Deze Free Learning is vooral bedoeld om je als behandelaar goed voor te bereiden op het gebruiken en bespreken van de Groei-wijzer met jongeren en hun ouders. De Groei-wijzer is een hulpmiddel bij het coachen van jongeren met een lichamelijke beperking op hun weg naar een zelfstandiger leven.
Deze Free Learning module is gemaakt voor behandelaars in de kinderrevalidatie, maar kan ook interessant zijn voor medewerkers van mytylscholen en ouders van thuiswonende kinderen met een beperking.
Ik ben geen behandelaar en ik heb geen kind met een beperking. Wel ben ik geïnteresseerd in het onderwerp, omdat ik vroeger ‘in de zorg’ gewerkt heb (als wijkverpleegkundige) en omdat ik nu vrijwilliger ben bij Scouters, dat een project doet over hoe je met de ZelfredzaamheidsRadar kunt voorkomen dat mensen na hun revalidatie in een soort gat (‘kloof’) vallen.
De ZelfredzaamheidsRadar
Er zijn verschillende Groei-wijzers, in deze module gaat het om de Groei-wijzer voor de kinderrevalidatie. Dat betekent niet per se, dat het kind in een revalidatiecentrum woont of een dagbehandeling volgt. De ouders spelen uiteraard een belangrijke rol. Want soms ontdekken ouders door het samen bespreken van de Groei-wijzer, dat hun kind zijn mogelijkheden en kansen hoger inschat dan zij deden!
Bij de meeste vragen worden filmpjes getoond. Je ziet dan bijvoorbeeld jongeren die thuis wonen en zelfstandiger willen worden (de eigen kleding uitzoeken, boodschappen doen, problemen op school oplossen), of een filmpje over een rolstoeler die gaat trouwen! In een ander filmpje zie je hoe een moeder door de Groei-wijzer meer gaat nadenken over het begeleiden van haar kind naar zelfstandigheid. Of hoe een meisje met een beenprothese omgaat met pestgedrag. Na zo’n filmpje krijg je een vraag. Je mag dan bijvoorbeeld antwoorden welk gesprek je het best vond gaan.
Deze groeiwijzer heeft negen domeinen, wel iets andere domeinen dat de ZelfredzaamheidsRadar 😊 Maar bij het bereiken van de doelen in deze domeinen, kun je uiteraard de tips gebruiken uit de digitale ZelfredzaamheidsRadar op Scouters!
Waar wil je op uitkomen? Waar sta je nu? Wat heb je nodig om de volgende stap te zetten?
Ik vond de Free Learning in elk geval leuk om te maken en heb weer wat nieuwe kennis opgedaan en oude opgefrist. Je vindt ‘m op
Op scouters staan diverse blogs over de ZelfredzaamheidsRadar