Continentiezorg op maat

Continentiezorg op maat

Continentiezorg op maat

LOCOmotion en de Universiteit Utrecht (Prof Lisette Schoonhoven) doen met financiering van ZonMw een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit, waardering en doelmatigheid van in incontinentiemateriaal geïntegreerde sensoren. Die kun je inzetten om (in)continentiezorg op maat en zelfredzaamheid rond de toiletgang te bevorderen …

De onderzoekers hebben gevraagd of Scouters in kaart wil brengen welke hulpmiddelen er op de markt zijn om beter te weten wanneer incontinentiemateriaal vervangen moet worden, of wanneer het slim is om naar het toilet te gaan. Het onderzoek richt zich vooral op kwetsbare ouderen, maar Scouters zal ook andere leeftijden en groepen meenemen in haar marktverkenner en bij het organiseren van een Testival. Doe je mee?

Marktverkenning

Incontinentiemateriaal met sensoren bestaat in diverse vormen. Soms wordt er met de sensoren in 3×24 uur een persoonlijke meting gedaan. Op grond daarvan krijg je dan een continentieplan op maat. Of er wordt continu met de sensoren gemeten wanneer een verschoning plaats moet vinden. Dat kan met sensoren die standaard in het incontinentiemateriaal zitten. Maar het kan ook door losse sensoren te plakken in het incontinentiemateriaal. Die sensoren staan middels een zenderclip draadloos in verbinding met beveiligde software. Voor kinderen is er een sensor ontwikkeld, die je op je buik draagt. Deze meet de hoeveelheid urine in de blaas en geeft een seintje als je naar het toilet moet gaan.

Testival

Het Scouters team wil samen met mogelijke gebruikers van dit soort oplossingen nadenken over de praktische bruikbaarheid, voor- en nadelen, exacte doelgroep, etc. Zo’n Scouters Testival doen we verspreid over het land drie keer live, maar mogelijk ook online. Omdat niet iedereen bekend is met dit soort producten doen de leveranciers vooraf een korte pitch en laten zien hoe het werkt.

Keuzehulp Continentiezorg op Maat

De resultaten van deze bijeenkomsten (het Testival) worden gebruikt voor een online Keuzehulp. Deze plaatsen we op de Scouters website, inclusief een beschrijving van de geteste producten. Zodra de Keuzehulp klaar is, publiceren we hierover ook een artikel in Ergotherapie Magazine. En uiteraard worden de resultaten gebruikt voor de wetenschappelijke studie.

Doe je mee?

De deelnemers aan deze drie bijeenkomsten zijn testers van Scouters (eindgebruikers), (wijk)verpleegkundigen, incontinentie verpleegkundigen, ergotherapeuten en andere deskundigen. We gaan uit van 10-15 deelnemers per bijeenkomst (twee uur). En ondanks dat het wetenschappelijk onderzoek zich toespitst op de kwetsbare ouderen, nemen wij bij dit Testival graag ook de input van jongeren met een continentie probleem mee. Uiteraard gaan we integer om met verkregen informatie en zullen persoonlijke gegevens niet worden gedeeld.

Vind jij het interessant om mee te doen als mogelijke eindgebruiker, of professional? Laat het ons weten, dan houden we je op de hoogte van de data en de locaties. Vermeld bij je aanmelding wat jou motiveert om mee te doen, je voorkeur voor live of online en je woonplaats. Eventuele reiskosten worden vergoed. Je kunt je belangstelling laten weten via redactie@scouters.nl We houden je daarna op de hoogte van de voortgang. Heb je al ervaring met dit soort hupmiddelen? Ook dan horen we graag je mening op het Testival!