Mensen met een fysieke beperking komen soms dingen tegen je die niet alleen kunt oplossen. Dan is het handig als je er samen met iemand anders iets op kunt verzinnen. Maar hoe doe je dat dan ? En waar vind je zo iemand? FysiekFabriek heeft daar een oplossing voor.
FysiekFabriek geeft mensen met een beperking, het woord zegt het al, een fysieke beperking, de kans om samen met een creatieve handige Harry een oplossing te verzinnen voor een fysieke uitdaging in je dagelijks leven. FysiekFabriek brengt deze mensen samen door middel van een aantal workshops en coaching. Zodat je samen met jouw eigen handige Harry een bepaalde uitdaging kunt oplossen. Door met elkaar een goed werkende aanpassing te ontwikkelen, te testen en te maken.
Als FysiekFabriek een match heeft gemaakt tussen uitdager en maker ga je gedurende een aantal maanden samen aan de slag. Samen met de uitdager probeert de maker verschillende ideeën uit. Jullie leren allebei van de experimenten en uiteindelijk is er een goed werkende oplossing voor de uitdager. In deze maanden zijn er twee workshops samen met andere uitdagers en makers.
Er is een feedbackmoment met experts en na een korte testperiode een feestje met de overhandiging met de oplossing.
De afgelopen twee jaar heeft de FysiekFabriek zich verbonden aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven stroming TEC EMBRACE. En met een aantal mensen met een beperking uit Eindhoven zijn die studenten een aantal maanden bezig geweest om voor de uitdagingen die die personen aandroegen samen tot een goede oplossing en hulpmiddel te komen. Zie hun website.
Daarnaast deden de studenten nog een aantal kort lopende projecten. Een daarvan was koken. En waar je dan, tijdens het koken, serveren of opeten zoal tegenaan loopt als je een beperking hebt.
Scouters was daarvoor uitgenodigd. Dus ik, Evelien, ging daar heen. Het was een leuke middag en avond met lekkere spaghetti. En creatieve gezellige leuke studenten, met een zachte g en een buitenlandse tongval. Veel moest dan ook in het Engels, maar dat gaf niks, ze moesten met degene met de beperking samen koken en in gesprek.
Als mens met een beperking, ik dus, moest je twee dingen bedenken waar je tegen aanliep in de keuken tijdens het koken, opdienen, noem maar op. We aten spaghetti, en ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg die slierten al nooit fatsoenlijk uit de pan. Laat staan dat ik ze fatsoenlijk naar binnen krijg.
Maar… Dat is een ander verhaal. Ik bedacht dus een spaghettilepel met een deksel.
Ook heb ik een hekel aan een regulier tafelblad wat je normaal bij een rolstoel krijgt. Ze zijn te zwaar te groot en te onhandig dus mijn makers besloten met die twee dingen aan de gang te gaan.
Deze studenten deden mee aan een minor. De minor is gebaseerd op challenge-based learning, waarbij samenwerking, innovatie en een creatieve mindset centraal staan. Het begint met een ‘detox-fase’, waarin studenten traditionele leermethodes loslaten en zich openstellen voor anders kijken.
De minor is ontwikkeld om studenten voor te bereiden op de uitdagingen van de moderne samenleving. Door technische kennis te combineren met ondernemend denken en maatschappelijke bewustwording, kunnen studenten bijdragen aan innovatieve oplossingen.
Studenten werken aan praktische en maatschappelijk relevante projecten, zoals het ontwerpen van hulpmiddelen voor inclusiviteit. Ze worden hierbij begeleid door experts, jonge ondernemers en medestudenten uit diverse achtergronden.
De studenten en ik hebben een aantal dagen intensief contact gehad over hoe mijn hulpmiddelen in elkaar moesten zitten om ook daadwerkelijk te kunnen werken. Het contact was ongedwongen en leuk. Vooral bij de twee fysieke ontmoetingen. Terwijl ze mij hielpen aan twee mooie oplossingen gaf ik ze een inkijkje in mijn leven en hoe het is om met een beperking te leven en de dingen die je wilt doen toch voor elkaar te krijgen. Win win situatie voor beide partijen zou ik zeggen. Goed initiatief van Fokus!
De FysiekFabriek zoekt zowel uitdagers als makers wil je meer weten kijk dan op de site: FysiekFabriek
Filmpjes van de presentaties:
Uit de nieuwsbrief van Fokus:
Woon jij in Eindhoven en wil je een praktische oplossing vinden voor een probleem in je dagelijks leven? Dan is FysiekFabriek misschien iets voor jou!
'FysiekFabriek heeft mij nog meer vrijheid gegeven', vertelt Angelique, die in 2024 in Eindhoven meedeed als uitdager. Samen met Jessica ontwierp zij een unieke regencape, die ze nu gebruikt wanneer ze in haar rolstoel op de rolstoelscooter rijdt.
Voor welke persoonlijke uitdaging zou jij bij FysiekFabriek een oplossing willen bedenken? Meld je nu aan via www.fysiekfabriek.nl of stel je vraag via Hallo fysiekfabriek.