In oktober 2022 meldden we jullie, dat het Van Kleef Instituut, LOCOmotion, het UMC Utrecht (Prof. Lisette Schoonhoven) en Scouters met financiering van ZonMw een wetenschappelijk onderzoek doen naar de effectiviteit, waardering en doelmatigheid van in luiers geïntegreerde sensoren. Die kun je inzetten om (in)continentiezorg op maat en zelfredzaamheid rond de toiletgang te bevorderen. Het project heet daarom Continentie op Maat.
Inmiddels heeft Scouters als onderdeel van dit COM project in kaart gebracht welke hulpmiddelen er op de markt zijn om beter te weten wanneer een luier vervangen moet worden, of wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan. Daarvoor hebben we 5 Testivals georganiseerd, waarin 44 deelnemers online met elkaar de verschillende oplossingen hebben besproken en de doelmatigheid op een rij hebben gezet. Dit leverde enorm interessante discussies op. Opvallend was de inbreng van ervaringsdeskundigen en hun openheid hierover met elkaar te praten, ondanks dat het taboe rond dit onderwerp nog steeds groot is. Het doorbreken van dit taboe is voor ons een van de drijfveren, waarom we steeds enthousiaster worden om over incontinentie te communiceren. En natuurlijk willen we ook met de kennis over hulpmiddelen, bijdragen aan het verminderen van het ongemak dat incontinentie met zich mee kan brengen. Zoals zo mooi gezegd tijdens een van de Testivals: ‘je zoekt naar ‘peace of mind’, je wilt niet continu achteromkijken of je een plasspoor achterlaat’. En daarom gebruiken we ook geen verhullende termen meer. Het is je misschien al opgevallen dat we hierboven het woord ‘luier’ gebruiken en niet bijvoorbeeld ‘incontinentiemateriaal’ of ‘product’.
Luiers met sensoren bestaan in diverse vormen. Soms wordt er met de sensoren in 3×24 uur een persoonlijke meting gedaan. Op grond daarvan krijg je dan een continentieplan op maat. Of er wordt continu met de sensoren gemeten wanneer een verschoning plaats moet vinden. Dat kan met sensoren die standaard in het incontinentiemateriaal zitten. Maar het kan ook door losse sensoren te plakken in het incontinentiemateriaal. Die sensoren staan middels een zenderclip draadloos in verbinding met beveiligde software. Voor kinderen is er een sensor ontwikkeld, die je op je buik draagt. Deze meet de hoeveelheid urine in de blaas en geeft een seintje als je naar het toilet moet gaan.
Inmiddels zijn we bezig met de derde test van deze sensortechnologie. Elk nieuw product wordt voor een periode van tenminste 4 weken getest door een lid van ons test team. Misschien ken je hem al van zijn blogs.Waldo's blaas heeft zijn eigen leven, maar Waldo ook!
Dit najaar verwachten we een volledige Keuzehulp over sensortechnologie voor Continentiezorg op Maat te publiceren.
Een voorproefje vind je in het in juni 2023 gepubliceerde artikel in het Ergotherapie Magazine. Daarin staat een handige tabel over de in de Benelux beschikbare technologieën met hun belangrijkste eigenschappen op een rij. Download hier de PDF van het volledige artikel.