Je lichaam moet afvalstoffen kwijt via plassen (urinelozing) en ontlasten (defecatie), anders word je ziek. Je bent continent als je een normaal patroon van plassen en ontlasten hebt. Is dat niet zo, dan heb je een incontinentiestoornis.
Je lichaam moet afvalstoffen kwijt via plassen (urinelozing) en ontlasten (defecatie), anders word je ziek. Je kunt dan blaasontsteking krijgen of verstopping (obstipatie). Je bent continent als je een normaal patroon van plassen en ontlasten hebt. Is dat niet zo, dan heb je een incontinentiestoornis.
Incontinentie kan gaan om een paar druppels urineverlies of plotseling je hele plas laten lopen en alles wat daar tussenin zit. Hetzelfde geldt voor ontlasting.
Als je geen normaal patroon van plassen hebt, dan kan dat je nieren of blaas beschadigen.
Ontlasting hoeft niet per se iedere dag. Het hangt af van waar jij je prettig bij voelt, maar van verstopping (obstipatie) kun je je goed ziek voelen. Lees op de webpagina Ik heb last van verstopping van Thuisarts hoe je verstopping herkent en wat je eraan kunt doen.
Een paar tips:
Probeer het eerst met deze tips. Bij de één helpt het, bij een ander niet. Blijf je last houden van verstopping overleg dan met je huisarts of je medicatie kunt krijgen.
Urineverlies of verlies van ontlasting kunnen je onzeker maken. Je schaamt je ervoor en misschien durf je de deur niet meer uit. Jammer als je je daarvoor schaamt! Het is een natuurlijk proces van je lichaam om regelmatig urine of ontlasting te lozen.
Door een aandoening of ouderdom kan dat proces zijn verstoord, maar daarin ben je niet de enige. Het overkomt jong en oud. Ook bij kinderen die, als ze wat ouder zijn, nog steeds ongelukjes hebben omdat ze niet aanvoelen dat het tijd is om te plassen. Of die nog lang bedplassen.
Met de juiste hulpmiddelen kun je continentieproblemen zelf oplossen. En misschien heb je geen materialen nodig, maar kun je met hulp leren omgaan met de plotselinge aandrang voor urineverlies of ontlasting. Een bekkenbodemfysiotherapeut weet daar alles van.
Niets om je voor te schamen, noem het gewoon bij zijn naam, lees hoe Waldo daarover denkt in de
Nederland heeft 3,5 miljoen mensen met een medisch buik- of blaasprobleem. Die hebben af en toe dringend een toilet nodig. Eigenlijk geldt dat voor iedereen die wel eens onderweg is. Maar waar vind je die openbare toiletten?
Installeer de HogeNood app op je mobiele telefoon. Daarin staan 9.500 gecontroleerde openbare of semi-openbare toiletlocaties in Nederland en België. Soms zijn ze gratis (gemeentehuizen, bibliotheken en huisartsenpraktijken), maar niet altijd.
De app laat de prijs, openingstijden, beoordelingen, afstanden en route zien. En ook faciliteiten, zoals voor mannen of vrouwen, rolstoeltoegankelijk of een aankleedkussen voor het verschonen van je kind. Je kunt ook zelf een beoordeling geven of nieuwe toiletten toevoegen.
De Toiletalliantie zet zich in voor voldoende openbare toiletten in Nederland. Wil je meehelpen? Dat kan op verschillende manieren: met geld, als organisatie, als vrijwilliger, of jouw lobby bij de gemeente voor meer openbare toiletten. Op hoeveel plekken kun je in je eigen gemeente naar een openbaar toilet?
Naast openbare toiletten kunnen organisaties hun toilet beschikbaar stellen. Dat opnemen in de app is gratis, maar als je een betaald pakket neemt heb je meer mogelijkheden in het beheer van je toiletten.
Tip van Scouter Ria
Op internet zag ik een berichtje over de toiletpas. De Stichting Medisch Toiletpas Nederland heeft de Nationale Toiletpas ontwikkeld welke overkoepelend is voor alle toilet gerelateerde ziektebeelden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende meest chronische aandoeningen: ziekte van Crohn, Collitus Ulcerosa, PDS, IC, ALS, MS en parkinso(isme).
Het doel van de Stichting is om zoveel mogelijk toiletten gratis toegankelijk te stellen voor de pashouders welke een persoonlijke Medisch Toiletpas hebben ontvangen. Op deze manier krijgen mensen hun vrijheid weer terug.
Heb je ook een medische indicatie waarbij je veelvoudig van het toilet gebruik moet maken, dan kan de Medisch Toiletpas de sleutel zijn tot meer vrijheid in je dagelijkse leven. Vraag je gepersonaliseerde Medisch Toiletpas aan middels het
Daarom wilde ik de toiletpas:
Nog vers in mijn herinnering lag de vroege ochtendwandeling in Noordwijk. Restaurants waren nog niet open. Toen zag ik een verzorgingshuis. Hoera! Maar… met een groot bord op de deur dat het geen openbaar toilet was. Oei.
Gelukkig liet de receptioniste me na enige aarzeling toch doorlopen. Een klein bedrag voor de fooienpot weigerde ze. “Ik ken het probleem” zei ze zachtjes tegen me.
Ik vroeg de toiletpas aan en kreeg hem.
Inmiddels ben ik al twee keer toegelaten tot een niet-openbaar toilet, één keer bij een gezondheidscentrum en een andere keer bij een verzorgingshuis. Een hele opluchting!
Ongehinderd is een landelijk platform voor toegankelijke locaties voor en door mensen met een beperking. Niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar ook blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden of mensen die slecht ter been zijn. Per gemeente zie je voorzieningen en leukste plekjes, maar niet alle gemeenten zijn aangesloten bij Ongehinderd.
De WheelMate app geeft informatie over rolstoeltoegankelijke toiletten en gehandicaptenparkeerplaatsen over de hele wereld. De app kun je downloaden in de App Store of via Google Play.
Er zijn drie continentiestoornissen:
Als je je urine en/of ontlasting niet kunt ophouden dan ben je incontinent.
Kun je niet plassen, dan heet dat retentie.
Obstipatie noemen we in de volksmond vaak verstopping. Dat betekent dat je moeite hebt met het lozen van je ontlasting.
Op de webpagina Incontinentiematerialen, wat moet ik weten? van Vilans hulpmiddelenwijzer (gemaakt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vind je meer uitleg over (in)continentie en alles wat daarmee te maken heeft.
Te lang een natte luier of broek aan hebben voelt niet comfortabel en het kan je gezondheid schaden met:
Beide zijn pijnlijk en soms geneest het moeizaam, vooral bij oudere of verzwakte mensen.
Wat voor soorten bidet toiletten zijn er en waar let je op? We scoutten de beste bidet toiletten voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.