Met de passieve plafondlift Sherpa 2 Compact van United Care kun je volledig passief worden verplaatst naar of vanuit een bed, toilet, stoel of vanaf de vloer. Je hoeft daarvoor niet zelf mee te kunnen helpen tijdens de transfer, in vaktermen ook wel mobiliteitsklasse D en E genoemd.
Je kunt meerdere jukken en tilbanden aan de lift bevestigen: een tweepuntsjuk met lussenbanden, een vierpunts kanteljuk met tilbanden en clips. Het vierpunts kanteljuk kan handbediend of elektrisch geleverd worden.
Doordat het tilliftsysteem aan het plafond bevestigd is, heb je minder ruimte nodig en is het minder belastend voor degene die de lift bedient dan bij een lift die je moet verrijden. Een ander voordeel kan zijn dat je op die manier de transfer in principe in je eentje kunt uitvoeren. Het zelf aanbrengen van de tilband en de tilband weghalen is vaak niet makkelijk om zelf te doen, soms kan dan een verblijfsband uitkomst bieden. Oefen dit eerst echt goed met iemand dicht in de buurt en bepaal of het in alle gevallen veilig is om de transfer alleen te maken.
De Sherpa 2 Compact ‘rijdt’ via een monorail (bijvoorbeeld boven een bed) of via een XY (of H-system) aan het plafond. Het voordeel van een XY ( of H-systeem) is dat je op elke plek in de ruimte je transfers kunt maken. Ook kan de Sherpa 2 Compact uitgebreid worden met koppelstukken en wissels, waardoor je ook naar andere vertrekken kunt gaan hangend in de lift. Hiervoor zijn wel aanpassingen van de woning noodzakelijk, Het opladen gaat via een cassette die zichzelf door de zwaartekracht oplaadt. De Sherpa 2 Compact kan tot 200 kilo tillen, maar er is ook een versie die 400 kilo aan kan.
United Care heeft een ruim assortiment aan tilbanden. Speciaal voor de toiletgang hebben ze ook een toiletband, deze heeft een grotere opening, zodat degene die jou helpt de onderkleding aan en uit kan trekken. Deze tilband is niet voor iedereen geschikt, dus probeer het eerst uit, bij voorkeur samen met jouw ergotherapeut of andere deskundige.
Ook kun je nog kiezen uit een handbediening aan snoer naar de cassette of een infrarood handbediening. De horizontale beweging kan handmatig uitgevoerd worden, maar kan ook elektrisch. Dat laatste is handig als je de lift zelf wilt bedienen.
Het is zoals bij alle hulpmiddelen, maar zeker bij een meer complex hulpmiddel, zoals een plafondlift goed om je te laten adviseren door een ergotherapeut en de leverancier. De goede combinatie van lift, tilband en eventuele woningaanpassingen maakt het verschil. Een ergotherapeut kan je ook helpen met de aanvraag bij de WMO
Laatst gewijzigd op 3 december 2024 door Scouters
Ben jij bekend met Plafondlift Sherpa 2 Compact van United Care? Door jouw beoordeling te delen, help je andere leden van de Scouters community bij het maken van een weloverwogen beslissing. Alvast bedankt voor je bijdrage!
Schrijf een beoordeling