Walk on met Yvon – Londen met een loopfiets

Walk on met Yvon – Londen met een loopfiets

Walk on met Yvon – Londen met een loopfiets

Al is Londen een flitsende stad, loopfietsen kom je er niet tegen. En wil je met de bus, dan kost dat doorzettingsvermogen. Buschauffeurs kijken je argwanend aan. Dan wijs ik op de gehandicaptensticker en wordt het gedoogd …. Maar laatst dreigde een buschauffeur me toch niet mee te willen nemen. Toen ik dat merkte liep ik stoïcijns door en liet de buschauffeur het erbij. Achteraf komt dan wel de frustratie naar boven..

 

Aangezien ik sommige uitstapjes met anderen doe, nemen zij het vaak op zich om de betreffende baliemedewerker/buschauffeur te informeren en een soort van toestemming te vragen. Het geeft ze het gevoel dat ze mogen meebeslissen, maar dat is natuurlijk niet zo, want ik heb het récht om m’n loophulp mee te nemen. In het Verenigd Koninkrijk is dat zelfs een heel uitgesproken recht!

Bereid je voor

Jammer genoeg zijn de bussen in Londen vaak vol, echt prettig is dat niet met mijn loophulp. Ook de metro in Londen is niet echt geschikt voor gehandicapten: in oude metrostations zijn vaak geen liften. Wanneer je met iemand reist is dat niet zo’n probleem, maar alleen.. Dan zou je een willekeurige voorbijganger moeten vragen je loophulp boven/beneden te zetten. In ieder geval: bekijk van tevoren wat de mogelijkheden zijn. En dan is een Uber, zeker in Londen, een goed alternatief. Let dan wel op of er genoeg plek is voor je loophulp!

Grote verschillen per station

Niet alleen binnen Londen, ook buiten de stad kan het reizen met een Loopfiets uitdagend zijn. Zo ben ik een keer alleen, met de trein van Doncaster naar Londen gereisd. De trein had een vervelend hoog trapje. Er was weinig plek voor m’n fiets. Daarentegen ben ik met m’n man met de trein van Gatwick naar Londen gereisd en dat is wel weer prima te doen. Ook hebben we onze camper een keer op de parkeerplaats van het station van Ebbsfleet (een klein uur ten zuidoosten van Londen) gezet en zijn we -voor een weekend- met de trein naar onze zoon in Londen gegaan. Ebbsfleet is een nieuw station en er reed een nieuwe trein en dat ging dan ook weer prima.

Houd moed!

Kortom, het lukt allemaal wel, maar de ene keer kost het meer moeite dan de andere. Zeker wanneer je alleen reist. Maar laat je er niet door weerhouden, want een loophulp maakt het leven veel beter!