Free Learning CP en indicatiestelling

Free Learning CP en indicatiestelling

Free Learning CP en indicatiestelling

 

Deze gratis online les is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met het indiceren van mensen met Cerebrale Parese (CP), en de gevolgen daarvan, vanuit de langdurige zorg (Zvw/Wmo). Dus heb je zelf CP of heeft je naaste CP, kan deze module ook interessant voor je zijn!

Wat is CP?

CP is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door beschadiging van de hersenen. Die beschadiging ontstaat tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte (bijvoorbeeld door zuurstofgebrek) of in het eerste levensjaar (bijvoorbeeld door een hersenbloeding). CP is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van motorische beperkingen bij kinderen. Van de personen met CP is circa driekwart volwassen.

Deze toets geeft dus heel veel informatie over CP, en een beetje over andere chronische ziektes. Je leert bijvoorbeeld over het belang van het zuinig zijn met je energie. Als je bijvoorbeeld hulp bij het douchen krijgt, kan je de (beperkte) energie voor iets anders inzetten.  Of je gebruikt een elektrische rolstoel om pijn en lichamelijke overbelasting te verminderen. Dit zijn dus geaccepteerde redenen, om betaalde hulp te vragen!

Cliëntondersteuner

Ook staat in deze module de tip, om een objectief persoon, bijvoorbeeld een cliëntondersteuner, mee te laten luisteren bij een indicatie gesprek. Je leert ook waar je zo’n ondersteuner kunt aanvragen.

Deze Free learning is gemaakt door de Hogeschool in Rotterdam. Je vindt de Module op de pagina van Freelearning.nl.

Deze Free Learning lijkt een beetje op de module indicatiestelling bij levenslange beperking, maar is net weer anders. Als je ze allebei maakt, ga je beslist goed voorbereid het indicatiegesprek in.  

Wat ik mis is het jaar waarin deze Free Learning is gemaakt. Wetgeving verandert, maar ook classificatie systemen van bepaalde aandoeningen kunnen veranderen.