Aan- en uitkleden

Schoenen

Hoe trek je je blouse, trui, vest of shirt gemakkelijk aan en uit? Misschien heb je moeite om je armen omhoog te krijgen of gaat het sluiten van een blouse niet makkelijk voor je. Er zijn allerlei oplossingen en hulpmiddelen die handig voor je kunnen zijn bij het aan- en uitkleden.

Schoenen

Het helpt als je een been op een stoel of bijvoorbeeld een trap zet om je schoen aan te trekken.

Schoenen trek je natuurlijk gemakkelijk aan met een schoenlepel. Om niet te hoeven reiken, zijn er ook verlengde schoenlepels. Het helpt ook om gladde sokken of pantykousjes te dragen (ja, mannen), om zo soepeler je schoen te kunnen aan- en uittrekken. En er zijn schoenlepels met extra grip: het handvat is grover en van rubber, zodat je de lepel veel gemakkelijk beet houdt.

Instappers of schoenen met elastische veters

Ook handig als je schoenen niet zo makkelijk aan en weer uit kan doen, instappers kopen (of schoenen met klittenband of een rits), of je normale veters vervangen door elastische veters. Dan worden veterschoenen eigenlijk ook gewoon instapschoenen, maar dan zonder dat je het ziet. Je hebt allerlei soorten elastische veters. Kijk eventueel ook bij de hulpmiddelenwijzer

Een nadeel van elastische veters is, dat ze minder steun geven dan gewone veters omdat de schoen wat losser zit. Een voordeel hiervan is weer, dat de schoenen minder knellen als je voeten zwellen.

Tips bij veters strikken (ook veters strikken met één hand) vind je onder andere op Tips-bij-vetersstrikken.     

Een vetersysteem met magneetsluiting is bijvoorbeeld ok geschikt als je maar één hand kunt gebruiken.

Schoenen uittrekken

Je schoenen kan je met je andere voet uit proberen te trekken, maar dat is niet altijd stabiel. Er bestaat ook een schoenen uittrekhulp: een plastic wip met aan een kant een ‘pedaal’ en aan de andere kant een uitsparing. Je ene voet zet je achter en de voet waar de schoen van wil uittrekken in de uitsparing in het frame, aan de voorkant. Je houdt met de achterste voet de hulp stabiel en je schoen gaat uit. Praktisch!

Hulpmiddelen voor schoenen