Comfortabel zitten en meer…..

Comfortabel zitten en meer…..

Comfortabel zitten en meer…..

In juli schreven we in deze Scouters mailing over de vaste voorzieningen van Piet, de echtgenoot van een van onze redactieleden. Ook een van zijn “losse” voorzieningen, zijn zorgfauteuil, is de moeite waard om even bij stil te staan.

Na Piet’s herseninfarct werd hij nagenoeg rolstoel gebonden. Hij kan zelfstandig een transfer maken, maar heeft dan wel goede steunpunten nodig. En een goede opstahoogte maakt het ook eenvoudiger en zeker ook veiliger. En niet onbelangrijk, af en toe in andere houdingen kunnen gaan zitten voelt comfortabel, is goed voor de doorbloeding en geeft de mogelijkheid om met de benen omhoog te zitten.

Helaas hebben veel mensen die rolstoel gebonden zijn last van ophoping van vocht in de benen. Natuurlijk zijn steunkousen in combinatie met zoveel mogelijk bewegen een goede oplossing, maar je benen omhoog doen is wel een mooie extra optie voor het laten wegvloeien van het vocht in de benen. Dat kan in de rolstoel, maar dat is uiterst oncomfortabel, omdat de benen niet goed ondersteund worden en de zithoek niet meebeweegt en je dus snel onderuit glijdt met de benen omhoog.

Daarom gingen Piet en Elly op zoek naar een goede zorgstoel, in de wandelgangen ook wel sta-op stoel genoemd. Hun keus viel zo’n 7 jaar geleden op de zorgfauteuil 570 Vario van Fitform. Deze stoel is aangemeten door de zitspecialisten van Fitform en daarna volledig op maat gemaakt. Piet is zeer tevreden over alle aspecten van de stoel. En nog nooit een storing gehad, dus een goede kwaliteit.

De sta-op stoel blijkt niet alleen goed om comfortabel te kunnen zitten. Omdat de beensteun behoorlijk hoog komt, is het voor Elly ook de beste positie om Piet te helpen met het aan- en uittrekken van zijn steunkousen. Elly kan nu dichtbij staan, in een goede houding.

Vorige maand zag Fitform dat de informatie over hun sta-op stoel Vario 570 verouderd was. Dat hebben we inmiddels aangepast en Fitform zegde direct een sponsoring voor het goede werk van Scouters toe. Dank daarvoor!

Heb jij al een zorgfauteuil 570 Vario van Fitform  in gebruik? Plaats dan jouw review op de hulpmiddel pagina, zie link hierboven.

Overigens kun je op de site van Fitform goede informatie over zitten vinden. En ook over het aanvragen van een sta-op stoel bij de zorgverzekeraar. Het luistert namelijk nauw hoe je de aanvraag formuleert. Zo wordt de aanvraag voor een sta-op stoel niet gehonoreerd, maar als je de stoel als een ‘zorgstoel’ definieert kan financiering door de zorgverzekeraar wel weer positief uitpakken.

Je eerstelijns ergotherapeut kan je daarbij goed helpen. Op de site van Ergotherapie Nederland vind je gemakkelijk een eerstelijns ergotherapeut bij jou in de buurt.