soms door ADD, of door andere oorzaken.

Hoe werkt de SENS-U Blaassensor?

Om de SENS-U Blaassensor te gebruiken heb je een smartphone nodig, waarop je de App die daarbij hoort installeert.
Je plakt de sensor op de buik van je kind met een speciale pleister. De SENS-U meet met echogolven hoe vol de blaas is. Zodra de blaas goed gevuld is voelt je kind een trilling van de sensor of krijgt het een melding via de smartphone.

In de app kun je zelf veel instellen:

  • hoe vol de blaas moet zijn voor een seintje
  • hoe sterk de trilling moet zijn
  • wie het seintje krijgt op zijn of haar telefoon (dat kunnen ook bijvoorbeeld ouders of verzorgers zijn)

De voordelen van een blaassensor

Kinderen die niet goed aanvoelen wanneer het tijd is om naar de wc te gaan kunnen meedoen aan alle sociale activiteiten. Want ze hoeven minder bang te zijn voor ongelukjes of een luier die anderen zien.

Voor wie is de SENS-U?

De SENS-U is voor kinderen van 6 tot 16 jaar met urine incontinentie overdag en/of ´s nachts. Voor zowel thuisgebruik als in een zorginstelling.

Instellingen

Zorginstellingen kunnen de SENS-U ook aanschaffen voor hun kinderen. De waarschuwing dat het tijd is om de blaas te legen kan dan naar de verzorger gaan. Dat voorkomt onnodig luiers verschonen.

Training overactieve blaas

Je kunt de SENS-U ook gebruiken om kinderen met een overactieve blaas te trainen, zodat ze niet te snel of te vaak gaan plassen. Ze moeten wachten tot de blaas bijna, bijvoorbeeld 80%, vol is. Dat kun je instellen. Pas als de sensor een seintje geeft mogen ze naar het toilet.

En als je kind gaat douchen of zwemmen?

Je gebruikt elke dag een nieuwe pleister. Als je kind gaat douchen of zwemmen haal je de sensor er af. Daarna plak je hem er weer op met een nieuwe pleister. Soms heb je dus meer dan één pleister per dag nodig.

Wat gebeurt er als je kind het seintje negeert?

Als je kind een seintje negeert dan volgt na elke drie minuten weer een seintje. Net zo lang tot de blaas is geleegd. Dat gebeurt ook als er geen verbinding met de smartphone is.

Wat doet de SENS-U nog meer?

De SENS-U maakt een mictiedagboek. Dat is een digitaal plasdagboek dat de SENS-U app bijhoudt op de smartphone.
Het mictiedagboek houdt bij:

  • wanneer je kind voor het laatst de blaas heeft geleegd.
  • of je kind daar een melding voor heeft gekregen.
  • of je kind wel eens meldingen negeert.
  • hoe vaak je kind heeft geplast.

Hoe krijg je een SENS-U voor je kind?

Vraag bij de huisarts een verwijzing aan naar een ziekenhuis dat de SENS-U gebruikt als behandeling voor kinderen met plasproblemen. Dat kan een kinderarts, uroloog of een andere specialist zijn. Vaak worden kinderen drie maanden behandeld met de SENS-U om resultaat te bereiken.

Als de huisarts niet op de hoogte is van welke ziekenhuizen de SENS-U gebruiken, dan kunnen zij direct contact opnemen met Novioscan.

Meer informatie over de SENS-U Blaassensor

Op de website van Novioscan staat meer informatie over de SENS-U. Of lees het artikel Incontinentie bij kinderen? Er is wat aan te doen!

Specificaties

Hoe bevestig je de blaassensor op de buik?

Eerst zoek je met de sensor de blaas:

  • Doe een beetje echo geleidende gel op de sensor.
  • Houd de sensor met gel tegen de onderbuik en zoek de blaas met de zoekfunctie in de app.
  • De app geeft met een groen scherm aan of de sensor op de juiste plek zit.

Als je de goede plek hebt gevonden:

  • Verwijder de gel van de huid en van de sensor.
  • Plaats de dubbelzijdig klevende pleister op de sensor.
  • Breng opnieuw wat echo geleidende gel aan op de sensor.
  • Bevestig de sensor op de onderbuik.

Na gebruik maak je de SENS-U schoon met een alcoholdoekje.

 

Vergoedt de zorgverzekering de sensor?

De vergoeding is (nog) niet geregeld via de zorgverzekering. Dat maakt niet uit, want je krijgt het apparaat in bruikleen van het ziekenhuis. Na de behandeling lever je de sensor in en dan kan het ziekenhuis de SENS-U, na een interne controle, aan een ander kind uitlenen.

Gebruikers van de SENS-U hoeven geen eigen bijdrage te betalen.

Kun je de sensor zelf kopen?

Ja, dat kan als je hem lang moet gebruiken, maar dat moet dan wel onder begeleiding van een deskundige. Die deskundige kan een medisch specialist zijn, bijvoorbeeld een kinderarts, uroloog of andere specialist.

Prijzen

Neem contact op met Novioscan voor vragen over de prijs en aanschaf van de sensor en bijbehorende hulpmiddelen. De kosten zijn niet aftrekbaar via de aangifte inkomstenbelasting.

Waar te koop?

Laatst gewijzigd op 11 september 2024 door Scouters

Deel je ervaring

Ben jij bekend met Blaassensor SENS-U van Novioscan? Door jouw beoordeling te delen, help je andere leden van de Scouters community bij het maken van een weloverwogen beslissing. Alvast bedankt voor je bijdrage!

Schrijf een beoordeling