Soorten woningen
Lang niet ieder huis is geschikt om aangepast te worden. Gelukkig wordt er tegenwoordig wordt steeds vaker rekening gehouden met de toegankelijkheid bij de bouw van huizen. Levensloopbestendige huizen – huizen waarin je kunt blijven wonen, ook als je ouder wordt en een aandoening krijgt – zijn inmiddels heel gewoon.
Nieuwe huizen hebben vaak veel ruimere kamers en ‘verkeersruimten’, zoals gangen en overlopen. Ook deuren zijn vaak breder. En dat geeft meer mogelijkheden voor hulpmiddelen en aanpassingen.
Waar moet je op letten als je (huur)woning moet worden aangepast?
Afhankelijk van de soort aanpassing die je nodig hebt, moet je huis aan een aantal criteria voldoen. We hebben hieronder een aantal aandachtspunten op een rij gezet.
- Een traplift met een stoeltje kan op iedere trap, maar een plateaulift (waar een rolstoel op kan staan) is alleen mogelijk bij een rechte trap. Voor voorbeelden zie onze webpagina Keuze hulp traplift
- Een ruime badkamer is fijn, zeker als je daar ook hulpmiddelen, zoals een douchestoel, wilt gebruiken. Liever geen drempels of opstaande randen, maar een aflopende vloer (op afschot) die het water afvoert naar het putje.
- Let ook op drempels, binnen en buitenshuis. Hoe minder, hoe beter, maar je kunt ze wel wat toegankelijker maken met een drempelhulp. Voorbeelden van drempelhulpen vind je op onze webpagina Ik wil beter "veilig"
Welke hulpmiddelen of voorzieningen zijn onmisbaar voor Francis en Koen?
In de top 3 van meest onmisbare hulpmiddelen voor Francis en Koen staan:
- De traplift (een plateaulift die ook de rolstoel mee naar boven neemt).
- Een ruime badkamer, met aflopende vloer naar het putje met ruimte voor de douchestoel.
- De tillift (een plafondlift, met een rail in de slaapkamer). Zo kan Koen met de tillift vanaf het bed in de douchestoel gezet worden en zo naar de badkamer gereden worden.
Het voordeel van een traplift is, dat Koen ook op de bovenverdieping kan komen en het hele huis kan zien. Kan dat niet, dan is dat toch een vorm van uitsluiting, want de andere gezinsleden kunnen iets dat hij niet kan. Iedereen, ook mensen met een handicap of ziekte, moet volwaardig kunnen meedoen in de maatschappij.
De ruime badkamer was al aanwezig, maar de traplift en de tillift zijn aangevraagd via de Wmo. Het nadeel van een Wmo-voorziening is dat je weinig keuze hebt. Je weet niet of het hulpmiddel dat je aangeboden krijgt wel het beste is voor jou. Er zijn zoveel soorten en mogelijkheden, dat je vaak niet weet wat er nog meer kan. Wat je niet weet mis je niet, maar via de Scouters Keuzehulp kan je soms toch andere, slimmere opties vinden. En die hoeven niet per se duurder te zijn.
Heb jij ook goede of slechte ervaringen met (Wmo-)hulpmiddelen? Laat het de redactie van Scouters weten! Wie weet, heb jij een goede tip waar anderen hun voordeel mee kunnen doen en die kunnen we dan met elkaar delen.