Het Levabo Turn All wisselligsysteem wordt in Nederland geleverd via importeur ATO FORM. Dit draaisysteem kan voor jou een oplossing zijn als je op zoek bent naar een geautomatiseerd antidecubitus bed. Maar is ook een goede oplossing als je langer door wil slapen en niet gestoord wil worden om handmatig gedraaid te worden. Een van de testers van Scouters heeft de Turn All uitgebreid getest en inmiddels aangevraagd en vergoed gekregen door de zorgverzekeraar. Zij woont in een Fokus woning. Door het gebruik van de Turn All hoeft ze alleen de ADL assistentie in de nacht nog op te roepen als ze naar het toilet moet, niet meer om te draaien. En zij kan gewoon lekker doorslapen. Voor iedereen een fijne oplossing. Kijk de testfilm, je vindt de link onderaan deze pagina.
Een tijdje geleden vroeg Elly me of ik het wisselligsysteem wilde uitproberen. Ik dacht dat het me helemaal zou draaien in bed. Met mijn oude spastische lijf gaat dat al jaren hartstikke lastig. Ik ben wel in voor nieuwe dingen dus wilde dat graag wel eens zelf ervaren. Dus Ed van ATO FORM kwam langs met een grote weekendtas met daarin een soort luchtbed aan een motortje. Ik dacht; jemig, moet ik daar op gaan liggen? Ik heb een ontzettende hekel aan luchtbedden, maar gelukkig verdween dit onder mijn matras. En lag ik gewoon op mijn eigen lekkere Decupré (gewoon heerlijk zachte matrasje).
Het matras draait je niet helemaal, je komt per cyclus via ruglig in een zijlig van 30 graden uit. Dus geeft een bijna complete wisselligging. Dat viel me in eerste instantie een beetje tegen, want ik dacht ik ga lekker op mijn zij liggen en draai dan daarna met dit ding op mijn andere zij. Dat is dus niet het geval. De TurnAll blaast zich aan één kant zelf op todat je in 30 graden zijlig komt. Verder doordraaien zou een onveilige situatie kunnen veroorzaken voor iemand die zijn houding niet zelf kan corrigeren. En juist voor die mensen is het natuurlijk bedoeld. De eerste keer dat je op de Turn All ligt denk je dat je uit bed valt. Maar dat wordt voorkomen doordat de tegenoverliggende kant van het matras op hetzelfde moment tot 5 graden opblaast. Je kan er dus niet uitvallen, maar de eerste nachten kan je wel dat idee hebben.
Na die eerste nacht werd ik, waar ik normaal minstens 2 keer door een ADL assistent gedraaid moet worden, nu zonder die verstoring van mijn nacht zonder pijn in knieën, heupen, buik en rug wakker. Dat was wel een rare maar welkome gewaarwording. Ook mijn darmen deden het na een paar dagen iets beter. Omdat het zulke goede dingen doet met mijn lijf heb ik de Turn All aangevraagd bij mijn zorgverzekeraar Menzis. Dat loopt via een ergotherapeut en een leverancier zoals Vegro, Medipoint etc.
Er zijn 2 versies van de Turn All. Ik zou je aanraden om voor de tweede te gaan, want die motor is veel stiller dan de eerste. Van de eerste blijf je ’s nachts wakker en slaap je niet door. Bij de tweede kan je gewoon doorslapen ook al draait het matras je om. Dat is erg fijn!!
Een klein nadeel is dat iemand anders de Turn All voor je moet aan- en uitzetten en de lucht eruit laten lopen als je uit bed wilt.
Leeglopen duurt lang, minstens 5 minuten. Daar gaat een nachtdienst als je ADL assistentie nodig hebt, waarschijnlijk niet vrolijk op staan wachten. Gelukkig zit er een CPR handel aan de motor van de Turn All. Al je daaraan trekt loopt hij binnen 30 seconden leeg en kan je zo uit bed stappen. Zo heb ik dat naar tevredenheid opgelost.
Toch is het nog steeds jammer dat je hem niet helemaal zelf kan bedienen. Maar dat ongemakje weegt niet op tegen de afgelopen maanden waarin ik heerlijk heb doorgeslapen zonder pijn te hebben. Er zit ook een tas bij, zodat je hem ook kunt gebruiken op een andere locatie. Dat heb ik nog niet gedaan omdat ik de Turn All nog aan het testen was. Het is een fijn hulpmiddel voor iedereen die niet zelf kan draaien of zich in een comfortabele en afwisselende positie kan draaien.
Turn All is een automatisch lateraal wisselligsysteem dat onder het matras in een standaard hoog/laag (verpleeg)bed kan worden geplaatst. Dit verandert jouw verpleegbed in een geautomatiseerd antidecubitus bed. De Turn All bestaat uit een Turn All, hoes voor de Turn All en een pomp die zorgt voor de wisselligging. Na het aanzetten van de pomp kiest degene die jou helpt hoeveel uur de Turn All achter elkaar moet werken. Dit kan tussen de 1 en 24 uur zijn. Ook de duur van de draaicyclus kan hierop ingesteld worden.
Er zijn twee uitvoeringen van de Turn All.
De Turn All is geschikt tot een gebruikersgewicht 225 kg. De Turn All is 85 cm breed, zodat het onder een standaard formaat matras past.
De Turn All Bariatric is geschikt tot een gebruikersgewicht van 400kg. De Turn All Bariatric is 110cm breed.
De Turn All draait jou afwisselend links en rechts in zijligging van 30 graden. Hierdoor wordt je zachtjes en comfortabel verplaatst. Dit zou voor een afname van pijn en verbeterd slaapritme kunnen zorgen. Dit laatste doordat je zonder aanraking van iemand anders wisselt van lighouding. Daarnaast is de Turn All stil in gebruik.
Dit wisselen tussen links en rechts kan in drie verschillende voorgeprogrammeerde draaicycli worden ingesteld. Namelijk elke 30, 60 en 90 minuten.
Als je op je linker zijde ligt wordt deze zijde met 5 graden lichtjes gelift, dit vermindert het (gevoel van) schuiven en wegglijden aan deze zijde tijdens de zijlig van 30 graden aan de andere kant. Dit principe werkt uiteraard ook als je op je rechterzijde ligt.
De Turn All zorgt voor drukvermindering onder je lichaam. Dit draagt bij aan de preventie en behandeling van decubitus.
De Turn All kan op elk verpleegbed met afneembaar matras geplaatst worden, en wordt onder het bestaande matras geplaatst. De Turn All is makkelijk mee te nemen.
En handig, je neemt de Turn All vrij makkelijk mee in de bijgeleverde tas, dus mee op vakantie?
Aan het voeteneind bord wordt de pomp bevestigd, de pomp bedient de Turn All.
De prijs voor de Turn All met een max. gewicht tot 225 kg is € 2.720,-.
De prijs voor de Turn All Bariatric met een max. gewicht tot 400 kg is € 3.265,-.
Via een van de volgende dealers zijn de bedden van ATO FORM verkrijgbaar: Vegro, Kersten hulpmiddelen, Medipoint, Meyra, Welzorg.
Het is mogelijk om een demo of proefplaatsing aan te vragen via ATO FORM. Het systeem kan ook gehuurd worden. En heb je een goede indicatie kan het bed ook vergoed worden door de zorgverzekeraar.
Laatst gewijzigd op 31 oktober 2024 door Evelien Spreitzer
Ben jij bekend met Wisselligsysteem Levabo ® Turn All ®? Door jouw beoordeling te delen, help je andere leden van de Scouters community bij het maken van een weloverwogen beslissing. Alvast bedankt voor je bijdrage!
Schrijf een beoordelingHet ervaren en enthousiaste Scouters testteam neemt regelmatig de proef op de som. Hoe bevalt een hulpmiddel, wat vinden de testers van het design, gebruiksgemak, de kwaliteit en de prijs? Bekijk de testvideo bij dit product.
De Turn All werd getest door Evelien. Zij moest 's nacht diverse keren gedraaid worden, kon dat niet alleen. Nu slaapt ze gewoon door en hoeft ze niet een mantelzorger of ADL-assistent op te roepen om gedraaid te worden. Kijk naar de overige voordelen voor Evelien in de testfilm. Of lees de column "Gescouterd" in het Support magazine
Design
Gebruiksgemak
Kwaliteit
Prijs
Getest op 29 januari 2024 door Scouters