Continentie: Vergoeding

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten er volgens de Nederlandse wet voor zorgen dat je passende hulpmiddelen krijgt. Middelen die passen bij jouw behoeften en wensen, en bij jouw leven. Die wet- en regelgeving is ingewikkeld.

Hoewel de regels wettelijk zijn vastgelegd heeft iedere zorgverzekeraar toch zijn eigen regels. Zij bepalen hoeveel je krijgt en dat is niet altijd wat je nodig hebt. Dat kan bij de ene verzekeraar meer zijn dan bij een andere. Vergelijk dus goed aan het einde van het jaar, als je kunt overstappen.

Incontinentiemateriaal valt onder de basisverzekering

Incontinentiemateriaal wordt vergoed vanuit de basisverzekering, dus dat gaat van je eigen risico af tot je het hele bedrag (in 2022 en 2023: € 385,-) hebt opgemaakt. Daarna is het gratis. Je hebt geen aanvullende verzekering nodig voor incontinentiemateriaal.

Vergoedgeregeld.nl

Coloplast heeft een vergoedingswijzer op hun webpagina vergoedgeregeld.nl voor:

  • Darmspoelen
  • Katheters en urine-opvangzakken
  • Stomamateriaal

Daarin staan de regels per zorgverzekering en welk materiaal zij vergoeden.

Sommige zorgverzekeraars hebben contracten afgesloten met bepaalde leveranciers. Aan de ene kant heel gemakkelijk, want je krijgt regelmatig (bijvoorbeeld elk kwartaal) alle materialen aan huis geleverd. Nadeel: je moet het doen met wat je krijgt en kunt niet zelf het merk kiezen.

Zelf kopen

Wil je ander materiaal of grotere hoeveelheden, dan kun je ervoor kiezen om het zelf te kopen. Dat kan heel gemakkelijk via internet. Voordeel: het gaat niet van je eigen risico af. En je kunt zelf het merk kiezen. De gemaakte onkosten kun je misschien aftrekken van de belasting, het valt onder zorgkosten (x % van je belastbaar inkomen).