Aan- en uitkleden

Blouse, shirt, jas

Hoe trek je je blouse, trui, vest of shirt gemakkelijk aan en uit? Misschien heb je moeite om je armen omhoog te krijgen of gaat het sluiten van een blouse niet makkelijk voor je. Er zijn allerlei oplossingen en hulpmiddelen die handig voor je kunnen zijn bij het aan- en uitkleden.

Je blouse, overhemd of vest aan- en uittrekken

Als je blessure of handicap hebt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk gewoon de kleding dragen die je het mooist vindt. Het voordeel van een blouse, overhemd of vest is dat je die niet over je hoofd hoeft aan te trekken, zodat je met je armen niet heel hoog hoeft te reiken. Een blouse of vest gaat gemakkelijk als de stof soepel is. Spijkerstof is bijvoorbeeld stijver, dus lastiger. Voor strakke kleding geldt hetzelfde: hoe strakker, hoe lastiger het aan te krijgen is, ook als je geen blessure of handicap hebt. En ook een jas kan door de zwaarte lastig zijn.

Het kan lastig zijn om je mouwen over je schouder te trekken. Daarvoor kun je een helping hand of aankleedstok gebruiken: een soort verlengstuk van je arm. Hiermee kun je ook de kraag van je blouse of overhemd rechttrekken als dat nodig is. Of gebruik voor het aantrekken een aantrekhulp aan de muur bevestigd. Daar hang je je kledingstuk op en steekt dan je armen erin.

Een helping hand, aankleedstok en zelfs een (verlengde) schoenlepel kunnen je ook helpen je blouse, overhemd of vest weer uit te trekken. Er bestaat ook een aankleedstok en schoenlepel in één. Praktisch!

 

Aankleedstok met schoenlepel dressez vitility

Stropdas

Draag je een stropdas? Dan strik je die vast al van tevoren, zodat je dat niet steeds opnieuw hoeft te doen. Er zijn ook stropdassen die je helemaal niet hoeft te strikken: een clipstropdas of een stropdas met elastiek. Deze bevestig je gestrikt aan je overhemd, met een clip in het knoopsgat of met een elastiek om de nek. Deze worden ook wel beveiligersstropdassen genoemd, omdat beveiligers geen das om hun nek mogen knopen. Je kan deze dag ook zelf (laten) maken, zie hiervoor deze Engelstalige instructievideo.

 

Je blouse, overhemd, vest of jurk sluiten en openen

Hoe open en sluit je je blouse gemakkelijk? Veel mensen hebben hiervoor zelf al handige hulpmiddel bedacht of gevonden. Op een rij:

  • Al die knoopjes aan je blouse of overhemd… Je opent en sluit ze makkelijk met een knopenhaak. Dit is een haakje met een stevig handvat voor extra grip. Er is ook een knopenhaak met ritstrekker.
  • Heeft je vest een rits? Doe een sleutelringetje om je ritssluiting, zodat je meer grip hebt bij het optrekken of naar beneden trekken van je rits. Wil je geen ring om je rits, dan kan je ook een haakje of ritstrekker gebruiken om je rits dicht te trekken. Kan je niet goed bij je rits, bijvoorbeeld op je rug? Dan kan je er een ritsverlenger aan maken.
  • Het ziet er hetzelfde uit maar sluit en opent veel makkelijker: drukknoopjes in plaats van gewone knoopjes.


Er zijn ook kledinglijnen met aangepaste kleding. Dit kan ook handig voor je zijn. En wees niet bang dat dit alleen maar saaie kleren zijn voor oude mensen. Er is namelijk steeds meer hippe, aangepaste kleding.

 

Aantrekken blouse, vest of jas

Met een aantrekhulp bevstigd aan de muur lukt het jou wellicht toch om zelf een blouse, vest of jas aan te trekken. Bekijk dit plaatje maar eens goed.

Hulpmiddelen voor blouse, shirt, jas