Apparaten in de slaapkamer

Elektrische apparaten (tv, smartphone, tablet, radio) kunnen je slaap verstoren als ze standby staan. Ze zenden dan voortdurend golven uit. Verwijder ze uit je slaapkamer om beter te kunnen slapen.
Het blauwe scherm van een tv houd je uit je slaap. Blauw licht is niet goed voor het slapen gaan – helderrood wel.

Nog even in bed berichten op de smartphone kijken? Geen goed idee, omdat elke melding of trilling een prikkel voor je hersenen is die je uit je slaap haalt. Al die berichten houden je wakker. Vooral het laatste uur voor je gaat slapen kun je schermgebruik beter mijden.

 
Pexels vlada karpovich

En als je wekker je telefoon is?

Zet je telefoon voor je de slaapkamer ingaat op de vliegtuigstand en leg hem dan buiten handbereik. Overweeg toch maar om een ouderwetse wekker te kopen, liefst één op batterij. Als de stroom ´s nachts uitvalt ontregelt dat die wekker niet.

Sprekende klok

De Nederlandssprekende drukknop klok:

  • Zegt de tijd
  • Zegt de dag en datum
  • Heeft een alarm

Het alarm kun je als wekker gebruiken. Zelfs als reiswekker, want hij werkt op een batterij. Je kunt de geluidssterkte regelen. Zeer geschikt voor slechtzienden en slechthorenden.

Domotica en elektromagnetische straling

Bovenstaande tips kloppen natuurlijk helemaal en zijn hartstikke goed. Maar wat als je vanwege je handicap domotica gebruikt om zo zelfstandig mogelijk te functioneren? Hiermee gebruik je dus ook je telefoon in de slaapkamer. Om de lampen te bedienen, gordijnen open en dicht te doen, je raam te openen of te sluiten. En zelfs hulp in te roepen wanneer je ’s nachts of s ochtends  iemand nodig hebt om te draaien of uit bed te komen of naar de WC te gaan. Helaas stel je, je dan toch ongewild maar noodgedwongen bloot aan deze straling.

Gelukkig zijn er een aantal producten verkrijgbaar die diverse soorten  elektrosmog zeer sterk reduceren.

Zelfs een hippe beanie.

  • Afschermverf
  • Afschermend textiel voor hoogfrequente of laagfrequente straling. Enkele van deze stoffen worden toegepast in bijvoorbeeld lakens, klamboes, gordijnen en kleding. Andere stoffen kunnen weer in de vloer of op de muur worden verwerkt.