Pakpaal

Pakpaal met arm en papegaai van Q-netics

Pakpaal met arm en papegaai van Q-netics

Beoordelingen (0)

Informatie

Pakpaal met arm en papegaai van Q-netics biedt jou extra steun als je wilt gaan zitten, opstaan of omrollen in bed. Deze Pakpaal is te plaatsen tussen de meeste vloeren en plafonds en is verstelbaar tussen 2 en 3 m.

Wat is een pakpaal?

Een pakpaal is een paal die je in huis plaatst, bijvoorbeeld bij je bed. Je klemt hem in tussen de vloer en het plafond. Met een arm met papegaai eraan kun je jezelf optrekken of gecontroleerd laten zakken. 

Voor wie is een pakpaal met arm en papegaai geschikt?

De arm met papegaai hangt boven je bed. Als je veel in bed ligt en moeilijk zelfstandig kunt gaan zitten, opstaan of omdraaien in bed, dan kan de pakpaal een goed hulpmiddel voor jou zijn. Hij ondersteunt je als je je wilt verplaatsen.

Hoe werkt een pakpaal?

Wanneer je de papegaai vast pakt, kun je je lichaam een beetje optillen, waardoor je je bovenlichaam kunt draaien of verplaatsen. En je kunt jezelf met je voeten afzetten. 

Nog makkelijker met hulpmiddelen

Het is nog makkelijker om jezelf te verplaatsen als je hulpmiddelen gebruikt, zoals:

  • antislip materiaal (sokken, matje)
  • glijmateriaal (glijzeil)

Lukt het niet (helemaal) zelf, dan kan iemand anders je helpen, met of zonder hulpmiddelen. 

Hoe verplaats je je?

Aan de bovenkant van de arm zitten tanden die in de tanden van de paal passen. Daarmee kun je de arm 360° rondom de paal draaien en in de gewenste stand vast zetten. De tanden passen in elkaar en zorgen ervoor dat de paal niet verschuift. 

Op je zij draaien

Wil je op je zij draaien, dan draai je de arm precies boven jou. Pak de papegaai vast, til je lichaam iets op en draai in de gewenste positie. 

Hogerop in bed gaan liggen

Wil je hogerop in bed gaan liggen, dan draai je de arm recht boven je lichaam. Pak de papegaai, zet je af met je voeten op het matras en verplaatst jezelf naar boven. Net zo lang tot je op de gewenste plek bent. 

Van liggen naar zitten

Als je vanuit een lighouding wilt gaan zitten, dan kun je jezelf het beste eerst zo ver mogelijk naar het hoofdeinde verplaatsen. De omhoog gezette rugleuning ondersteunt dan je lichaam beter. Onderuitgezakt gaan zitten zorgt voor een slechte houding. Dat kan klachten veroorzaken.  

  1. Om rechtop te gaan zitten draai je de arm recht boven je, dan kun je hem gemakkelijker vast blijven houden als je jezelf van liggen naar zitten optrekt. 
  2. Om op de bedrand te gaan zitten moet je goed rechtop kunnen zitten. Draai de arm wat opzij, naar de rand van het bed. Pak de papegaai vast en draai tegelijkertijd je benen uit bed, over de bedrand. Pas op dat je niet uit balans raakt.

Van zitten naar liggen

  1. Vanuit rechtop zitten in bed: houd de papegaai boven je hoofd vast en laat je langzaam zakken tot je ligt.
  2. Vanuit zitten op de bedrand: draai de arm schuin boven het bed, pak de papegaai vast, trek je benen op en draai ze in bed. 

Alternatief

In plaats van een arm met papegaai kun je kiezen voor een beugel. Beugels zijn er in verschillende lengtes voor als je weinig tot veel ruimte hebt of nodig hebt. Zie onze webpagina Pakpaal met beugel van Q-netics.

Eisen bij plaatsing

Voor het inklemmen van de pakpaal moet het plafond stevig genoeg zijn. Hout of beton zijn meestal goed, maar er zijn oplossingen voor minder stevige plafonds. Heb je bijvoorbeeld riet of gipsplaat, dan kun je een extra houten bovenplaat aanschaffen.

Bekijk de Pakpaal Installatie video om te zien hoe dat bij een systeemplafond of zwevend plafond kan. 

Proefperiode

Het is mogelijk om de pakpaal met arm en papegaai eerst 14 dagen gratis bij je thuis uit te proberen. Zo kun je testen of dit hulpmiddel bij jou en je lichamelijke mogelijkheden past. Bevalt de pakpaal goed, dan kun je hem aanvragen via de Wmo van jouw gemeente. Bevalt hij niet dan betaal je wel retourkosten.

Mogelijke vergoeding via Wmo

Soms is het mogelijk dat de pakpaal door de Wmo wordt vergoed. Om hiervoor in aanmerking te komen heb je meestal een adviesrapport nodig van een ergotherapeut, fysiotherapeut, arts of zorgconsulent. De voorwaarden verschillen per gemeente, vraag daarom bij je gemeente welke eisen zij stellen. 

Bevalt de pakpaal goed in de proefperiode dan kun je hem aanvragen bij jouw gemeente. De paal kan in overleg met Q-netics in de aanvraagperiode blijven staan. Maar als de gemeente de aanvraag afkeurt, dan gaat de paal na een aantal weken alsnog retour. En dan betaal je vanaf de derde week huur voor het lenen.

Natuurlijk kun je de pakpaal (en arm met papegaai) ook zelf aan  schaffen.

Specificaties

Afmetingen

Hoogte paal: 200 – 300 cm

Gewicht

Maximum gebruikersgewicht 120 kg

Pakpaal met arm en papegaai van Q-netics bestaat uit twee delen die je los van elkaar bestelt. Alle onderdelen zijn te bestellen via de webshop van Q-netics, Pakpaal.nl. 

Prijsindicatie

De onderdelen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer:

  • pakpaal: € 405
  • arm met papegaai: € 305
  • houten bovenplaat: € 45

Waar te koop?

Laatst gewijzigd op 22 mei 2024 door Scouters

Deel je ervaring

Ben jij bekend met Pakpaal met arm en papegaai van Q-netics? Door jouw beoordeling te delen, help je andere leden van de Scouters community bij het maken van een weloverwogen beslissing. Alvast bedankt voor je bijdrage!

Schrijf een beoordeling

Keuzehulp

Draaien en verplaatsen in bed

Bekijk de keuzehulp