Schoolwerk

Gewoon meedoen op school, lezen, schrijven. Wat zijn er voor oplossingen en hulpmiddelen die jouw kind helpen op school en met schoolwerk?

Oyclyybk

Schoolboeken lezen

Kan jouw kind wel wat extra steun gebruiken bij het vasthouden van het schoolboek? Daar zijn allerlei oplossingen voor, bijvoorbeeld verschillende soorten boekenstandaard. De meeste zijn van hout. Voor een kind misschien wat saai, maar hout heb je zo gepimped met een likje verf. Leuk!

Zo heb je boekenstandaarden die je op tafel zet en je boek rechthouden, bijvoorbeeld de Wedo, Vitility standaard en The Brilliant Reading Rest. Er zijn ook boekenstandaarden van stof, waar je ook makkelijk een tablet op kan zetten. Kijk bijvoorbeeld eens naar The Book Seat en het kussen van Loungies, verkrijgbaar in allerlei leuke prints en kleuren. Zoek je een hogere standaard, waardoor je zoon of dochter zijn of haar hoofd rechtop kan houden? Dan is een verstelbare boekenstandaard misschien beter voor hem of de boekenstandaard op grote voet. Doet jouw kind zijn huiswerk vanuit de rolstoel of het bed? Dan is deze verstelbare bedtafel cq. boekenstandaard misschien een goede oplossing: deze tafel kan je schuin omhoog zetten om er goed van te kunnen lezen.

Ken jij meer oplossingen om schoolboeken goed te kunnen lezen? We horen het graag!

Tip de redactie

Pen en papier: schrijven met grip

Voor extra grip bij het schrijven, kan het heel fijn zijn om een verdikte pen te gebruiken. Deze kan je vaak in de kantoorboekhandel vinden. Ook kan je zelf de pen verdikken, met zacht tape en plakband bijvoorbeeld. Met de vrolijk gekleurde FORMcard kan je een pen ook verdikken. Dit is een stukje plastic ter grootte van een pinpas, dat je opwarmt in warm water. Daarna vorm je de kaart om de pen en eenmaal droog is de greep hard. Gaaf bedacht he!

Heeft jouw kind niet zoveel kracht in zijn vingers? Dan is de Lite Touch Pen misschien iets voor hem of haar. De naam zegt het al: doordat de hele pen verdikt is hoef je met deze Lite Touch Pen maar weinig druk uit te oefenen. De pen ligt door de verdikking en de lichte uitsparing voor de duim goed in je hand. Handig!

Er zijn ook allerlei greepjes waarmee je je pen makkelijk kan vasthouden, bijvoorbeeld de Writing Law. Ook de PenAgain is een pen die goed in de hand ligt en eentje waarbij je met minder spanning kan schrijven. Als jouw zoon of dochter met zijn of haar vingers niet zoveel grip heeft, dan is een ander hulpmiddel misschien handig. Bijvoorbeeld een greepje waardoor je een pen met alleen je handpalm al vast kan houden: de Eazyhold. Dit slimme hulpmiddel is verkrijgbaar is allerlei kleuren en verschillende maten, ook handig bij eten en drinken en om een tandenborstel vast te houden.

Ben je op zoek naar een oplossing waarmee het papier waarop je kind schrijft goed blijft liggen? Dan is een antislipmatje misschien iets voor jullie. Deze kan je onder het papier leggen, waardoor dat beter blijft liggen. Ook een antislip placemat kan dan natuurlijk handig zijn, die blijft ook op z’n plaats. Er zijn onderleggers verkrijgbaar die speciaal zijn gemaakt om papier op te leggen, zoals deze Magic Papergrip. Handig!

2 Tips van kinderergotherapeut Liesbeth

Kleuren en tekenen is een goede voorbereiding op het schrijven! Je kunt je kleuters met deze 2 tips stimuleren. Mijn eerste tip is: laat je kind schrijven met ]krijtjes van ongeveer 2 cm. Deze moet hij of zij wel met de vingers vastpakken en zo stimuleer je een fijnere greep. Mijn tweede tip is: download een kleurplaat van Quiver.com, download de app en de kleurplaat komt tot leven wanneer je de app boven de gekleurde kleurplaat houdt!”

Liesbeth de Vries, kinderergotherapeut

Handige oplossingen bij het knutselen

Wist je dat er scharen zijn waarmee je met minimale grip toch kan knippen? De lusschaar EasiGrip bijvoorbeeld. Het handvat van de lusschaar opent vanzelf, waardoor bij het openen geen kracht nodig is. Ook de tafelschaar van Able2 is handig als je weinig kracht hebt: deze bedien je met één hand, de andere kant van de schaar ligt op de tafel.

Video: zo werkt de lusschaar

De tekst gaat verder onder de video.

 

Ben je op zoek naar een oplossing waarmee het papier waarop je kind tekent goed blijft liggen? Een antislipmatje of placemat is misschien een oplossing. Er zijn onderleggers verkrijgbaar die speciaal zijn gemaakt om papier op te leggen, zoals deze Magic Papergrip. Handig!

Wil jij met jouw kind lekker verven, tekenen of kleuren en zoek je een hulpmiddel voor meer grip? Met de vrolijk gekleurde FORMcard kan je iedere stift, kwast of ieder potlood verdikken. Dit is een stukje plastic ter grootte van een pinpas, dat je opwarmt in warm water. Daarna vorm je de kaart om de stift, kwast of het potlood. Droog? Dan is de greep hard. En de Eazyhold is een slim hulpmiddel waar je een stift, kwast of potlood met alleen je handpalm al vast kan houden. Ook handig!

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over opstaan graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie