Hoe neem je je fotografie apparatuur mee als je in een rolstoel zit?

Hoe neem je je fotografie apparatuur mee als je in een rolstoel zit?

Hoe neem je je fotografie apparatuur mee als je in een rolstoel zit?

Stel, je hebt een hobby of werk en je komt terecht in een rolstoel. Opeens lijkt het onmogelijk om je hobby of werk nog te kunnen beoefenen. Soms kun je met een simpele of juist speciale aanpassing een hoop doen. Lees hoe onze scouter Eric kan blijven fotograferen en filmen.

 

Eric fotografeerde als hobby. Nu is het zijn werk, maar daar was veel doorzettingsvermogen en wel wat aanpassingen voor nodig. Vooral het vervoer van het statief was een probleem.

Keuze vervoersmiddel

Eric heeft een scootmobiel die te groot is om in een taxi mee te nemen. En ook op locatie is die niet altijd even handig. De scootmobiel ruilen voor een ander exemplaar is geen optie. Eric gaat daarom voor het fotograferen op pad met zijn wendbare rolstoel, waaraan hij een elektrische handbike koppelt. Op de handbike is een robuuste mand gemonteerd voor zijn fotoapparatuur.

Aangepaste aankoppeling

De aankoppeling van de bike zit onder de zitting. Het statief kan daardoor niet op de treeplank staan en  de stang van het stuur beweegt over de treeplank. Hoe los je dat op? Op deze foto´s (uiteraard gemaakt door Eric zelf) zie je de aanpassingen van de aankoppelingsbuis.

Dit zijn geen standaardoplossingen en je zult goed moeten overleggen met je leverancier wat mogelijk is en wat het gaat kosten. De bike van Eric komt van Roam, de rolstoel is van Exello. Als je de rolstoel van de gemeente hebt gekregen moet je dat altijd eerst met de Wmo overleggen. Hoe Eric als fotograaf/filmer vanuit zijn rolstoel werkt, kun je op de volgende foto´s zien.

Het is nog niet ideaal

Op de foto bovenaan zie je Eric met zijn slimme combinatie in de Keukenhof. Daar maakte hij vorig een film van het Lelie Festival. Zijn huidige handbike heeft één wiel. Omdat de apparatuur in de mand zwaar is, is het sturen voor Eric steeds lastiger. Ook als hij stilstaat en de handbike loskoppelt moet hij goed uitkijken dat de handbike in balans blijft en niet iemand er even op leunt. Want dan valt alles om, inclusief zijn filmapparatuur.

Eric droomt daarom van deze transportbak, de Connect-carrier, waarin hij gemakkelijk nog veel meer apparatuur mee kan nemen en nog mooiere films kan maken. Wil jij de film zien die Eric vorig jaar op de Keukenhof maakte?

Financiering

Het kan zijn dat je de kosten van zo’n aanpassing zelf moet betalen, maar als je er daardoor je brood (gedeeltelijk) mee kunt verdienen kun je informeren bij het UWV of zij die aanpassing kunnen betalen. Ook als je geen uitkering van het UWV ontvangt.  Vraag vergoeding altijd van tevoren aan, want als je dat achteraf doet krijg je het geld zeker niet terug.

Wil je meer van Eric’s foto´s en films zien, kijk dan op de website van Eric.

Heb je zelf ook een oplossing bedacht, waarmee je je werk of hobby kunt blijven uitoefenen? Laat het Scouters hieronder weten of via redactie@scouters.nl. Dan kunnen we het delen, zodat ook anderen daar wat aan hebben.