Kinderen

Kinderkleding en jezelf aankleden

Kinderkleding en jezelf aankleden

In welke kinderkleding kan jouw kind zich makkelijk bewegen? En wat is er beschikbaar dat je heel makkelijk aan en uit kunt trekken? Bekijk de oplossingen en hulpmiddelen die we scoutten met en voor kinderen met een blessure of handicap.

Ondergoed en rompers

Als ondergoed niet goed zit of niet lekker voelt, dan kan dat behoorlijk vervelend zijn. Het prettigst is ondergoed van natuurlijke stoffen, zoals katoen, bamboe, zijde en linnen of vlas. Kan er nog wel eens een ongelukje gebeuren? Daar bestaat speciaal ondergoed voor: absorberend en met een waterdichte voorkant van Pien & Polle, waardoor ongelukjes niet te zien zijn. Ook de beschermbroek van Adjustforyou kan handig zijn voor jouw kind: deze vouw je om incontinentiemateriaal heen en is elastisch, dus past altijd.

Om ondergoed makkelijk aan en uit te kunnen trekken, zijn er ook oplossingen bedacht. Bijvoorbeeld slips aan de zijkant voorzien van drukknoopjes. Ben jij handig met de naaimachine? Dan kan je deze misschien zelf maken door een onderbroek aan de zijkanten open te knippen, af te werken en drukknoopjes te plaatsen.

Heeft jouw zoon of dochter een armblessure of kan die zijn armen om een andere reden lastig omhoog houden? Een tip op het Ouders Online forum: begin het aan- en uitkleden met de arm die geblesseerd of gehandicapt is, dat maakt het aan- en uitkleden makkelijker.

Ben je op zoek naar een romper voor een groter kind vanaf maat 104? Die zijn er ook, en met verschillende sluitingen ook nog: bij het kruis of de schouder. Er zijn ook rompers met lange mouwen te koop, lekker warm. Pien & Polle maakt deze rompers bijvoorbeeld, in allerlei leuke prints en kleuren, net als JOF en ZorgVrij.

En wist je dat er ook ondergoed verkrijgbaar is dat je zowel binnenstebuiten als achterstevoren aan kan aandoen: Independence Day Clothing. Dat is handig als je kind zichzelf graag aankleedt maar moeite heeft met het vinden van de voor- of achterkant van zijn kledingstuk. Deze innovatieve kledingstukken kun je kopen voor zowel jongens als meisjes.

Shirt, blouse, trui of vest

Hoe losser de kleren van je zoon of dochter zitten, hoe makkelijker hij of zij die zelf kan aan- en uittrekken. Kan jouw kind zijn armen niet goed omhoog houden? Dan is dit misschien een oplossing: een trui en shirt die je van de zijkant of voorkant sluit. Pien & Polle verkoopt zo’n aangepaste trui, de Charlotte. Je vindt dit soort kleding soms ook bij H&M, Zara of één van de andere grote ketens en webshops.

Knopen en ritsen sluiten kan een behoorlijk gepriegel zijn. Hier zijn handige hulpmiddelen voor bedacht, zoals een ritsverlenger, knopenhaak of een knopenhaak mét ritstrekker. Bekijk op de algemene pagina over aan- en uitkleden meer tips en oplossingen.

En wist je dat er ook kleding verkrijgbaar is dat je zowel binnenstebuiten als achterstevoren aan kan aandoen: Independence Day Clothing. Dat is handig als je kind moeite heeft met het vinden van de voor- of achterkant van een kledingstuk. Deze innovatieve kledingstukken kun je kopen voor zowel jongens als meisjes.

Als jouw kind in een rolstoel zit, herken je dit vast: een ongewild ontblote rug, hoogwater of een knellende broek of rok. Rolstoelkleding is hiervoor een oplossing: het is speciaal gemaakt om in te zitten. Shirts, truien en blouses hebben extra ruimte om goed te kunnen bewegen en ze zijn vaak ook wat langer. Wij kennen geen merken met een assortiment rolstolkleding voor kinderen. Jij wel? We horen het graag, om deze informatie uit te breiden.

Tip de redactie

Broek, legging, rok of jurk

Een broek zit niemand lekker als die heel strak zit. Om een broek dragen voor jouw kind prettiger te maken, is onze tip: zorg voor een losse broek van een natuurlijke en flexibele stof. En misschien is een broek of rok die je sluit met elastiek ook handig. Dat scheelt gepriegel.

En wist je dat er ook kleding verkrijgbaar is dat je zowel binnenstebuiten als achterstevoren aan kan aandoen: Independence Day Clothing. Dat is handig als je moeite hebt met het vinden van de voor- of achterkant van je kledingstuk. Deze innovatieve kledingstukken kun je kopen voor zowel jongens als meisjes. 

Gebruikt jouw kind incontinentiemateriaal? Bij Pien & Polle kun je terecht voor grotere broeken die om een luier passen. Heb je een speciale broek, jumpsuit of jurk nodig voor jouw kind die past over of onder je spreidbroek of gipsbroek? Kiek Hip Wear maakt deze kleding allemaal voor je, de meeste kledingstukken van Kiek zijn verkrijgbaar in de maten 50 tot en met 116.

Schoenen en veters

Aaah, die veters! Wat een gedoe kan dat soms zijn hè? Hoe kan jouw kind schoenen met veters dragen zonder die te hoeven strikken? Je kan gewone veters vervangen door elastische, zoals de U-Lace, de Lacy Lace of de SHOEPS. Hiermee kan je van veterschoenen instapschoenen maken. Handig! En ken je de FLYEASE schoenenlijn van Nike al? Deze schoenen maak je van achter open en dicht met een rits en ze zien er heel gaaf uit.

Meer tips bij het aan- en uittrekken van schoenen vind je op deze Scouters pagina.

Tip van Koen & Francis: kinderlaarzen Maranca

Koen en Francis delen hun tip met jou: de kinderlaarzen van het merk Maranca, speciaal gemaakt voor kinderen die een rolstoel gebruiken. Warm in de winter, koel in de zomer én voorkomen drukplekken! Bekijk in de video hoe ze deze laarzen vonden en waarom ze deze aan ouders en kinderen tippen!

 

Jas en warme kleding voor koude armen of benen

Hoe blijft jouw kind warm, ook als het buiten hard waait of zelfs vriest? Een goede jas, handschoenen en muts zijn dan natuurlijk een must. Maar heb je ook al eens gedacht aan extra lange sokken? Dan heeft jouw zoon of dochter nooit meer blote enkels. Beenwarmers houden de benen warm, maar die kan je natuurlijk ook om de armen doen. En behalve een warme fleecedeken kan je ook een speciale beenwarmer kopen voor in een rolstoel: een soort slaapzak speciaal gemaakt voor in de rolstoel.

Als je een kinderjas zoekt die ook comfortabel is wanneer je kind in een rolstoel zit, dan zijn de rolstoeljassen van MRTS 07 misschien fijn, of de op maat gemaakte rolstoeljassen van CarryCare. Deze zijn zo ontworpen dat ze comfortabel zijn als je zit, en je dan geen blote rug krijgt of je armen niet goed kan bewegen.

Ken jij meer merken die rolstoelkleding maken voor kinderen en jongeren? We horen het graag!

Tip de redactie

Hulpmiddelen voor kinderkleding en jezelf aankleden