Over ons bericht aan minister de Jonge

Over ons bericht aan minister de Jonge

Over ons bericht aan minister de Jonge

Aandacht voor levering hulpmiddelen door BNNVARA Kassa

In oktober startte BNNVARA Kassa​ de actie #regelhet om aandacht te vragen voor de vele problemen met de levering van hulpmiddelen vanuit de WMO. Wij volgen deze actie uiteraard met veel aandacht.

Deel van problemen opgelost

Inmiddels heeft minister Hugo de Jonge van VWS met alle betrokken partijen om de tafel gezeten en al een hoop problemen opgelost.

Scouter Eric van Heuveln aanwezig bij uitzending

Op 8 februari was onze scouter Eric van Heuveln​ in de studio bij de uitzending van Kassa, waarin de minister kwam uitleggen hoe het inmiddels staat met alle problemen. Eric bood namens het Scoutersteam de minister onze flyer aan.

Waarom was Scouters bij de uitzending aanwezig?

Wij deden dat om Scouters onder de aandacht te brengen bij de minister. Wij vinden het heel belangrijk dat mensen die hulpmiddelen nodig hebben goed geïnformeerd worden, vóórdat zij contact hebben met WMO of ziektekostenverzekeraar en hulpmiddelen leveranciers. Omdat goed geïnformeerde mensen betere keuzes maken.

Brief aan de Minister

Het team van Scouters heeft na de uitzending een bericht gestuurd naar de minister.

Wij willen namelijk dat gemeentes hun burgers structureel beter gaan informeren. Gebruikers van hulpmiddelen zitten vaak klem tussen het belang van de gemeente of ziektekostenverzekeraar en het belang van de leverancier. Scouters heeft slechts één belang; dat van gebruikers van hulpmiddelen. Scouters wordt gemaakt voor een door mensen met een beperking.

Een hulpmiddel is pas passend als de gebruiker dat vindt

Wij zijn van mening dat pas als de gebruiker (en eventueel de ergotherapeut) een hulpmiddel passend vindt, het hulpmiddel ook echt passend is. In de WMO-wet staat dat gemeentes hun burgers goed moeten informeren, maar dat gebeurt in de praktijk lang niet altijd.

Gemeenten zijn bang voor hoge kosten

Uit eigen onderzoek blijkt zelfs dat gemeentes niet zitten te wachten op een onafhankelijk platform als Scouters. Uit angst om duurder uit te zijn, omdat burgers dan beter weten wat er allemaal mogelijk is.

Wij zijn het daar niet mee eens en hebben daarom de minister een uitgebreid bericht gestuurd met onze zorgen. Laten we hopen dat we snel een positieve reactie krijgen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport​.