Aangepast tuinieren

Tuinieren kan een enorm leuke, inspirerende hobby zijn. Het is ook gezond. Je bent namelijk  buiten en in beweging. Als je groente in je tuin zet, kun je ook zelf geteelde, verse groenten eten. Maar tuinieren kan ook een zware klus zijn, doordat de leeftijd gaat tellen of door een beperking. Scouters zette op een rij welke oplossingen er zijn om met een beperking met plezier te blijven  tuinieren.

Waar gaat het in deze Keuzehulp om?

Het gaat in deze Keuzehulp Aangepast Tuinieren om het maken van keuzes in het tuinontwerp, gewassen en tuingereedschappen die passen bij jouw eigen mogelijkheden. In de tabellen vind je de merknaam, specifieke eigenschappen en de prijs van het gereedschap, zo kan je makkelijk vergelijken. Onderaan elk blok kun je doorklikken naar de volledige beschrijving van het tuingereedschap en vind je ook verkooppunten waar on line te bestellen.

Elly Waaijer

Laatst gewijzigd op 13 september 2024 door Elly Waaijer

De indeling van je tuin

Bij het indelen van de tuin is het belangrijk allereerst na te denken over wie er gaan werken in de tuin en aan welke eisen de indeling moet voldoen. Ben je de enige die in de tuin gaat werken, hoef je alleen met je eigen (on) mogelijkheden rekening te houden. Werken ook anderen in je tuin, houd dan ook rekening met hen.

Denk vooral ook in de toekomst. Een tuin maak je immers niet voor één seizoen. Veel tips over het indelen van een aangepaste tuin vind je in het Werkboek Gemakstuinieren, te bestellen bij de van Swietentuin. De Van Swietentuin is een inspiratietuin voor aangepast tuinieren in Frederiksoord. Bezoekers kunnen daar zelf ervaring opdoen met tuinieren zonder drempels, een aangepaste tuinindeling en aangepast tuingereedschap. Een aanrader!

Hoe breed moet het tuinpad zijn?

Voor lopers is een breedte van 60 cm in principe voldoende. Voor een loper met één stok ga je uit van 70 cm, en als je twee stokken gebruikt van 90 cm. Richt je de tuin in voor iemand die beperkt loopt, denk dan ook aan genoeg plekken om te kunnen zitten. Behoefte aan een zitje of knielkruk tijdens het tuinieren bepaalt ook de gewenste breedte van het pad. Kijk daarvoor naar de afmetingen in de tabel over knielend en zittend werken. Ga je vanuit je rolstoel in de tuin werken, dan zal het pad ten minste 90 cm breed moeten zijn. Bepaal waar je met de rolstoel wilt kunnen keren, en of het nodig is dat rolstoelers elkaar kunnen passeren. Ben je slechtziend is een kleine opstaande rand naast het pad handig. Dat opstaande randje is voor de rolstoelers ook weer handig; het helpt te voorkomen dat de planten beschadigen of dat je met je rolstoel of rollator in de border wegzakt. Als jij of anderen die in de tuin werken slecht kunnen zien, zijn markeringen nodig, vooral als er hoogteverschillen zijn.

Ondergrond voor de paden

Verharde paden zijn fijn voor tuiniers die niet zo soepel en gebruik maken van een stok of rollator en natuurlijk ook als je met een rolstoel in de tuin gaat werken. Maar het beperkt je mogelijkheden als je de moestuin wilt laten ploegen of frezen. Om (laten) spitten is een alternatief. Bij het werken met plantenbakken-op-hoogte speelt dit geen rol. Kies dan zeker voor verharde paden. Zorg wel dat de paden ook bij nat weer niet glad worden! Zorg ook dat paden niet verzakken, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Om de verharde ondergrond netjes op zijn plaats te houden is een randopsluiting nodig. Anders moeten om de paar maanden de tegels horizontaal gelegd worden. Woelmuizen vinden het namelijk heerlijk om tunnels te maken onder een verhard pad. Heb je veel last van moelmuizen, kun je piepers in de grond steken, ze houden niet van het piepend geluid en vertrekken.

Tuinieren in de volle grond of op hoogte

De ideale breedte van borders in de volle grond hangt af van wat je in die border wil laten groeien. Ook voor het planten, zaaien en onderhoud is de breedte van belang. Is de border van één kant te bewerken? Maak deze dan niet dieper dan 100 cm, dan kunnen zowel rollers als lopers er goed bij met gereedschap met een lange steel. Als de border vanaf twee kanten bereikbaar is, kan deze maximaal 200 cm worden. Toch zijn de borders van 100 en 200 cm voor het planten en zaaien aan de brede kant. Kies daarom, met name bij het verbouwen van groenten, voor een border van 60 à 70 cm. Dat is voldoende voor twee rijen gewassen.

Bij het telen in hoge bakken is de breedte van de border opnieuw belangrijk. Ga uit van maximaal 60 cm bij benadering van één kant en 120 cm bij benadering van beide kanten. Als je zittend werkt of alleen zijdelings kunt werken, dan is een maximale breedte van 50 cm aan te bevelen. De hoogte van de bak wordt bepaald door de werkhouding van de tuinier. Voor lopers houd je een hoogte van 90 à 100 cm aan. Ga voor zittend tuinieren uit van maximaal 60 cm. In een privétuin kies je natuurlijk voor mooie op maat gemaakte plantenbakken. Naast de genoemde hoogtes en breedtes zijn de volgende zaken ook belangrijk:

  • Kun je zittend in je rolstoel (deels) met je benen onder de plantenbak komen? 
  • Is er ruimte voor je voeten als je staand tuiniert?
  • Hoe is de indraai met rolstoel tussen de poten van de bakken?
  • Hoe diep moet je plantenbak zijn om de planten goed te laten groeien? Voor zittende tuiniers is die beperkt en zal dat dus ook de keuze voor de planten bepalen!
  • Het water geven en de afwatering luistert nauwer bij plantenbakken dan bij tuinieren in de volle grond. Voorkom natte knieën door een goed geplaatste afwatering.
  • Ga je voor automatische bevloeiing of doe je dat met de hand?
  • Voor met de hand bevloeien is het handig om meerdere punten te maken waar je water vanaf kunt tappen, of een haspel hebt zitten.
  • Waar laat je het onkruid tijdens het wieden?
  • Waar kun je je tuingereedschap neerleggen of ophangen?
  • Waar laat je als stokloper je stok(ken)?
  • Moet je kunnen steunen op de bakken?
  • Is het materiaal glad genoeg? Denk bijvoorbeeld aan het risico op splinters in je onderarmen als de bakken van hout zijn.
  • Zijn er handgrepen nodig als je op wilt staan? Of om je evenwicht te houden bij het staand werken?
  • Is er en stastoel nodig? En zo ja, is daar ruimte voor?

Klimmers of een plantmuur?

Klimmende planten langs bamboestokken, leidraden of betongaas bieden een groot voordeel als je zittend tuiniert. Maar natuurlijk ook als je moeilijk bukt. De grond onder de klimmers kun je met verlengd gereedschap goed schoonhouden. Je kunt al snel op eigen hoogte oogsten, als je de juiste rassen kiest. Of laat de te hoog groeiende bonen gewoon hangen om aan het eind van het seizoen alles naar beneden te trekken en de gedroogde bonen te oogsten. Ook kun je denken aan een plantmuur. Bij deze is de bevloeiing wel een extra punt van aandacht.

Welk tuinmeubilair kies je?

Bij een tuin zonder drempels hoort ook aangepast tuinmeubilair. Er zijn bijvoorbeeld picknickbanken die twee rolstoelplaatsen hebben. Bij de keuze voor tuinstoelen is de zithoogte en het comfort natuurlijk belangrijk. En vraag je ook af of het meubilair voldoende stabiel is als je er op wilt steunen bij het opstaan en gaan zitten.

Meer tips

Meer tips vind je op de website Natuur zonder drempels  Wel erg gedateerd, maar daar kun je een oud boekje inzien met veel tips, die wel handig kunnen zijn. Of word lid van de Facebook groep Toegankelijk tuinieren en deel met andere tuiniers tips over tuinieren als je een beperking hebt. je moet wel lid worden voor je het in kunt zien en kunt meedoen. Deze groep is echt bedoeld voor mensen met een beperking, die graag tuinieren. En hun ervaringen willen delen. Er staan preachtige voorbeelden, je krijgt er gelijk zin in om aan de slag te gaan.

   

 

Zitten, knielen of staan?

Ergonomie

Veel mensen letten niet op hun  werkhouding als ze tuinieren! Langdurig voorover staan om de grond onkruidvrij te maken, gewassen te planten of te zaaien is voor een tuinder een heel normale werkhouding. Wil je deze statische belasting verminderen, dan zijn daar goede oplossingen voor. Voor een tuin zonder drempels is het verstandig het aangepaste gereedschap eerst goed uit te proberen. Veel goed gereedschap is gewoon te koop. Zoek uit  wat het beste bij jou (en je beperking) past!

Zitten, knielen of staan?

 

Bij het zitten op een krukje of knielend werken is het uiteraard belangrijk of je uit die houding op kunt staan. Als je een stuitbeschermer of kniebeschermers gebruikt, moet je dus zonder extra steun in de rolstoel kunnen komen of vanuit een knielende houding op kunnen staan.
Bij vouwbare tuin- en knielbankjes is de zithoogte van belang, in combinatie met steunbeugels. Voor sommigen is de klassieke melkkruk een optie, die zit met een riem om je middel en neem je dus steeds vanzelf mee. Maar let op, is betrekkelijk laag om op te staan, dus je hebt al snel iets nodig om je aan op te trekken.
Kijk bij verrijdbare zitkrukken goed naar de veiligheid en ook weer hoeveel kracht er nodig is om op te staan. De zithoogte kan te laag zijn, helemaal als er weinig steun is om af te kunnen zetten. Een verrijdbaar krukje met een geïntegreerde opstasteun kan dan de oplossing zijn. Bij verrijdbare krukjes kun je zoeken naar strategische plekken in de tuin waar stevige beugels in de grond gezet kunnen worden. Let ook op of je veilig op kunt staan, als de krukjes geen rem hebben. Ook handig: diverse krukjes hebben een opbergruimte of tas voor tuingereedschap. Dan heb je als zittende tuinier altijd je spullen bij de hand.

 

 

Zithoogte cm

Knielhoogte cm

Zitdiepte cm

Breedte cm

Lengte cm

Gewicht kg

Draagvermogen kg

Prijs     €

Stuitbeschermer

 

 

 

 

 

 

 

 

Vicair Allrounder activiteiten kussen

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

0,8

100

235,-

Kniebeschermers                

Talen Tools

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

22,-

Buxibo knielkussen

nvt

3,8

nvt

28

45

nvt

nvt

20,-

Opvouwbare kniel- zitbank                

Draper

49

5

28

60

60

2,7

125

tot 100

60,-

30,-

Super Target met opbergvakken

45

 

30

 

 

 

159

38,-

Vaste kniel- zitbank                

Nature

34

4

25

66

65,5

1,25

150

23,-

Melkkruk                

Granit

34

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

nvt

43,-

Verrijdbare tuinkruk                

Weerhandig

41-51

nvt

37

45

80

11

150

90,- 

Groenopmaat

42

nvt

26

32,5

49

?

?

55,-

Axi

42-51

nvt

33

45

80

12

150

89,-

itoolmax

Verstelbaar tussen

23-38

 

nvt

24

31

46

 

136

196,-

260,-

 

 

 

                                         

 

Gereedschap

Handgrepen, steellengtes en gewicht tuingereedschap

 

Welke handgreep?

Tuingereedschap moet goed in de hand liggen. Dat kan lastig zijn bij een beperking in handen of armen. Als er geen gereedschap te vinden is met een dikkere handgreep, kan een schuimrubberen buis of slang de grip verbeteren. Let op: dit wordt snel vies en is niet altijd goed schoon te maken. Soms kan een pistoolgreep een uitkomst bieden, omdat de pols daarmee in een neutrale stand kan blijven. Een extra handgreep op een steel kan ook de oplossing zijn voor eenhandig tuinieren.

Welke steellengte?

Kies de lengtes van het tuingereedschap op de uitgangspositie ten opzichte van de border. Er zijn diverse steellengtes te koop. Bij een lange steel kan een extra ondersteuning van de onderarm de nodige stevigheid bieden en een betere verdeling van de te leveren kracht. Ook zijn er losse handgrepen of lange stelen te koop, die je op verschillend gereedschap kunt  monteren. Dat is makkelijk voor het meenemen naar de werkplek. Het gewicht van het gereedschap kan ook van invloed zijn op de tuinervaring.

TIP

Tip: kijk naar solide kindertuingereedschap. Dat is vaak veel lichter, heeft een wat langere steel en is daardoor vaak geschikt voor zittend werken.

 

 

Lengte  cm

Diameter  Steel mm

Gewicht kg

Hand-vaten Lange steel Overige 

Prijs

Grepen

losse pistoolgreep van Vitality

nvt tot 40 cm nvt nvt nvt kan met 1 hand vast gedraaid  € 40,- per 2 handvaten

tuinvork met pistoolgreep van Vitality

nvt nvt nvt nvt  

roestvrij staal

plastic handvat

€ 21,-

Tuinhark pistoolgreep handvat Vitality

nvt nvt nvt nvt nvt

roestvrij staal

handvat plastic

€ 21,-

Tuinschep met pistoolgreep Handvat Vitality

nvt nvt nvt nvt nvt

roestvrij staal

handvat plastic

€ 21,-

 

Eenhandige Steelgreep

nvt nvt nvt nvt nvt roestvrij staal € 44,-

Armondersteuning  tuingereedschap

nvt nvt nvt nvt nee   € 18,-

Manimex universele greep

13

19-40

nvt

nvt

nvt

kunststof

 € 5,-

Lange stelen

Tuinhark lange steel Vitality

 80 nvt nvt nvt nvt

roestvrij staal

handvat plastic

€ 50,-

 

Tuinschep lange steel Vitality

 80 nvt nvt nvt nvt plastic handvat € 68,-

Tuinvork lange steel Vitality

 80 nvt nvt nvt nvt

roestvrij staal

handvat plastic

€ 68,-

Schoffel met lange steel  van Wovar

160-170 nvt 0,95 kg nvt nvt nvt

€ 20,-

€ 40,-

Schoffel met lange steel  van Vitality

80  nvt nvt nvt nvt plastic handvat € 73,-

Kindertuingereedschap                 van Benson

71-89   ?     ?       ja   € 20,- per set

Overigen

Extra handvatten (zie losse pistoolgreep)

             

Ergonomische bladruimer /  grijper 

 93 nvt ?  schuim ja   € 50,-
 

 

Snoeien, maaien en gouden tip

Snoeien en knippen

Snoeien en knippen kan lastig zijn, als je er niet bij kunt, te weinig kracht hebt, als het gereedschap te zwaar voor je is, of het handvat niet handig is. Hier zijn diverse oplossingen voor, zowel in het regulier verkrijgbare tuingereedschap als in het aangepaste tuingereedschap. Naast ontwerp en onderhoud is natuurlijk ook belangrijk hoe scherp je gereedschap is. Er zijn ook snoeischaren verkrijgbaar in diverse handmaten en voor linkshandigen.

 

Snoeischaren

Gewicht  gr

Snijdiameter mm

Totale lengte mm Materiaal mes

Grip kracht 

Prijs €

Alpen snoeischaar Gelbhorn

250

20

207

Japans koolstofstaal

Standaard

32,50

Tuinschaar van Manufectum

290

25

215

Koolstofstaal

Rolhandgreep 2 standen, ook voor kleine handen

95,-

Snoeischaar van Weerhandig

     ?

      ?

 

 

ingebouwd vertragings-mechanisme

11,-

Gardena Telecut

1320

42

650 - 900

Roestvrij staal

Lange hefboom minder kracht nodig

57,-

 

 

Gazon en grasmaaien

Bij de aanleg van een grasmat zijn er diverse aandachtspunten:

*  Afhankelijk van de bodem en waterstand zal er wellicht drainage nodig zijn. Als het te nat is, zak je er al snel in weg met een rolstoel. Je kunt ook kunststofmatten gebruiken, het gras groeit daar doorheen.
*  Grasmaaien is voor veel mensen met een beperking niet makkelijk. Een batterij-aangedreven elektrische maaier gaat betrekkelijk licht en een snoer zit niet in de weg. Als het gazon goed is aangelegd kan een robotmaaier een goede oplossing zijn.

Gouden tip: nodig af en toe vrienden uit 😊

Denk goed na over een tuin zonder drempels om met je beperking naar tevredenheid te kunnen tuinieren. Testen in een inspiratietuin, zoals de Van Swietentuin of in een aangepaste tuin in een revalidatiecentrum, kan echt het verschil maken. Toch zullen er altijd werkzaamheden blijven waar je niet mee uit de voeten kunt, waar je niet bij kunt vanuit een rolstoel of waar je niet sterk genoeg voor bent. Een gezellig middagje tuinieren met vrienden is dan de beste oplossing.

Artikel aangepast tuinieren

Download het volledig artikel gepubliceerd in het Ergotherapie Magazine

 

Gerelateerde hulpmiddelen