Handige ‘hulpmiddelen’ voor onderweg

Handige ‘hulpmiddelen’ voor onderweg

Handige ‘hulpmiddelen’ voor onderweg

Uit de Van Dale:
hulp·mid·del (het; o; meervoud: hulpmiddelen)  middel om een doel sneller, gemakkelijker te bereiken

Bij een hulpmiddel denken we al snel aan een object of materieel goed dat we via de gemeente aanvragen of voorwerpen die door verkoopsites worden geclassificeerd als hulpmiddelen of aanpassingen zoals stokken, rollators, rolstoelen. Er zijn echter ook veel voorwerpen die je helpen je doel sneller en gemakkelijker te bereiken, maar die doorgaans niet als hulpmiddel worden geclassificeerd: ‘hulpmiddelen’. Deze blog gaat over mijn favoriete ‘hulpmiddelen’ voor onderweg.

Voordelen van alledaagse voorwerpen die je helpen je doelen sneller of makkelijker te bereiken zijn:

  • ze zijn betaalbaarder, minder duur dan officiële hulpmiddelen
  • ze kunnen worden aangeschaft door iedereen in reguliere winkels
  • je hebt ze sneller in huis omdat je geen tijdsintensieve aanvraagprocedures hoeft te doorlopen
  • er kleeft geen stigma of negatief imago aan het hulpmiddel zoals bij een driewieler of rolstoel

Een nadeel van een onofficieel hulpmiddel is dat je hulpmiddel niet altijd herkend of erkend wordt als hulpmiddel (al kan dat ook gebeuren met erkende hulpmiddelen).

Geweigerd om hulpmiddel

Ik gebruik bijvoorbeeld een businesstrolley met vier wieltjes niet alleen voor mijn laptop maar ook als steun en valpreventiemiddel. Tot mijn schrik werd me een keer de toegang geweigerd bij het Nationaal Holocaust museum te Amsterdam omdat ik met mijn businesstrolley naar binnen wilde. Dat was tegen de ongeschreven regel dat een koffer niet mee naar binnen mag.

Ook na mijn uitleg dat de trolley voor mij een hulpmiddel is en ze de trolley mochten doorzoeken als ze dat wilden, mocht ik met mijn geldige toegangsbewijs en businesstrolley-hulpmiddel niet naar binnen. Bezoekers met een reguliere rollator mochten wel naar binnen. Reguliere rollators zijn echter niet of nauwelijks mee te nemen op de fiets (te zwaar) terwijl de kleinere en lichtere businesstrolley in de draadmand achter op mijn fiets past. 

Meestal hebben ‘hulpmiddelen’ gelukkig vooral voordelen.

Een paar van mijn favoriete ‘hulpmiddelen’ naast de al genoemde businesstrolley zijn de rainlegs en de afsluitbare thermosbeker met handvat.

Rainlegs en gaiters: alternatief voor de regenbroek
Ik moet gaan zitten als ik een regenbroek aan of uit wil doen. Dat gaat onderweg vaak niet of lastig. De rain legs zijn voor mij een goed alternatief. De rainlegs bedekken je benen aan de voorkant van middel tot over de knie en beschermen je al fietsend grotendeels tegen de regen. Met een kliksysteem en klittenband bevestig je de rainlegs aan je middel en benen zodat ze tijdens het bewegen op hun plek blijven zitten, maar ook weer makkelijk af te doen zijn.  

Als het hard regent gebruik ik naast de rainlegs ook wel gaiters of gamaschen om te voorkomen dat mijn onderbenen nat worden (zie afbeelding).

Rainlegs en waterdichte gaiters of gamaschen zijn te kopen bij de fietswinkel, de ANWB en Decathlon.

Afsluitbare thermosbeker met handvat

Veel thermosbekers die je kunt kopen kun je wel lekvrij afsluiten maar hebben geen handvat. Het voordeel van een afsluitbare, lekvrije thermosbeker met handvat is dat je de beker makkelijker kunt vasthouden;  je hebt niet per se je hele hand nodig daarvoor (mits de beker goed is afgesloten). Handig als je niet je volledige hand kunt gebruiken voor het dragen van de beker. Ik gebruik deze thermosbeker al 6 jaar. Je hebt ook varianten met een rietje.

Vraag

Wat is jouw favoriete ‘hulpmiddel’ voor onderweg en waarom?

Deel het in het opmerkingenveld hieronder.


 


Gerelateerde hulpmiddelen

Op Scouters vind je meer dan duizend hulpmiddelen om je te helpen bij dagelijkse activiteiten en om beperkingen te compenseren die worden veroorzaakt door een handicap, ouderdom, ziekte of letsel.

Schrijf een reactie

Wordt niet getoond op de site.
Wij gebruiken cookies.Akkoord