Uit de Van Dale: hulp·mid·del (het; o; meervoud: hulpmiddelen) middel om een doel sneller, gemakkelijker te bereiken.
Bij een hulpmiddel denken we al snel aan een object of dienst, dat we via de gemeente aanvragen. Of voorwerpen die door verkoopsites worden geclassificeerd als hulpmiddelen of aanpassing, zoals stokken, rollators, rolstoelen. Er zijn echter ook veel voorwerpen die je helpen je doel sneller en gemakkelijker te bereiken, maar die doorgaans niet als hulpmiddel worden geclassificeerd: ‘hulpmiddelen’. Deze blog gaat over mijn favoriete ‘hulpmiddelen’ voor in de tuin. Hulpmiddelen in de tuin hebben veel te maken met de inrichting van je tuin.
In mijn achtertuin worden bloemen, struiken en planten 2x zo groot dan dat op de verpakking staat. Ik probeer de groei in mijn tuin op verschillende manieren te managen.
In het kader van opwarming en klimaatverandering wil de overheid verstening van tuinen tegengaan. Geïnspireerd op de lokale speeltuin, heb ik een tuinpad aangelegd met waterdoorlatende rubberen tegels, verkrijgbaar in de bouwmarkt. De tegels worden vaak gelegd onder speeltoestellen. De rubberen tegels zijn bedoeld om kinderen veilig te laten spelen; als je valt op de rubberen tegels val je minder hard dan op standaard stenen tegels. De dikte van de rubberen tegels bepaalt mede hoe veilig je kan vallen.
Bij mij in de buurt wordt een of twee keer per jaar een tuinwerkdag georganiseerd door de buurtvereniging. Je kunt je dan als vrijwilliger melden om te helpen, of aangeven dat je hulp nodig hebt vanwege ouderdom of beperking. Als je je opgeeft komt een vrijwilliger alles grof snoeien, de hulp is niet bedoeld om je tuin om te spitten of te verfraaien.
Als je een smalle beurs hebt word je door gemeente of woonvereniging doorverwezen naar vrijwilligersorganisaties waarbij je een oproep kan doen voor een vrijwilliger. Vrijwilligers helpen bij het grove tuinonderhoud, maar brengen meestal geen tuinafval weg. Je kunt natuurlijk kennissen of vrienden vragen of betaalde hulp inhuren. Voor hoveniersbedrijven is standaard tuinonderhoud bij particulieren vaak niet heel interessant, maar er zijn wel mensen die met tuinonderhoud bijverdienen. Een aandachtspunt is dat ze niet per se deskundiger zijn dan vrijwilligers, mede omdat hovenier geen beschermd beroep is.
Ik verricht tuinonderhoud zitten op een lichtgewicht plastic tuinstoel die ik door de tuin verplaats als ik aan het werk ben. Ik doe dat maximaal een uur per dag, om blaren en andere klachten te voorkomen. De heggenschaar is voor het grovere werk en de
snoeischaar voor het fijnere werk, de mini-handzaag voor de wat dikkere takken. In verband met de veiligheid gebruik ik geen elektrisch tuingereedschap. Het kleine gereedschap draag ik met me mee in een gereedschapsriem.
Aan de voorkant van het huis is mijn erf betegeld met stenen. Het onkruid tussen de tegels haal ik weg met een voegenschraper terwijl ik zit op eerdergenoemde tuinstoel. Ook maak ik gebruik van azijn om terugkeer van onkruid te vertragen.
Heb jij nog tuintips of handige ‘hulpmiddelen’ die je wilt delen met volgers van
Scouters? Laat dan een opmerking achter onder dit blog.