Temperatuur ontregeling kan voorkomen bij verschillende beperkingen. Bijvoorbeeld bij MS, een dwarslaesie of Niet Aangeboren Hersenletsel.
Bij een temperatuur ontregeling doet de lichaamsthermostaat het simpel gezegd niet of niet goed. Iemand kan onvoldoende opwarmen bij koud weer en omgekeerd niet afkoelen bij warme temperaturen. Zowel de hersenstam, de hypothalamus, de haren, huid en de zenuwbanen spelen een grote rol in dat verhaal.
Bij een dwarslaesie kunnen de zenuwbanen zelfs zo beschadigd zijn dat lichamelijk gevoel helemaal niet meer werkt ook dan kan je temperatuurhuishouding behoorlijk In de war zijn. Omdat je het niet kan voelen moet je juist met temperatuurverschillen en wisselingen enorm uitkijken.
Je temperatuur kan lager zijn dan normaal en je kunt rillerig zijn of warm aanvoelen. Mogelijk kun je niet zweten of merk je dat je juist veel zweet.
Veel mensen met MS hebben tijdelijk meer last van de MS-symptomen bij erg warm of vochtig weer. Zaken als zonnebaden, inspanning, het nemen van een hete douche of bad, kunnen hetzelfde effect hebben. Deze tijdelijke problemen kunnen al ontstaan bij zeer kleine veranderingen van de temperatuur.
Net als warmte werkt ook kou negatief op MS-symptomen. Een lage temperatuur heeft invloed op zenuwen en spieren. Dat kan bij MS resulteren in meer pijn, kramp, spasmes en stijfheid. Wat weer problemen kan geven met lopen of het gebruik van de handen. MS-patiënten kunnen last hebben van de ‘MS-hug’. Dat is het gevoel dat er een klemmende band om de ribbenkast zit, veroorzaakt door spasme van de kleine spieren tussen de ribben. Bij kou wordt de MS hug daarom erger.
Als je last hebt van temperatuur problemen na een hersenletsel is het moeilijk om daar informatie over te vinden. Ook lotgenoten vind je niet zo makkelijk. Omdat het relatief onbekend is dat niet aangeboren hersenletsel invloed kan hebben op je temperatuur. Maar net als een chronische pijn beïnvloedt dat je dagelijks leven behoorlijk. Omdat het altijd op de voorgrond aanwezig is. Je stemming, alertheid, denken en geheugen kunnen hier onder lijden. Lees hier meer over op deze website.