Broek en rok

Een broek of rok aantrekken kan lastig zijn, zeker als die strak om je benen zit. Misschien heb je niet zoveel grip met je vingers of gaat bukken lastig. Deze oplossingen van anderen die hiermee moeite hebben kunnen jou ook helpen:

  • Wil je een skinny jeans of strakke rok aandoen? Wikkel iets glads om je voet en enkel (een diepvrieszakje bijvoorbeeld), zodat je broek er makkelijk overheen glijd en het je minder kracht kost.
  • Bind een touwtje aan je knoop en trek zo je broek of rok omhoog. Als je tape of extra touw om het stuk wikkelt waar je trekt, zorg je voor meer grip met je hand.
  • Gebruik een keycord om je broek of rok mee te laten zakken en op te trekken. Het touw moet misschien iets verlengd, afhankelijk van jouw lengte.

Er zijn ook speciale hulpmiddelen te koop die het aan- en uitkleden makkelijk voor je maken. In plaats van het keycord is er een broekclip waarmee je je broek of rok vastmaakt aan je shirt. Ook is er de helping hand, waarmee je jouw arm verlengt om dingen op te rapen of op te trekken zonder ver te hoeven reiken. Hiermee kun je alle delen van je broek of rok goed grijpen. Je hebt wel voldoende kracht nodig in je hand om de helping hand te gebruiken. Hetzelfde geldt voor de aankleedstok. Een aankleedstok is een stok met aan één kant 3 haakjes. Die werkt goed als je één van die haakjes aan bijvoorbeeld een riemlusje kan haken. Er bestaat overigens ook een aankleedstok en schoenlepel in één.

Je broek of rok sluiten en openen

Als het aantrekken en uittrekken van een broek of rok niet zo gemakkelijk gaat, kun je dit vaak al heel simpel oplossen.

Draag je een broek of rok met rits? Doe een sleutelringetje om je ritssluiting, zodat je meer grip hebt bij het optrekken of naar beneden trekken van je rits. Wil je geen ring om je rits, dan kan je ook een haakje of ritstrekker gebruiken om je rits dicht te trekken.

Meer tips van anderen die eerder al slimme oplossingen deelden:

  • Kan je niet bij de rits? Bind een doorzichtig of dun touwtje aan de ritstrekker zodat je makkelijker bij de rits kan. Of koop een ritsverlenger.
  • Als je graag grip wilt met je hele hand, is een knopenhaak misschien iets voor jou. Dit is een haakje met een stevig handvat.

Je broek of rok aanpassen?

Als je voor langere tijd moeite hebt met het aan- en uittrekken van je broeken of rokken, kan het de moeite zijn je kleding aan te passen of aangepaste kleding te kopen. Je kleding aanpassen kan bijvoorbeeld zo:

  • Vervang je gewone knopen met drukknopen, dat scheelt friemelen met je vingers.
  • Vervang je rits- of knoopsluiting met elastiek: zo hoef je je broek of rok helemaal niet meer te openen en sluiten. Dit is bij spijkerstoffen vaak lastig omdat die stof niet zo soepel is. Maar bij bijvoorbeeld katoenen of linnen broeken en rokken is dit een goede oplossing.
  • Klittenband in plaats van een knoop, kan ook een oplossing voor je zijn. Dit houdt je broek of rok wel minder stevig vast dan een knoop.

Er zijn ook kledinglijnen met aangepaste kleding. Dit kan ook handig voor je zijn. En wees niet bang dat dit alleen maar saaie kleren zijn voor oude mensen. Er is namelijk steeds meer hippe, aangepaste kleding.

 

Hulpmiddelen voor broek en rok