Wat zou het fijn zijn als je huis je zou helpen. Dat je huis door heeft wat je wilt, waar je behoefte aan hebt. Dat je huis je helpt bij jouw zelfredzaamheid, je uit zichzelf meer comfort biedt en je gevoel van veiligheid vergroot. Dat zou fijn zijn, want dan hou je energie over voor leuke dingen.
Alles automatisch! (Domotica dus). Overal sensoren, overal slimme dingen, alles geprogrammeerd! Ho, wacht even.
Je wilt natuurlijk wel zelf de baas blijven. Dus je wilt zelf ook dingen kunnen beslissen. En niet alleen maar door met je vingers op knoppen te drukken, maar ook met je voeten, of door met je stem dingen te roepen, of met je ogen of je adem dingen aan te wijzen. En liefst op meerdere manieren, want jij wilt het op de ene manier doen, maar je bezoek misschien wel op een andere manier. Moet kunnen, toch? Alles kan! Nou ja, bijna alles.
Het belangrijkste: jij bedenkt wat jij graag zou willen. Wat zou jij handig vinden.
Het handigst is om dat eerst ergens te noteren, dus op papier of met een opname op je smartphone. En dan pas daarna gaan zoeken naar mogelijke oplossingen. Want je zal zien: er zijn zo enorm veel handige dingen, dat je al snel vergeet wat je eigenlijk zocht.
Je noteert dus iets als:
"Ik zou graag willen dat...
en dat dit gebeurt als...
of liever nog, dat het automatisch gebeurt als...
want dan hoef ik niet meer...
en dat zou mooi zijn, want..."
Natuurlijk mag je het ook anders beschrijven. Het liefst wel zo specifiek mogelijk. Dan kun je immers nauwkeuriger zoeken en beter kiezen. En als je het niet snel kunt vinden, dan kun je duidelijk aan iemand anders uitleggen wat je graag wilt – en dan kan die ander je daar beter bij helpen.
Laatst gewijzigd op 18 november 2024 door Jacob Mulder
“Ik zou graag willen dat het licht aan gaat als ik dat zeg.
En ook uit gaat als ik dat zeg.
Nog mooier, het licht moet gewoon aan gaan
als ik een kamer binnenkom.
En uitgaan als ik weer weg ben.
Want dan hoef ik niet steeds naar het lichtknopje,
n struikel ik niet in het donker,
en is het licht niet langer aan dan nodig is."
“Als de telefoon gaat, hoor ik hem niet altijd.
Het zou helpen als er ook een flitslicht ging,
maar dan natuurlijk wel ook in de keuken en in m'n slaapkamer.
Of dat mijn horloge begon te trillen.
Of nog mooier: dat ik dan met m'n smartphone of horloge
de telefoon kon opnemen!”
“Ik zou graag willen dat als de deurbel gaat,
dat ik dan op m'n horloge gelijk zie wie er voor de deur staat,
dat ik dan gelijk met die persoon kan praten
en dat ik zelfs de deur van slot kan doen
met een knop op die horloge.
Want dan hoef ik er niet heen,
want dat duurt lang en dan zijn ze vaak al weer weg.
Maar het slot moet natuurlijk wel goed werken,
het moet niet zomaar opengaan
als ik een keer per ongeluk aan m'n horloge kom,
en je moet ook nog met een sleutel binnen kunnen komen,
zodat mijn dochter ook nog zelf naar binnen kan.”
“Ik weet echt wel hoe ik de thermostaat warmer kan zetten,
maar als ik een dagje weg ga, dan mag hij lager,
maar dan moet hij wel weer hoger voordat ik weer thuis kom.
Want anders kom ik thuis in een koud huis en dat vind ik niet fijn.
Dat ding moet dus weten wanneer ik weer thuis kom.
Of ik moet hem dat vertellen
en dan moet hij zelf maar zorgen dat het
weer lekker warm is als ik thuis kom.”
“Ik wil niet zo'n lelijke ketting om met zo'n grote rode knop.
Want dan denkt iedereen dat ik mezelf niet meer kan redden.
Maar ik vind 't wel fijn als er iemand naar me komt kijken
als ik ben gevallen en niet meer goed omhoog kan komen.
Niet met allemaal camera's in m'n huis natuurlijk, ben je gek.
Maar bijvoorbeeld dat ik iemand kan roepen
door op een knop op m'n horloge te drukken.
Of dat die knop in een mooie broche zit.
Of dat de vloerbedekking door heeft dat ik ben gevallen.
Maar natuurlijk niet dat ze met zwaailichten aankomen
als ik alleen maar even iets wil oprapen van de grond.”
“Tijdklokken zijn heel handig hoor, maar het instellen is zo'n gepriegel.
En het zou veel handiger zijn als hij aanging als het donker wordt.
En rekening houdt met zomertijd en wintertijd.
Zodat het licht altijd aan gaat als het nodig is.
Als de gordijnen dan ook nog ‘s gelijk automatisch dichtgaan,
dan zou dat heel mooi zijn.”
“Al die afstandsbedieningen!
Kan dat niet gewoon allemaal via m'n mobiele telefoon?
Dus de TV, de radio, de lampen en zo, allemaal?
En dan natuurlijk niet dat ik op mijn telefoon tien appjes krijg
en dat ik dus eerst moet zoeken welke ik moet hebben.
Want dan is de lol er gauw af.
En het moet natuurlijk niet zo zijn
dat de buurman bij mij het licht aan en uit kan doen
of mijn TV op een andere zender kan zetten!
En niet alles moet er op, want je zal zien:
dan doet de wifi het niet meer en dan blijf ik in het donker zitten…”
Als de deurbel gaat, duurt het even voordat je bij de voordeur bent. En dan is men soms al weer weg. En dan moet je het pakketje de volgende dag zelf ophalen bij een lokale winkel. Jammer.
Wat zou het handig zijn, als je gelijk kon zien wie er voor de deur staat. En dat je er dan ook gelijk mee kan praten: “Zet het pakketje maar neer, ik kom er direct aan!”. Of dat je de deur van slot kan doen, omdat je dochter voor de deur staat.
Er zijn veel van die deurbellen met een camera. Er zijn echter ook grote verschillen, zowel in mogelijkheden als in prijs. Waarbij “duur” zeker niet altijd “goed” betekent. Sterker, voor heel redelijke prijzen kan je echt goeie spullen krijgen.
Het gaat om jouw huis. Er zit een goed slot op je voordeur en er moet dus ook een goede beveiliging op zo’n voordeurbel en op die camera’s. Want een camera op de bovenverdieping is ook handig, want je gaat niet meer zo gemakkelijk die trap op. Maar je wilt natuurlijk niet dat anderen kunnen meekijken op jouw camera.
Er zijn hele dure camera’s, vooral van die merken die veel reclame maken, maar ook heel goedkope, zoals bij de Action. Die laatste zijn wel vrij simpel en beperkt. En vaak ook vrij slecht beveiligd. Met dus het risico dat als je buurman ook zo’n goedkope camera koopt, hij op jouw camera kan meekijken.
Bovendien, bij elk type apparaat heb je meestal een aparte app, voor op je smartphone. Dus voordat je ‘t doorhebt, heb je er vijf appjes bij. Niet handig, want welke was ook alweer van de opritcamera?
Ook belangrijk: het moet gemakkelijk aan te leggen zijn. Dus niet dat je iemand een dag lang moet inhuren om al die kabels aan te leggen en de boel aan te sluiten op jouw huisnetwerk en in je smartphone. Maar gewoon draadloos. En dus met batterijen. Die een half jaar meegaan. Gewoon aan de muur schroeven en klaar. Ook buiten, ook aan het schuurtje.
Een mooi voorbeeld van een merk dat dit allemaal kan is Tapo. Die hebben goeie spullen voor een redelijke prijs, gewoon bij reguliere webshops te bestellen. En alles in één app. De installatie wordt goed en duidelijk begeleid in de app, netjes in het Nederlands, zoals het hoort.
Tapo camera’s kunnen ook mensen en huisdieren herkennen. Je kan dus bijvoorbeeld instellen dat hij alleen maar hoeft te piepen als hij een mens ziet bij de voordeur. Of een mens of een huisdier op de oprit. Hij gaat dan dus niet af als er een vogel langsvliegt of als struiken bewegen als het waait. Geen ‘vals alarm’ dus. En als hij dan piept, dan zie je gelijk op je smartphone wie er staat of dat je man de oprit oploopt.
Op je smartphone kan je zelfs camerabeelden bekijken als je zelf niet thuis bent. Zo van: “aha, ik zie de auto op de oprit staan, dus m’n dochter is weer thuis”. Het is ook heel handig dat zo’n camera de beelden een tijd onthoudt. Je kan dus bijvoorbeeld later kijken wie er aan je voordeur is geweest. Of wanneer de kids naar bed zijn gegaan - via het geheugen van de camera op de overloop.
Dus gelijk zo’n geheugenkaartje bijbestellen. Eentje van 128 Gb is ruim voldoende, daarmee kan hij maandenlang opnames bewaren (en de oudste opname gooit hij automatisch weg).
De camera’s voorzien zichzelf automatisch van updates. Dat is handig, maar het geeft ook een veilig gevoel. Want meestal zijn het beveiligings-updates. Dat betekent dat ze foutjes of kwetsbaarheden verhelpen, zodat alles het goed blijft doen en de buurman nog steeds niet mee kan kijken.
Meer producten met Tapo technologie vind je hier
Op tijd aan, lang genoeg aanblijven, dus liefst sensor-bereik tijdsduur instelbaar. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat sensorbereik door scheef of over de kop op te hangen, of deels afplakken. Zodat niet steeds afgaat als kat er langs loopt, maar wel bij mens. Leuk om ‘s avond met de kids uit te testen totdat het goed is.
Normaal hang je een bewegingssensor hoog op, maar als je juist op heuphoogte ophangt en dan over de kop, dan ziet hij de kat niet, maar mensen wel
Deze stekkers werken op dezelfde Tapo app als de voordeurbel-camera en de opritcamera
De stopcontacten passen zich automatisch aan, bv 1 uur voor zonsondergang, zomer/wintertijd, knop er op. Koop er meteen een paar!
Heel simpel: in hal of kelderkast plaats je een lamp met bewegingssensor. Kost weinig. Sommige werken zelfs op batterijen, want LED vraagt niet zoveel stroom. Je kunt automatisch extra licht krijgen als je dichtbij dat tafeltje komt met oma’s mooie oude vaas. Of bij de oprit of bij het buitenkraantje. Het kan goedkoop, de bouwmarkt heeft veel keus. Of in de gang, tussen je slaapkamer en het toilet, een lampje dat pas aan gaat als het donker is. En dat je ook uit kunt zetten. Je zet het dan pas aan als je naar bed gaat. Of dit lampje, werkt op dezelfde manier.
Een lamp kun je standaard aan het plafond hangen, maar licht kun je ook op de vloer aanbrengen langs de plint, met led strips
Dat kan met Tapo, maar ook kant en klare setjes, bv:
Luxe ledstrips voor traptreden, met sensor en dimbaar
die hebben geen app, maar dat hoeft ook niet.
Als je toch bezig bent, laat meteen even anti-slip aanbrengen op de trap!
En O ja, Trapverlichting glow in dark is minder prijzig, maar heeft geen bewegingssensoren. Ze lichten gewoon op in het donker. Dat is vaak genoeg! En deze verlichting is weer wel oplaadbaar en heeft een bewegingssensor
Er is ook verlichting voor een kelderkast, trapkast of kledingkast. Met batterijen of oplaadbaar, met beweegsensor, zodat het licht alleen aan gaat als je het nodig hebt. Zo;n lamp kunje ook in de hal of in de gang ophangen, zodat je alleen licht hebt alshet nodig is.
Er zijn zelfs scharnierlampjes, die aangaan als je een kastdeurtje open doet. Mooi en goedkoop.
Je hoeft ook niet meer de hele avond en nacht een buitenlamp aan te laten om te zien wie er voor de deur staat, want er zijn ook buitenlampen met bewegingssensor, bijvoorbeeld deze Buitenlamp met bewegingssensor van Hoftronic
Deze keuzehulp is nog lang niet klaar. Maar veel Domotica-produkten staan al op deze site.
Uiteraard is er veel meer op de markt...
Hier alvast een paar groepen met produchten:
Beveiligingscamera's (aparte pagina in deze keuzehulp)
Automatische verlichting (aparte pagina in deze keuzehulp)
Huisautomatisering met oogbesturing
Robot stofzuigers en Tuin-robot
Wil je het weer over gewone dingen hebben met degene waar je voor zorg?
Er kan veel met Huisautomatisering (domotica). In onderstaand filmpje zie je een paar voorbeelden.
November 2024 verscheen in het Ergotherapie Magazine een artikel van Nico Knibbe, Renee van Leeuwen en Elly Waaijer over Domotica / Huisautomatisering.
Dat artikel staat hieronder.
ergotherapie magazine nr- 5 2024-05-19-23 scouters keuzehulp