Schoonmaken

Een schoon huis geeft een opgeruimd gevoel. Als schoonmaken niet zo makkelijk gaat omdat je bijvoorbeeld een blessure of handicap hebt, zijn er hulpmiddelen die je ondersteunen en kan je huishoudelijke hulp inschakelen.

Pixnio  x

Huis stoffen en vegen

Om je huis makkelijk te stoffen, zijn er niet alleen stofdoeken maar natuurlijk ook allerlei soorten afstoffers, zoals de plumeau en ragebol. Hiermee kan je op heel lage en hoge plaatsen stof verwijderen. Ze zijn er met korte en lange, grote en kleine borstels en met een buigzame steel. Je kan de stoffers zelf ook nog verder verlengen met de steel van je dweil of bezem bijvoorbeeld. De meeste stoffers zijn statisch en trekken stof vanzelf aan.

Bij het vegen kan het fijn voor je zijn om meer grip op je bezem te hebben. Er zijn speciale handgrepen voor op stelen van bijvoorbeeld bezems. Om vuil en stof makkelijk op te vegen, zijn er ook verlengde stoffers en blikken. Je kent ze misschien wel uit de horeca of detailhandel. Je kan ook een dweil in de vorm van een vloerwisser gebruiken om stof op je gladde grond te verwijderen. Deze stuur je met één hand aan en laat je in één beweging over de grond gaan.

 

Stoffen met minder kracht: robotstofzuigers en steelstofzuiger

Ook is er een robot stoffer of robotstofzuiger. Je hebt er vast van gehoord. Dit kleine, ronde apparaat heeft geen sturing nodig. Heel handig. Maar helaas zuigt de robot vaak wel minder goed dan een gewone stofzuiger, dat geldt in het bijzonder voor tapijt. Vind je zo’n zichzelf voortsturende robot maar vreemd in je huis? Dan is er nog een andere draadloze, lichte stofzuiger: een steelstofzuiger (ook wel accustofzuiger genoemd). Hierbij hoef je ook niet te bukken bij het stofzuigen en haal je toch de meeste stof weg.

Dweilen voor een schone vloer

Dweilen is al een pittige klusje als je fit bent. Met een blessure of handicap gaat het sjouwen en wringen soms niet meer goed. Hoe vul je je emmer met water als je die niet kan optillen? Enkele tips op een rij:

  • Gebruik niet je kraan, maar je douchekop. Die is immers flexibel en je kan je emmer dan op de grond laten staan.
  • Klinkt gek, maar werkt echt: veel blikken (van je stoffer en blik) kan je omgekeerd in je gootsteen leggen om zo water in je emmer te krijgen. Veel handvatten van blikken hebben namelijk een geul waar je water doorheen kan laten lopen. Je emmer zet je vervolgens op de grond en dan doe je je kraan aan. Zo heb je een lijn gemaakt waardoor het water kan lopen naar je emmer.

Ideaal: een dweil waarbij je geen emmer met water hoeft te vullen. Zo zijn er dweilen met waterreservoir. Je sprayt het water op de grond met een soort handrem. En wist je dat er ook dweilrobots zijn? Inderdaad, net zoals er robotstofzuigers zijn. Deze hebben geen sturing nodig, dus jij kan terwijl de robot dweilt prima andere dingen doen.

 

Jammer genoeg komen veel dweilrobots niet goed uit consumententests en zijn ze prijzig (vanaf 150 euro). Alternatieven zijn de elektrische dweilen, waar je soms ook mee kan drogen en stofzuigen.

Dweil je toch met de hand? Dan is een extra handgreep misschien handig voor je. Die kan je natuurlijk ook op een bezem of tuingereedschap plaatsen.

Om je dweil makkelijk uit te wringen, zijn er allerlei emmers met wringers te koop. Heb je niet zo’n emmer, maar al wel een dweil, dan is een handwringer misschien iets voor jou. Daarmee wring je een platte dweil met minimale inspanning uit.

Extra hulp bij het huishouden

Heb ik recht op huishoudelijk hulp? De regels omtrent de vergoedingen en de aanbieders van huishoudelijke hulp zijn strenger geworden en er is hier in Nederland steeds minder budget voor. Bovendien stellen gemeenten zelf de voorwaarden op waaraan je moet voldoen om recht te hebben op huishoudelijke hulp. Of en hoeveel recht je hebt, kan dus verschillen per gemeente. Houd er rekening mee dat je vaak een eigen bijdrage betaalt voor huishoudelijke hulp. Neem contact op met het WMO-loket van jouw gemeente voor meer informatie over jouw situatie.

Als je wat budget hebt, kan je betaalde hulp bij huishouden inschakelen. Op de Nationale Hulpgids kan je mensen en bedrijven vinden voor huishoudelijke hulp (je moet alleen even door de advertenties heen kijken). En Google kan je natuurlijk allerlei sites tonen (vaak commercieel) waarop je betaalde hulp kan vinden.

Er zijn ook andere oplossingen voor huishoudelijke hulp, als je budget niet zo groot is. Misschien zijn er mensen in je omgeving die je structureel of af en toe kunnen helpen. Er zijn allerlei online platforms waar je vrijwilligers kan vinden die je graag willen helpen. Die kan je inschakelen als je een blessure hebt, net geopereerd bent of bijvoorbeeld gehandicapt bent.

  • Zorgvoorelkaar.com, voor vrijwillige en betaalde hulp. Selecteer Klusjes binnenshuis en vervolgens Schoonmaken, om tot de goede resultaten te komen.

Heb je ervaring met een van dit platform, of ken je een andere? We zijn benieuwd, laat je ervaring weten aan ons.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het schoonmaken en stoffen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over schoonmaken en stoffen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Hulpmiddelen voor schoonmaken