Kies het beste bidet toilet voor jouw wc

Naar het toilet moeten we bijna allemaal, maar soms lukt het niet om je erna goed schoon af te vegen. Of dit doet pijn misschien door aambeien. Dan kan een bidet of douche wc met een pulserende waterstraal een oplossing zijn. Makkelijk en hygienisch zonder bukken, kracht of pijn. Er zijn veel verschillende mogelijkheden die verschillen in prijs en comfort. We zetten de verschillende douche wc opties voor je op een rijtje in deze onafhankelijke keuzehulp bidet.

Laatst gewijzigd op 30 augustus 2023 door Scouters

Wat zijn de bidet opties en wat heb je daar voor nodig?

Als je voldoende kracht in je hand hebt kan dit al heel simpel door een handdouche naast je toilet te hangen, na het schoonspuiten moet je zelf nog wel je billen droog vegen. Ook kan je vrij eenvoudig een water sproeier onder je toiletbril monteren. Wil je een completer bidet, dan kan je een douche wc bril op je toiletpot monteren, dan zitten de douche en soms ook droog functie in je toiletbril. Als je het hele toilet wil vervangen dan zijn er natuurlijk ook complete bidets die inclusief wc pot geïnstalleerd worden.

Hulpmiddel Kracht hand Beweging billen Op toilet nodig Budget exclusief installatie
Handdouche Ja Ja Niets € 30-350
Sproeier Nee Ja Niets € 50-100
Bidetbril Nee Nee Meestal stroom € 180-1.500
Bidettoilet Nee Nee Nieuwe installatie € 350-4.500

Bidet handdouche naast je wc

Als je voldoende kracht in je hand hebt en je op je wc alleen schoon wil douchen kan je een bidet handdouche installeren, die ze ook wel een knijpdouche, toiletdouche, sproeier, sprayer of Indische of Japanse douche noemen. Het makkelijkste maak je de handsproeier vast aan het waterpunt van je toilet en de kop hang je aan de zijkant van je toilet of tegen de muur. Je kan de bidet handdouche ook in de muur inbouwen. Je hebt een set nodig met een koppelstuk, een slang, een ophanging en een sproeikop. Let erop dat het koppelstuk en de slangen op elkaar passen. Veilig is het om een stopkraan te monteren, zo staan de slang en kop niet de hele tijd onder druk en voorkom je lekkages. Je bepaalt zelf hoe hard je sproeit door de handsproeier in te drukken. Het water is wel vaak koud, en drogen moet je zelf met een toiletpapiertje doen. Als je warm water wil dan is er een mengstuk of zijn er bidet handdouches met een mengkraan die je op je warm waterleiding aansluit. Check wel even of je warm water hebt en of je boiler niet te ver van het toilet staat, want dan duurt het lang voor je warm water krijgt. Als je in je wc geen warm water hebt (of je boiler te ver weg is) maar wel elektriciteit dan is er ook een bidet handdouche met flow-heater die het water tot lichaamstemperatuur opwarmt.

 

Bidet douche wc bril

Je kunt ook je hele wc bril vervangen door een bidet douche wc bril die je schoon spoelt, vaak ook met warm water en soms ook kan drogen. Je hoeft dan geen kracht in je handen te hebben en als de bidet douche wc bril ook een droger heeft dan hoef je ook niet bij je billen te kunnen om deze af te drogen. Als je de hele zitting wil vervangen dan is de installatie van een mechanisch bidet douche wc bril het makkelijkste omdat je daarvoor geen stroom nodig hebt. Als je warm water wil is er warm water of stroom nodig. Er bestaat een bidet douche wc bril op batterijen, de SmartBidet SB-1000, te bestellen bij Amazon.com en zover wij weten nog niet verkrijgbaar in Nederland. Met een stopcontact bij je toilet kan je ook direct kiezen voor een elektrisch bidet douche wc bril, deze heeft vaak ook een droger en afstandsbediening zodat je helemaal niet meer hoeft te draaien of reiken. Er zijn zelfs luxe varianten waarvan de verwarmde bril vanzelf open en dicht gaat en die nare geurtjes tegengaan. Zorg voor de veiligheid dat de zitting je gewicht kan dragen en dat een goede stopkraan overstromingen voorkomt.

Merk/type Prijs Stroom Water Sproeier Droger Bediening Bril Geur
Maro D’Italia FB104/6/8 200 Nee Koud 2/lady Nee Hendel Koud Nee
Blooming 600 Standard 400 Ja Boiler 2/lady Ja Paneel Warm Nee
Geberit AquaClean 4000 500 Ja Boiler   Nee Paneel Koud Nee
Coway BA13 700 Ja Boiler 2/Lady Ja Afstand Warm Ja
Villery&Boch Vi-Clean 1400 Ja Geiser 2/Lady Ja Afstand Warm Ja

Bidet toilet

Het meest kostbaar is om je hele toilet te vervangen door een totaal bidet toilet. De oplossingen verschillen enorm in prijs, van € 330,- tot € 4.500,-. Onderstaande modellen hebben allemaal twee sproeikoppen en een lady-wash. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de douche wc bril, je hebt een mechanische bidet toilet dat je schoon spoelt met koud water zonder je te drogen tot een compleet uitgeruste elektrisch bidet toilet dat oplicht wanneer je eraan komt, automatisch opent, je van achter of voor schoon wast en masseert op basis van je persoonlijke voorkeur, warm droog blaast, geurtjes tegenhoudt en zichzelf automatisch schoonmaakt. Veel bidet toiletten zijn te koop in een ‘rimfree’ variant, zonder spoelrand dus makkelijk schoon te houden.

Merk/type Prijs Stroom Water Droger Bediening Bril Open Licht Geur
Galva fresh 330-400 Nee Koud Nee Hendel Koud Nee Nee Nee
Sensia Arena 2.000 Ja Instel Instel Afstand en App Koud Ja Ja Ja
V-care 2.100+ Ja Instel Instel* Afstand Instel Ja* Nee Ja
AquaClean Mera 3.000+ Ja Instel Instel Afstand en App Instel* Ja* Ja Ja
Washlet GL 2.0 3.800 Ja Instel Instel Afstand Instel Ja Nee Ja

Gerelateerde hulpmiddelen