Ablehouse – woningruil aangepaste woningen voor vakantiedoeleinden

Ablehouse – woningruil aangepaste woningen voor vakantiedoeleinden

Ablehouse – woningruil aangepaste woningen voor vakantiedoeleinden

Wat een mooi initiatief! Je woning ruilen voor een weekend, week of langer. En zeker weten, dat de woning waar jij naar toe gaat voor jou goed toegankelijk is. En dat de hulpmiddelen die jij nodig hebt aanwezig zijn. Dit kan echt uitgroeien tot een geweldig Europees netwerk van aangepaste woningen in leuke steden, mooie omgevingen: gewoon die plekken waar jij heel graag eens naar toe gaat. We scoutten dit project en werden gelijk enthousiast. Erwin van Rheenen, oprichter Ablehouse aan het woord.
 

Voorpret vóór je op vakantie gaat?

Zestien jaar geleden zijn mijn beide benen geamputeerd. Loopprotheses zijn voor mij geen optie, dus rolde ik in mijn rolstoel letterlijk een andere wereld in. Nooit had ik erbij stilgestaan dat de wereld zo slecht is aangepast voor mensen met een beperking. Dat terwijl één op de acht mensen in Nederland leeft met een matige of ernstige fysieke beperking. Goed meedraaien in een maatschappij die weinig is aangepast is vaak een enorme uitdaging.

Als ik vrienden hoorde praten over hun vakantie en zag hoeveel voorpret ze hadden, dacht ik: dat heb ik helemaal niet meer. Ik ben nerveus voor vertrek. Ik denk alleen maar: is het hotel wel zo toegankelijk als ze zeggen? Kan ik wel in de badkamer? Kan ik het balkon op? Kom ik wel bij het zwembad? Ga zo maar door.

Woningruil – Ablehouse Europe

Het idee om Ablehouse op te richten kreeg ik toen ik een artikel las over woningruil voor vakantiedoeleinden. Ik zag meteen dat het een uitkomst zou zijn voor mensen die een aangepaste woning hebben en zorgeloos er even tussenuit willen. Nooit meer bang hoeven zijn dat de plek waar je logeert niet geheel toegankelijk is. Ik sprak hierover met een vriendin van mij, Marleen. Ook Marleen was enorm enthousiast en we zijn direct gaan brainstormen over ons project.

Ons doel is een community te worden, geheel voor en door mensen met een beperking. Eigenlijk wel een beetje zoals Scouters, maar dan met aangepaste woningruil als primair doel. Door onderling woningen te ruilen zullen er ook nieuwe contacten ontstaan. De deelnemers kunnen ideeën opdoen doordat ze handige hulpmiddelen/toepassingen in elkaars huis zien. Ze kunnen tips uitwisselen op wat voor vlak dan ook. En ze weten vast wat de goed toegankelijke leuke plekken in de omgeving zijn.

Ervaringsdeskundigen

Wij zoeken dan ook alleen vrijwilligers die tijdelijk of blijvend te maken hebben met een beperking. Uit ervaring weet ik hoe fijn het is om onderdeel te zijn van een groep gelijkgestemden. Zelf werk ik al jaren als vrijwillige ervaringsdeskundige in een groot revalidatiecentrum in Amsterdam. Ik heb gemerkt dat dat mij meer eigenwaarde geeft.

Meedoen met Ablehouse

Bewust is het lidmaatschap van Ablehouse geheel gratis gemaakt. Mensen die leven met een handicap zitten vaker krap bij kas dan anderen. Zij hebben over het algemeen minder kans op een baan en maken vaak hogere kosten door aanschaf van hulpmiddelen. Deelnemen kost dus niets. Ablehouse wordt mogelijk gemaakt door fondsen en donaties. De stichting heeft de ANBI-status.

Omdat we net begonnen zijn is ons aanbod nog gering, maar er wordt hard gewerkt aan het uitbreiden van het netwerk in heel Europa en daarbuiten. Doe je mee? Wil jij je ook aanmelden bij Ablehouse of wil je meer informatie, kijk dan op de website van Ablehouse.