Ieder(in): Wmo-hervorming? Een levenslange handicap is geen luxeprobleem

Ieder(in): Wmo-hervorming? Een levenslange handicap is geen luxeprobleem

Ieder(in): Wmo-hervorming? Een levenslange handicap is geen luxeprobleem

Op 27 maart stond er een opiniestuk in de Volkskrant over een aktie van Ieder(in). Lees het hieronder.

Als het aan het kabinet ligt, gaan mensen met hogere inkomens fors meer betalen voor de Wmo. Voor mensen met een handicap is Wmo-ondersteuning een basisvoorwaarde om te kunnen functioneren. En van een riant inkomen, zoals wordt gesuggereerd, is bij mensen met een beperking zelden sprake.

Het echte probleem

Het kabinet richt zich op het beteugelen van de kosten door een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in te voeren voor álle vormen van Wmo-hulp. Dit is een miskenning van het feit dat het overgrote deel van de financiële problematiek juist bij huishoudelijke hulp ligt. Mensen met een beperking of chronische ziekte hebben bovendien nog andere zorgkosten, die kunnen oplopen tot 4.500 euro per jaar. Het inkomensafhankelijk maken van álle Wmo-voorzieningen betekent dat zij al bij een bescheiden inkomen fors meer moeten betalen.

Gerichte aanpak nodig

Volgens het VN-verdrag Handicap mogen nieuwe wetgeving en maatregelen niet leiden tot meer achterstand voor mensen met een handicap. Het wetsvoorstel moet daarom zorgvuldig worden heroverwogen door de Tweede Kamer. De oplossing ligt niet in een verhoging van de eigen bijdrage voor alle Wmo-voorzieningen, maar in een gerichte aanpak van de gestegen kosten voor huishoudelijke hulp.

Opiniestuk in de Volkskrant

Ga naar het opiniestuk in de Volkskrant:

Opinie: Wmo-hervorming? Een levenslange handicap is geen luxeprobleem | de Volkskrant