Wat zou het fijn zijn als je huis jou zou helpen. Dat je huis door heeft wat je wilt. Dat je huis weet waar je behoefte aan hebt. Dat je huis je helpt bij jouw zelfredzaamheid, jou meer comfort biedt en je gevoel van veiligheid vergroot. Dat zou fijn zijn, want dan hou je energie over voor leuke dingen.
Alles automatisch! Overal sensoren, slimme dingen, alles geprogrammeerd (Smarthome dus) ! Ho, wacht even.
Je wilt natuurlijk wel zelf de baas blijven. En niet alleen maar door met je vingers op knoppen te drukken, maar ook met je voeten, of door met je stem dingen te roepen, of met je ogen of je adem dingen aan te wijzen. En liefst op meerdere manieren, want jij wilt het op jouw manier doen, maar je huisgenoten of bezoek misschien wel op een andere manier. Moet kunnen, toch? Alles kan! Nou ja, bijna alles.
jij bedenkt wat jij graag zou willen en wat jij handig vindt
Het handigst is om dat eerst ergens te noteren, dus op papier of met een opname op je smartphone. En dan pas daarna gaan zoeken naar mogelijke oplossingen. Want je zal zien: er zijn zo enorm veel handige dingen, dat je al snel vergeet wat je eigenlijk zocht.
Je noteert dus iets als:
"Ik zou graag willen dat...
en dat dit gebeurt als...
of liever nog, dat het automatisch gebeurt als...
want dan hoef ik niet meer...
en dat zou mooi zijn, want..."
Natuurlijk kan je het ook anders beschrijven. Het liefst wel zo specifiek mogelijk. Dan kun je immers nauwkeuriger zoeken en beter kiezen. En als je het niet snel kunt vinden, dan kun je duidelijk aan iemand anders uitleggen wat je graag wilt – en dan kan die ander je daar beter bij helpen.
In deze Keuzehulp hebben we het onder andere over
Laatst gewijzigd op 22 maart 2025 door Jacob Mulder
“Ik zou graag willen dat het licht aan gaat als ik dat zeg.
En ook uit gaat als ik dat zeg.
Nog mooier, het licht moet gewoon aan gaan als ik een kamer binnenkom.
En uitgaan als ik weer weg ben.
Want dan hoef ik niet steeds naar het lichtknopje en struikel ik niet in het donker,
en is het licht niet langer aan dan nodig is."
“Als de telefoon gaat, hoor ik hem niet altijd.
Het zou helpen als er ook een flitslicht ging, maar dan natuurlijk wel ook in de keuken en in m'n slaapkamer.
Of dat mijn horloge begon te trillen.
Of nog mooier: dat ik dan met m'n smartphone of horloge de telefoon kon opnemen!”
“Ik zou graag willen dat als de deurbel gaat, dat ik dan op m'n horloge gelijk zie wie er voor de deur staat. Dat ik dan gelijk met die persoon kan praten en dat ik zelfs de deur van het slot kan doen met een knop op mijn horloge.
Want dan hoef ik er niet heen, want dat duurt lang en dan zijn ze vaak al weer weg.
Maar het slot moet natuurlijk wel goed werken, het moet niet zomaar opengaan als ik een keer per ongeluk aan m'n horloge kom,
en je moet ook nog met een sleutel binnen kunnen komen, zodat mijn dochter ook nog zelf naar binnen kan.”
“Ik weet echt wel hoe ik de thermostaat warmer kan zetten, maar als ik een dagje weg ga, dan mag hij lager,
maar dan moet hij wel weer hoger voordat ik weer thuis kom.
Want anders kom ik thuis in een koud huis en dat vind ik niet fijn.
Dat ding moet dus weten wanneer ik weer thuis kom.
Of ik moet hem dat vertellen en dan moet hij zelf maar zorgen dat het
weer lekker warm is als ik thuis kom.”
“Ik wil niet zo'n lelijke ketting om met zo'n grote rode knop. Want dan denkt iedereen dat ik mezelf niet meer kan redden.
Maar ik vind 't wel fijn als er iemand naar me komt kijken als ik ben gevallen en niet meer goed omhoog kan komen.
Niet met allemaal camera's in m'n huis natuurlijk, ben je gek.
Maar bijvoorbeeld dat ik iemand kan roepen door op een knop op m'n horloge te drukken.
Of dat die knop in een mooie broche zit. Of dat de vloerbedekking of mijn horloge door heeft dat ik ben gevallen.
Maar natuurlijk niet dat ze met zwaailichten aankomen als ik alleen maar even iets wil oprapen van de grond.”
“Tijdklokken zijn heel handig hoor, maar het instellen is zo'n gepriegel.
En het zou veel handiger zijn als hij aanging als het donker wordt.
En rekening houdt met zomertijd en wintertijd.
Zodat het licht altijd aan gaat als het nodig is.
Als de gordijnen dan ook nog ‘s gelijk automatisch dichtgaan, dan zou dat heel mooi zijn.”
“Al die afstandsbedieningen! Kan dat niet gewoon allemaal via m'n mobiele telefoon?
Dus de TV, de radio, de lampen en zo, allemaal? En dan natuurlijk niet dat ik op mijn telefoon tien appjes krijg
en dat ik dus eerst moet zoeken welke ik moet hebben. Want dan is de lol er gauw af.
En het moet natuurlijk niet zo zijn dat de buurman bij mij het licht aan en uit kan doen of mijn TV op een andere zender kan zetten!
En niet alles moet erop, want je zal zien: dan doet de wifi het niet meer en dan blijf ik in het donker zitten…”
In de volgende filmpjes en zie je hoe je op verschillende manieren met omgevingsbesturing de apparaten in je huis kunt laten doen wat jij graag wilt. En mijmer erover hoe dat ook jouw leven kan veranderen.
Er zijn inmiddels veel "slimme apparaten" van veel merken. Als je van meerdere merken spullen hebt gekocht, heb je automatisch meerdere apps. Niet echt handig. Het zou dus mooi zijn als al die merken “met elkaar konden praten”, zodat hun apparaten op elkaar zijn aan te sluiten. Google, Apple en Amazon sprongen in dat gat en hebben Google Home, Amazon Alexa en Apple Home gemaakt. Die zitten standaard op het internet, waardoor je er zelfs tegen kan praten – dankzij de spraakherkenning-programmatuur die deze ergens op het internet hebben draaien. Echter als ICT-er ben ik daar niet zo gek op. Privacy is in veel gevallen niet volledig gegarandeerd.
Veel "slimme apparaten" hebben hun eigen apps. De diverse merken / apparaten hebben verschillende oorsprongen: Bouwmarkt-afstandsbedieningen, Winkel/bedrijf-automatisering, ICT-netwerkapparatuur en Big Tech als Google, Amazon en Apple. Er is inmiddels veel koppelbaar, maar niet alles. Je moet dus uitkijken, dat je niet je hele telefoon vol met apps krijgt. Er zijn heel veel apps. En er komen steeds meer partijen bij, zoals Philips met z’n Hue lampen, Sonos met z’n luidsprekers , je nieuwe warmte thermostaat, je slimme airfryer of koffiezetapparaat. En ga maar zo door.
Jij bent pas slim als je je goed voorbereidt voor je wat gaat kopen, of je laat adviseren. Hoe koppel je straks alles aan elkaar? Je hebt daarvoor bijvoorbeeld de Homey App of Homey Pro, een hub (knooppunt) die veel van je apparaten aan elkaar kan knopen, de Logitech Harmony universele afstandsbediening, of je gebruikt stem- of knoppen gestuurde omgevingsbesturing: er kan steeds meer. Je kunt je laten adviseren door een onafhankelijk bedrijf als Stemcom, waar Renee van Leeuwen, ergotherapeut, zich in huisautomatisering heeft gespecialiseerd. Of je kunt natuurlijk je eigen weg vinden. Dat deed onze vrijwilliger, Jacob, maar ja die is ook ICT-er en doorziet snel de verkooppraatjes en sterke en zwakke punten van de techniek.
Jacob Mulder vindt Tapo best een goede keus; gebruiksvriendelijk, goedkoop, slimme functies, breed assortiment aankoppelbare apparaten en toebehoren. En heel veel gebruiksmogelijkheden. En er zit een groot, internationaal bedrijf achter, met een goede reputatie. Maar toegegevn: het is een persoonloijke keuze. En ook toegegeven Jacob is ICT-er en had zijn hele huis al vol met TP-link en Tapo. Tja....
Met de Tapo app maakte Jacob van zijn huis en tuin een helpende omgeving. Hoe?
Het is handig natuurlijk dat je met een tijdklok kan instellen dat de lampen ‘s avonds automatisch aangaan, maar in de winter is het eerder donker dan in de zomer. Het zou dus nog handiger zijn als die tijdklok daar rekening mee houdt. Zo van: “ga een uur voor zonsondergang aan”.
Dat kan, bijvoorbeeld met de Tapo app. Je moet dan wel alle gewenste lampen van een slimme stekker voorzien. Je kunt dan bijvoorbeeld je lampen programmeren, zodat ze aan gaan als het donker wordt. Dus ‘s winters al aan ‘t eind van de middag bijvoorbeeld. Zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen – de app weet simpelweg wanneer de zon onder gaat.
Vervolgens leg je op je nachtkastje een knop neer, waarmee je met één druk alle lampen in huis uit doet. Een kleine, draadloze knop, op batterijen. Die knop kun je naast indrukken ook draaien, zodat je daarmee bijvoorbeeld het licht kan dimmen.
Er bestaan ook kleine draadloze bewegingssensors. Die kan je met de app vervolgens programmeren, zodat lampen aan gaan als er beweging is. Zodat het licht automatisch aangaat als je de kamer binnenkomt.
Je kunt van deze zelfde bewegingssensor ook een alarm maken, door bijvoorbeeld automatisch meerdere lampen aan te laten gaan en een sirene af te laten gaan, als er ‘s nachts tussen 12 en 6 beweging wordt gedetecteerd in de hal. Of als er in het weekend een bepaalde deur open gaat, die normaliter dan dicht zou moeten blijven.
Heb je een grote woning, dan kan je via een extra hub deze sirene, maar ook je deurbel op meerdere plekken in je huis horen.
Op een deur of raam kan je ook een contact sensor bevestigen. Die gaat af als hij open gaat. Handig voor je alarm. Bevestig je zo'n contactsensor op je koelkast deur dan kan je in de app programmeren dat je smartphone piept als de koelkast te lang open blijft staan.
De camera’s van Tapo kunnen ook herkennen dat er een mens loopt. Daarmee kan je ook handige dingen programmeren. Bijvoorbeeld dat de buitenverlichting aan gaat als de buitencamera ‘s avonds een mens ziet in de tuin. Of dat het licht in de hal aangaat, als de voordeurcamera een mens ziet komen aanlopen. Camera's van Tapo zijn zo geprogrammeerd, dat ze niet de lamp activeren als de poes van de buren door de tuin wandelt 😊
Al dit soort “slimme acties” kun je ook weer programmeren via de app. Dat programmeren is trouwens niet ingewikkeld. Het gaat gewoon door dingen aan te klikken op het scherm. Je klikt de actie als het ware bij elkaar: “als… dan… en dan alleen ‘s avonds”.
Hiervan vind je ook een paar voorbeelden op de site van Scouters.
We zouden Scouters niet zijn als we in deze Keuzehulp niet ook een aantal andere merken en ook hele andere oplossingen langs laten komen om een Handig Helpend Huis te maken. We hebben zeker niet de illussie compleet te zijn. En nodigen jou dan ook graag uit om jouw ervaringen met ons te delen. Dit is zo'n boeiend onderwerp en kan zo van invloed zijn op wat jij zelf kan. En zoals al gezegd, de ontwikkelingen gaan snel. Stuur jouw ervaring naar de redactie van Scouters
Licht op tijd aan, lang genoeg aanblijven, dus liefst sensor-bereik of tijdsduur instelbaar. Dat kan met veel merken via een hub of app in combinatie met slimme stekkers. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt als je je er even in verdiept wel mee. Let wel goed op, heb je huisdieren, dan voldoen niet alle merken. Soms helpt het ook als je de sensor op zijn kop op heuphoogte hangt, dan ziet hij de kat niet, maar mensen wel.
Er zijn heel veel merken slimme stekkers waarmee je muziek apparatuur, verlichting en in principe alle elektrische apparatuur instelbaar kunt maken met een App of Hub. De instellingen kun je uiteraard zelf kiezen en op jouw persoonlijke wensen inregelen. Ook kun je via een spraak assistent zoals Amazon’s Alexa en Google’s Nest al je lampen of muziek spraakgestuurd maken. En werkt spraakbesturing niet voor jou, dan zijn er ook bedrijven, die de omgevingsbesturing middels oogbesturing aanbieden, kijk maar eens bij de Grid Pad 13 van KMD
Voor plekken waar je niet heel veel komt, kun je ook gewoon hele simpele lampjes gebruiken, die door een bewegingssensor aangaan en een bepaalde tijd aan blijven. Sommige werken zelfs op batterijen, want LED vraagt niet zoveel stroom. Zo kun je automatisch extra licht krijgen als je dichtbij dat tafeltje komt met oma’s mooie oude vaas. Of bij de oprit of bij het buitenkraantje. Het kan goedkoop, de bouwmarkt heeft veel keus.
Of in de gang, tussen je slaapkamer en het toilet, een lampje dat pas aan gaat als het donker is. En dat je ook uit kunt zetten. Je zet het dan pas aan als je naar bed gaat. Of dit lampje, werkt op dezelfde manier.
Een lamp kun je standaard aan het plafond hangen, maar licht kun je ook op de vloer aanbrengen langs de plint, met LED strips. Ook dit soort lampen kun je natuurlijk weer uitvoeren met sensoren of slimme stekkers.
Luxe ledstrips voor traptreden, met sensor en dimbaar die hebben geen app, maar dat hoeft ook niet. Als je toch bezig bent, laat meteen even anti-slip aanbrengen op de trap!
En O ja, Trapverlichting glow in the dark is minder prijzig, maar heeft geen bewegingssensoren. Ze lichten gewoon op in het donker. Dat is vaak genoeg! En deze verlichting is weer wel oplaadbaar en heeft een bewegingssensor
Er zijn zelfs scharnierlampjes, die aangaan als je een kastdeurtje open doet. Mooi en goedkoop.
Je hoeft ook niet meer de hele avond en nacht een buitenlamp aan te laten om te zien wie er voor de deur staat, want er zijn ook buitenlampen met bewegingssensor, bijvoorbeeld deze Buitenlamp met bewegingssensor van Hoftronic
Natuurlijk kun je al je elektrische keuken apparatuur ook via omgevingsbesturing bedienen. Steeds meer apparaten hebben een eigen app, die je op een smartphone of andere drager kunt zetten om apparatuur op afstand of op gewenste tijd te bedienen. Maar ook de oude koffiezetter waar jij nou zo op gesteld bent, kun je via een slimme stekker weer aan jouw omgevings apparatuur koppelen, zodat je vanuit je bed alvast een kopje koffie kunt zetten. En die slimme stekkers bieden je uiteraard de mogelijkheid om stapsgewijs een Handiger Helpende Keuken te krijgen.
Stofzuigen is niet alleen vervelend werk, het is voor sommigen ook een uitdaging om te doen. Soms zelfs volslagen onmogelijk. Natuurlijk kan je dan een huishoudelijke hulp inschakelen, of die aanvragen via de Wmo, maar het is natuurlijk wel zo fijn als je je zelf kan redden. Autonomie is belangrijk.
Een automatische stofzuiger kan je daarbij helpen. Die zijn er in veel soorten. Duur en goedkoop, waarbij “duur” niet altijd “goed” betekent. Want vooral “handig” is belangrijk. Handig is natuurlijk dat het stofzuigen automatisch gaat, maar het is ook handig als het goed gebeurt. Dus dat hij bijvoorbeeld ook eens kan dweilen. En dat hij zelf z’n eigen “stofzuigerzak” af en toe leeg maakt in een container, die jij dan slechts heel af en toe hoeft leeg te maken.
Hieronder zie je een aantal van die robot-stofzuigers. Ze rijden allemaal zelfstandig door je huis heen en als hun batterij bijna leeg is, dan gaan ze zelfstandig naar hun oplaadpunt.
Dat zou wel een beetje decadent zijn, buiten stofzuigen. Maar iets wat veel lijkt op stofzuigen, is grasmaaien. Dat kan je ook handig uitbesteden aan een robot. Een robotmaaier.
Kijk maar eens naar de robotmaaier.
Als de deurbel gaat, duurt het even voordat je bij de voordeur bent. En dan is men soms al weer weg. En dan moet je het pakketje de volgende dag zelf ophalen bij een lokale winkel. Jammer.
Wat zou het handig zijn, als je gelijk kon zien wie er voor de deur staat. En dat je er dan ook gelijk mee kan praten: “Zet het pakketje maar neer, ik kom er direct aan!”. Of dat je de deur van het slot kan doen, omdat je dochter voor de deur staat.
Er zijn veel van die deurbellen met een camera. Er zijn echter ook grote verschillen, zowel in mogelijkheden als in prijs. Waarbij “duur” zeker niet altijd “goed” betekent. Sterker, voor heel redelijke prijzen kan je echt goeie spullen krijgen.
Er zit een goed slot op je voordeur en er moet dus ook een goede beveiliging op zo’n voordeurbel en op die camera’s. Een camera op de bovenverdieping is ook handig, want je gaat niet meer zo gemakkelijk die trap op. En je wilt natuurlijk niet dat anderen kunnen meekijken op jouw camera.
Er zijn hele dure camera’s, vooral van die merken die veel reclame maken, maar ook heel goedkope, zoals bij de Action. Die laatste zijn wel vrij simpel en beperkt. En vaak ook vrij slecht beveiligd. Met dus het risico dat als je buurman ook zo’n goedkope camera koopt, hij op jouw camera kan meekijken.
Bovendien, bij elk type apparaat heb je meestal een aparte app, voor op je smartphone. Dus voordat je ‘t doorhebt, heb je er vijf appjes bij. Niet handig, want welke was ook alweer van de opritcamera?
Ook belangrijk: het moet gemakkelijk aan te leggen zijn. Dus niet dat je iemand een dag lang moet inhuren om al die kabels aan te leggen en de boel aan te sluiten op jouw huisnetwerk en in je smartphone. Maar gewoon draadloos. En dus met batterijen. Die een half jaar meegaan. Gewoon aan de muur schroeven en klaar. Ook buiten, ook aan het schuurtje.
Een mooi voorbeeld van een merk dat dit allemaal kan is Tapo. Die hebben goeie spullen voor een redelijke prijs, gewoon bij reguliere webshops te bestellen. En alles in één app. De installatie wordt goed en duidelijk begeleid in de app, netjes in het Nederlands, zoals het hoort.
Tapo camera’s kunnen ook mensen en huisdieren herkennen, dit in tegenstelling tot sommige andere merken. Je kan dus bijvoorbeeld instellen dat hij alleen maar hoeft te piepen als hij een mens ziet bij de voordeur. Of een mens of een huisdier op de oprit. Hij gaat dan dus niet af als er een vogel langsvliegt of als struiken bewegen als het waait. Geen ‘vals alarm’ dus. En als hij dan piept, dan zie je gelijk op je smartphone wie er staat of dat je man de oprit oploopt.
Op je smartphone kan je zelfs camerabeelden bekijken als je zelf niet thuis bent. Zo van: “aha, ik zie de auto op de oprit staan, dus m’n dochter is weer thuis”. Het is ook heel handig dat zo’n camera de beelden een tijd onthoudt. Je kan dan bijvoorbeeld later kijken wie er aan je voordeur is geweest. Of wanneer de kids naar bed zijn gegaan - via het geheugen van de camera op de overloop.
Dus gelijk zo’n geheugenkaartje bijbestellen. Eentje van 128 Gb is ruim voldoende, daarmee kan hij maandenlang opnames bewaren (en de oudste opname gooit hij automatisch weg).
De camera’s voorzien zichzelf automatisch van updates. Dat is handig, maar het geeft ook een veilig gevoel. Want meestal zijn het beveiligings-updates. Dat betekent dat ze foutjes of kwetsbaarheden verhelpen, zodat alles het goed blijft doen en de buurman nog steeds niet mee kan kijken.
Het regent. Je rijdt met je electrische rolstoel naar de deur van je huis, bediening in de ene hand, plu in de andere, dus je blijft droog. Met één hand pak je de sleutels, dat lukt nog. Maar dan heb je diezelfde hand nodig om de deur open te doen, en de andere om achteruit te rijden, want de deur gaat naar buiten open. Met je derde hand hou je de plu vast. Oh nee. Dus je wordt nat. Da’s vervelend. Maar nog vervelender is dat je rolstoel ook nat wordt. Daarna zit je dus een paar uur met een natte rug en natte kont. Dat is jammer.
Oplossing: een knopje op je rolstoel waarmee de deur van het slot gaat en open zwaait. En jij met plu en al naar binnen rijdt. Droog. Terwijl de deur achter je dicht en op slot gaat, leg je de plu weg om te drogen. Vanzelfsprekend.
Dat knopje is de afstandsbediening van de automatische slot-en-deur-opener-en-ook-weer-sluiter-en-afsluiter. Driedubbele woordwaarde. Ook driedubbele prijs, helaas. Maar dan heb je ook wat. Het is fijn om droog te blijven.
Draadloze alarmsystemen en beveiligingssystemen kun je vaak koppelen aan raam- en deur openers, zodat je gewaarschuwd wordt als ze op ongebruikelijke tijdstippen, bijvoorbeeld 's nachts, geopend worden.
Automatische deuropener afstandsbediening.
Een Handig Helpend Huis kan ook je huis beveiligen. Je kan bijvoorbeeld met een slim bij elkaar gezocht systeem (een bewegingssensor, raamsensor, schakelaars en hub) je beveiliging helemaal op maat maken. Zodat bijvoorbeeld meerdere lampen aangaan en de hub een sirene laat horen als er ‘s nachts beweging wordt geconstateerd. Je kan ook een separaat compleet en draadloos alarmsysteem installeren. Er zijn diverse merken die dat bieden, zoals Tapo, Elro, Eufy, Ring of Somfy Dat Somfy systeem is duurder, maar heeft wel meer mogelijkheden. Hij kan bijvoorbeeld het alarm uitzetten als hij jou voor de voordeur ziet staan. Ook zijn deze systemen weer te koppelen aan bijvoorbeeld Amazon’s Alexa en Google’s Nest.
Veel apps voor een draadlloos alarm zijn gratis. Extra's zitten soms wel in een (duur) abonnement. Bijvoorbeeld als je een videodeurbel van Ring aan je Ring-alarmsysteem wilt koppelen. Een abonnement loopt altijd maar door en is dus best duur, zeker op de lange termijn. Dus kijk ook daar weer goed voor je beslissingen neemt.
Vind je het angstig om alleen te wonen, omdat je soms valt, of bang bent, dat niemand signaleert, als er iets mis is. Dan kunnen beweegsensoren het mogelijk maken, dat op afstand gezien wordt of er een afwijking is van je gewone levenspatroon. Bijvoorbeeld, als je te lang op het toilet blijft, in de badkamer, of als je in de ochtend niet uit bed stapt en ga zo maar door. Het systeem wordt ook wel leefstijlmonitoring genoemd. Dat kan handig zijn als je vaak valt of als je door bijvoorbeeld dementie niet altijd meer alles overziet.
Vergeet je weleens je sleutels als je weggaat? Of twijfel je weleens of je het gas wel uit hebt gedaan? Dan kan een beweeg sensor, die je een ingesproken boodschap laat horen als je langsloopt, handig zijn. Je kunt de boodschap zelf uploaden, dus dan praat je eigenlijk tegen jezelf.
Met een hub kun je al jouw slimme apparaten, lampen, etc in een soort van knooppunt samen brengen om je Handig Helpend Huis nog makkelijker te bedienen. En kun je de bediening ook spraak gestuurd maken. Let op, er zijn systemen waar je alleen Engels mee kunt praten, maar ook systemen met een Nederlandstalige aansturing.
Nadeel van de stembesturing (en gezichtsherkenning) is, dat een apparaat kan luisteren (en/of kijken) naar wat er in je huis gebeurt. Een privacy-dingetje dus.
En er zijn hubs die via WIFI aangestuurd worden en ook hubs waarbij je geen WIFI nodig hebt.
Je vindt ze onder aan deze pagina.
De spullen voor het Handig Helpend Huis worden ook wel “domotica” of “omgevingsbesturing” genoemd. Valt dat onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of is het iets voor de zorgverzekeraar of het UWV? Dat kan een lastige discussie zijn. Is het een normaal consumentenproduct, dat iedereen gewoon zelf aanschaft of is het een product dat je specifiek nodig hebt om zelfstandig te kunnen zijn, of om je werk thuis uit te kunnen doen? Vaak is het beide.
Vraag eventueel een (slimme 😊) ergotherapeut om hulp. Als die namelijk zegt dat jij het nodig hebt, dan wordt vergoeding een stuk gemakkelijker. Als je thuis woont, krijg je 10 uur ergotherapie per jaar vergoed uit het basispakket van de zorgverzekeraar. Als je ergotherapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, wordt 100% betaald, en anders kan het 70% zijn. Soms kun je de advies-uren ook onderbrengen bij Wmo, UWV of zorgverzekeraar. Vraag wel eerst of jouw ergotherapeut ervaring heeft met het adviseren en het maken van een indicatie van huisautomatisering. Dat is lang nog niet bij alle ergotherapeuten een bekend terrein. Eerder nopemden we renee van Leeuwen, zij is ergotherapeut en is zeker op dit vlak een deskundige, je kunt haar vinden via Stemcom
Gemeenten krijgen veel te weinig geld van het Rijk voor de Wmo. Ze zullen dus zo min mogelijk geld willen uitgeven. Maak ze dus enthousiast door te laten zien dat jij ze – met hulp van Scouters – kan helpen bezuinigen! Want spullen “voor de zorg” zijn meestal zo’n 3 tot 5 keer duurder dan normale spullen. De spullen die je op deze website vindt, zijn bedoeld voor hulp en zorg, maar wij van Scouters kijken ook altijd of het niet met een “normaal” middel kan. Dus een middel dat je gewoon als consument in de winkel kan kopen – maar dat je dus wel voor hulp en zorg inzet.
Veel van de spullen voor jouw “Handig Helpend Huis” die je hier op deze website vindt, zijn consumentenproducten, maar wel echt voor jouw hulp en zorg. Je bespaart de gemeente dus een factor 3 tot 5 door via Scouters te werken! Daarmee kan je ze overtuigen om jouw “hulp- en zorg-middelen voor omgevingsbesturing” wél via de Wmo te vergoeden, want jij helpt hen om veel te bezuinigen op jouw hulp en zorg!
Een richtlijn is, dat als een produkt “nagelvast” is, het (domotica-)product via de Wmo vergoed kan worden. Dat “nagelvast” betekent dat het “aan het huis vast zit”, dus “bij het huis hoort”. Dat zijn alle middelen van “Handig Helpend Huis”. Want met al die spullen is het zo dat het huis jou helpt. De gemeente werkt dus volgens de richtlijn als ze deze spullen vergoeden. Echter zo wordt niet altijd gedacht.
Bovendien is het vaak maatwerk, omdat het om jou gaat, om jouw specifieke hulpvraag. Spullen zijn vaak specifiek voor jou erg handig en noodzakelijk, ondanks dat ze misschien wel gewoon in een normale winkel te koop zijn. Maar soms ook niet. Hulpmiddelen bij ernstige slechtziendheid kun je bijvoorbeeld vaak aanvragen bij de zorgverzekering. Maar ook hier is het weer maatwerk en zijn de grenzen niet strak bepaald.
Je kan bij domotica ook denken aan de mogelijkheid van een vergoeding door middel van een persoonsgebonden budget (PGB). Met een PGB krijg je van de gemeente een bepaald budget, waarmee je dan zelf spullen of diensten kan kopen. Zoals dus de spullen voor een Handig Helpend Huis. Kijk op www.PGB.nl voor meer info over het PGB. Daar staat o.a. goed uitgelegd dat gemeenten jou geen PGB kunnen weigeren. Als je bepaalde diensten of spullen niet via de Wmo kan krijgen, dan heb jij recht op een PGB. Van de gemeente, maar een PGB kan zelfs ook via het zorgkantoor. PerSaldo, de vereniging achter PGB.nl, kan je daarbij helpen.
In het helpcentrum van Scouters staat ook veel informatie over onder andere het aanvragen van hulpmiddelen via de Wmo, PGB of zorgverzekeraar .
November 2024 verscheen in het Ergotherapie Magazine een artikel van Nico Knibbe, Renee van Leeuwen en Elly Waaijer over Domotica / Huisautomatisering.
Download de PDF van het volledige artikel:
Ergotherapie Magazine nr. 05 '24 Keuzehulp
Illustratie uit artikel:
Selluf doen! Da's iets wat je vaak mensen hoort zeggen. Kan ook heel leuk zijn. Is soms zelfs belangrijk, omdat je liever zelfstandig blijft. Zo van: wat je (nog) kan, wil je ook zelf doen. Dat kan bij "Handig Helpend Huis" ook. Het is mogelijk om zelf je eigen domotica te fabriceren. DIY - Do It Yourself. Het kan. Maar het is niet gemakkelijk. Je moet er behoorlijk technisch voor zijn. En het helpt enorm als je aardig Engels kan lezen.
Als je Handig Helpend Huis apparaten gebruikt, dan wordt informatie naar die apparaten verstuurd en wordt er informatie van ontvangen. Die informatie heeft meestal de vorm van opdrachten, zoals “ga aan” of “geef me de temperatuur”. Zo’n opdracht wordt meestal draadloos verstuurd, want je wilt niet overal draden aanleggen in je huis. De apparaten waar je mee communiceert moeten dus draadloos kunnen communiceren. Wij Nederlanders communiceren ook onderling en gebruiken daarvoor meestal de Nederlandse taal. Apparaten die communiceren, gebruiken ook een soort taal. Wel veel simpeler, want het gaat meestal om simpele opdrachten, van het type “doe iets” of “vertel me iets”.
Wij mensen communiceren door te luisteren en te kijken, apparaten gebruiken een soort radio om draadloos te communiceren. Een radiozenders als 3FM of SkyRadio gebruikt bijvoorbeeld 93,5 MHz. Als je met je laptop of tablet in huis het internet op gaat, gebruik je Wifi. Da’s ook een soort radio en die gebruikt meestal 2,4 GHz. Als je op je smartphone draadloze oortjes gebruikt, of een draadloze muis op je laptop, dan gaat dat meestal via Bluetooth. Da’s ook een soort radio en die gebruikt meestal ook 2,4 GHz.
Apparaten voor je Handig Helpend Huis zijn “domotica-apparaten”. Die zijn veelal draadloos en gebruiken radio-techniek om te communiceren. Het zijn elektronische apparaten en ze gebruiken dus stroom om te werken en om te communiceren. Ze zijn dus logischerwijs voorzien van batterijen. Je wilt dat zo’n batterij lang meegaat, dus zo’n domotica-apparaat moet zo zuinig mogelijk met stroom omgaan. Het communiceren moet dus ook niet veel energie kosten. Aangezien ze alleen in jouw eigen huis hoeven te functioneren, hoeft zo’n domotica-apparaat dus over niet zulke grote afstanden te communiceren. Da’s mooi, want dat scheelt energie.
De kant-en-klare domotica-apparaten die je in de winkel koopt, werken meestal via Wifi, omdat ze dan ook kunnen communiceren met je smartphone. Soms moet je bij het installeren van een apparaat er fysiek dicht bij zitten met je smartphone. Dat is vaak omdat er dan tijdelijk even via Bluetooth gecommuniceerd wordt. Sommige merken, zoals Tapo, werken ook met een “hub” voor een deel van hun domotica-apparaten. Bij Tapo worden bijvoorbeeld drukknoppen en bewegingssensoren aangestuurd via zo’n hub. Die hub communiceert dan met je Wifi netwerk thuis. Als je op zo’n knop drukt, dan communiceert die knop met de hub en vervolgens communiceert die hub via jou Wifi met je smartphone. En op die smartphone communiceert vervolgens bijvoorbeeld met een lamp, ook via de Wifi. Jij had namelijk die stekker van die lamp en die knop op zo’n manier geprogrammeerd, dat dat die lamp aan moet gaan als jij op die knop drukt. Magisch. Maar er gebeurt dus best veel, als je op die knop drukt, zonder dat je het door hebt: meerdere apparaten communiceren met elkaar.
Het zou natuurlijk handig zijn als de verschillende domotica-apparaten van verschillende merken allemaal dezelfde soort communicatie gebruiken, want dan “begrijpen” ze elkaar. En dan kan je dus domotica-apparaten van meerdere merken aansluiten op je Wifi en op een hub. Het zou dus handig zijn als die communicatie in de domotica-wereld is gestandaardiseerd. Het goede nieuws: er zijn meerdere standaarden. Het slechte nieuws: er zijn meerdere standaarden. Dus ja, er zijn standaarden, maar helaas, er zijn er meerdere. Dat doen sommige merken om hun eigen markt te beschermen. Zo van: als je eenmaal een paar domotica-spullen van merk X hebt gekocht, moet je weer van datzelfde merk X kopen, anders gaat ‘t niet werken. Slimme jongens.
Als je dus zelf je eigen domotica-apparaten wilt maken, dan is het goed om eerst even goed rond te kijken naar die standaarden. En dan kom je er achter dat er niet alleen meerdere standaarden zijn om draadloos te communiceren, maar dat er binnen die standaarden ook meerdere “talen” zijn. En dat er meerdere standaarden zijn om onderdelen van apparaten met elkaar te verbinden. En ook meerdere standaarden in stroomvoorziening, in stekkertjes, in van alles en nog wat. Er zijn zoveel standaarden, dat het geheel nauwelijks meer standaard te noemen is. En nog erger – als je zelf dingen gaat maken, hoef je je natuurlijk niet persé aan standaarden te houden. En je kan ook meerdere standaarden door elkaar heen gebruiken. Kan allemaal. Maar op termijn wordt niemand daar blij van. Jij zelf ook niet.
Je moet dus erg goed weten waar je aan begint. Want je moet dus eerst goed uitvogelen welke standaarden je wilt gebruiken. Want je wilt misschien niet alles zelf maken, maar ook een paar kant-en-klare domotica-apparaten in je huis gebruiken. En dan moet je je dus houden aan hun standaarden. En als je dus kant-en-klare apparaten van verschillende merken wilt gebruiken, moet je dus waarschijnlijk meerdere standaarden gebruiken. Jouw eigengemaakte spullen moeten dan dus meerdere standaarden ondersteunen. Daar wordt het dus al een beetje ingewikkelder van. En voordat je begint te bouwen, moet je dus eerst de juiste onderdelen bij elkaar verzamelen. Eerst maar eens zonder ze daadwerkelijk te kopen, want voordat je ‘t weet, heb je delen die toch niet goed op elkaar passen. Omdat ze andere GHz gebruiken, of een ander voltage, een ander stekkertje, een andere communicatie-taal. Of dat ze samen zoveel stroom gebruiken, dat je grotere batterijen nodig bent.
Dus eerst goed de documentatie er bij halen. Die is vaak in ‘t Engels. En behoorlijk technisch, met veel elektronica-jargon. En soms verouderd. Met als gevolg dat de versie die je kan kopen, niet “compatible” is met een ander onderdeel, dat je in een andere webshop wilt kopen. En als versie A niet compatible is met versie B, gaan ze dus niet met elkaar kunnen communiceren. Bijvoorbeeld omdat de een werkt op 2,4 GHz en de ander op 433 MHz. Of het stekkertje past niet.
Gelukkig zijn er forums op het internet die over dit soort apparaat-onderdelen gaan. Veel forums. Enorm veel forums. Sommige van die forums zijn heel actief, andere niet. Als ze actief zijn, is dat mooi, want dan kan je vlot antwoord verwachten op je vragen. Maar als je “te domme” vragen stelt, wordt er wellicht juist niet geantwoord. Of in wat explicietere en minder vriendelijke bewoordingen. Veel forums zijn bovendien internationaal, waardoor je ook te maken krijgt met krom Engels of met Spaans of zo. Natuurlijk kan Google Translate helpen, maar je zal ook af en toe Wikipedia nodig hebben, omdat ze met veel technische kreten strooien.
Je doet er dus goed aan om te beginnen met onderdelen die al veel worden gebruikt en die ook al behoorlijk geschikt zijn gemaakt voor domotica-gebruik. Dan kom je dus uit op bouwpakketten. Daar zitten dan al veel onderdelen in die onderling compatible zijn, zodat het geheel dus al goed samenwerkt, en meestal is daar dan ook een forum bij dat speciaal gaat over dat bouwpakket. En daar vind je mensen die al een keer ongeveer hebben gedaan wat jij wilt. Da’s handig, want die “collega-techneuten” hebben dus al een paar keer allerlei dingen gedaan die niet werkten. En dan hoef jij die fouten niet ook te maken. En zij hebben dan al een paar keer onderdelen “opgeblazen”, door ze verkeerd aan te sluiten of er teveel Volt op te zetten of zo.
Je moet dus veel geduld hebben en je moet het echt leuk vinden. Om eindeloos door websites te zoeken, veel webshops te doorzoeken, veel discussies op forums door te lezen, in het Engels, met Wikipedia bij de hand. En je moet goed tegen teleurstellingen kunnen. Want als je dan eindelijk, na een uur prutsen, een combinatie van onderdelen in elkaar hebt gesoldeerd, en je sluit de batterij aan, dan hoor je “Tik!” en je ruikt wat. En dan is er dus iets doorgebrand. Typisch het duurste onderdeeltje, met de aansluiting die het moeilijkst te solderen was. En dan kan je dus weer opnieuw beginnen. En ook nog twee van die onderdeeltjes bestellen uit die webshop. Want ja, de kans is aanwezig dat hij bij de volgende poging weer doorbrandt. En als je dan na een paar dagen solderen, omringd door vage onderdelen, sommige half of helemaal kapot, veel snoertjes, schroevendraaiers en ander gereedschap, half in het donker, ‘s avonds laat, eindelijk alles goed hebt aangesloten, batterij zit er in, en je drukt op de knop, en er gebeurt he-le-maal niks. Ook niet als je op meerdere onderdelen tikt. Ook niet als je er naar schreeuwt. Zit er niks anders op – alles los-solderen en opnieuw de tekeningen controleren. Een paar keer diep zuchten en even naar buiten. En dan morgen opnieuw beginnen.
Maar het kan dus wel. Selluf doen. Kijk bijvoorbeeld maar eens op www.irrgang.dev/how-to-flash-the-sonoff-rf-bridger2-with-esphome of www.conrad.be/nl/inspiratie/automatisering/domotica.html. Als je blij wordt van zulke webpagina’s en er twinkeloogjes en een brede grijns van krijgt, dan is het dus misschien wel iets voor jou. Als je handen gaan jeuken van “caution against cheap 433 MHz modules because of interference” of je hart sneller gaat kloppen van “programming the UART with for simple internal bridge”, dan kan je heel gelukkig worden in deze wondere wereld.
En dan moet je zeker ook even kijken naar www.home-assistant.io, https://matter-smarthome.de en www.openhab.org, dat zijn clubs die hun best doen om dingen te standaardiseren. Want ja, Zigbee is fijn en je kan mooie dingen doen met een Rasperry Pi (zie bijvoorbeeld www.raspberrypi.com/for-home), maar het is ook fijn om de wereld te verbeteren door een artikel te schrijven als https://tweakers.net/reviews/3876/5/de-opkomst-van-domotica-intelligentie-sluipt-de-woning-in-protocollen-en-standaarden.html of www.wired.com/story/what-is-matter. Of de mesh-features van het Thread-netwerk gebruiken voor je eigen Internet-of-Things huisnetwerk. Heerlijk.