Hoe is het om geherindiceerd te worden als je een levenslange beperking hebt?
De komende drie Scouters Nieuwsbrieven laten we drie mensen met een levenslange beperking aan het woord. Hoe ervaren zij het (her)indiceren?
Erwin Hout over onderliggend wantrouwen
In deze eerste video vertelt Erwin Hout over zijn ervaringen. Hij vraagt zich wel eens af hoe goed een indicatiesteller op de hoogte is van chronische aandoeningen. Erwin heeft bijvoorbeeld een dwarslaesie, hij zal daar niet van herstellen. Toch spreekt hij nog wel eens indiceerders met een onderliggend wantrouwen die dat niet lijken te begrijpen ‘alsof ik met mijn handicap het hele systeem zou willen belazeren’.
Hij zou graag het gesprek aangaan op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Soms lukt dat goed, soms gaat dat minder goed. Het is volgens Erwin ook maar net hoe je naar mensen kijkt: ‘ook Usane Bolt heeft een beperking. Hij kan de 100 meter niet harder lopen dan 9,63 sec’.
Kleedt de indicatie niet uit!
Het gaat er volgens Erwin om dat mensen met met een levenslange beperking ondersteuning nodig hebben en een leven willen leiden waar ze zelf zoveel mogelijk de regie hebben. En daar is in het geval van Erwin een indicatie bij nodig. Hij waarschuwt dat als je de indicatie uitkleedt je hier en daar wat geld bespaart, maar dat je later extra kosten maakt omdat je mensen aan de zijlijn van de maatschappij zet.
Bekijk hier dit inspirerende interview met Erwin Hout
Dit interview is gepubliceerd in het kader van het project (her)indicatiestelling bij mensen met een levenslange beperking van Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam.