Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024

Vandaag is in het hele land de week van de toegankelijkheid van start gegaan. Het is de 25ste editie en helaas is deze week nog steeds nodig. De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in), koepelorganisatie en landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte.

“Een toegankelijke werkplek”

 Het thema van 2024 is “Een toegankelijke werkplek”. Wat heb jij  nodig om fijn te kunnen werken als je in een rolstoel zit, niet goed kunt zien, niet goed kunt horen, gevoelig bent voor prikkels of last hebt van een energiebeperking ?

Denk aan: Een toegang zonder drempel, een trap met markeringslijnen of een stilteruimte voor je collega met autisme. Hoe wordt het zo dat Iedereen zichzelf kan zijn op het werk? Daar wordt onder elkaar nog veel te weinig over gesproken. Een goede week om daar eens het gesprek over aan te gaan dus!

Site

Op de site van de Week van de toegankelijkheid vind je tips voor op de werkvloer. Ook vind je er allerlei uiteenlopende toegankelijke activiteiten die deze week door het hele land gedaan worden. Zeker niet allemaal gerelateerd aan werk. Maar initiatieven op elk leefgebied. Op een heleboel plekken in Nederland is deze week vandaag feestelijk geopend.  In Den Bosch Wassenaar  en Utrecht is vandaag de toegankelijkheidsprijs uitgereikt. Een stimulerings geldbedrag om het meest toegankelijke initiatief op welk gebied dan ook te ondersteunen. De week van de toegankelijkheid al 25 jaar een goed initiatief wat nog steeds hard nodig is.

Week van de toegankelijkheid in Utrecht. 

Ik was vandaag bij de opening van de Week van de toegankelijkheid In Utrecht. En ik werd helemaal blij van alle positieve initiatieven die daar samen kwamen vandaag. Mensen die in hun (en al een beetje mijn) stad samen nadenken over toegankelijkheid en inclusie, zo nodig, stimulerend en positief om te doen!

En niet alleen op kleine schaal… want heeft Nederland al genoeg gedaan aan het VN verdrag? De Verenigde Naties maakt zich grote zorgen over de situatie in Nederland  en trekt pittige conclusies. Dat blijkt uit het pas verschenen rapport van het VN-comité. Lees het hier.