Stabiel lopen

Hoe loopt jouw kind stabiel? En wat zijn er voor vrolijke hulpmiddelen verkrijgbaar die passen bij de leeftijd van jouw kind? Bekijk alle oplossingen en hulpmiddelen waarmee jouw kind veilig en stabiel kan lopen.

Veilig lopen

Je wilt natuurlijk niet dat je kind uitglijdt of valt. Er zijn veel tips die dit helpen voorkomen, check:

  • Schuur de zolen van de schoenen voor meer grip.
  • Verwijder kleedjes in huis, zodat je kind daar ook niet over kan struikelen.
  • Doe je kind thuis sloffen met een stevige zool aan, dat geeft meer grip op een gladde vloer.
  • Voorkom gedoe met de draden van je elektrische apparaten en berg ze op achter een grote plint, in een kabelgoot of zet ze vast met pinnetjes.
  • En al eens gedacht aan antislipsokken?
  • Voorkom uit de bocht vliegen met een antislipmatje, ook handig in de badkamer of het toilet.

Een hulpmiddel kan ook helpen om stabiel te lopen, bijvoorbeeld krukkeneen wandelstok, of rollator. Lees hieronder verder over de meest praktische oplossingen en de beste hulpmiddelen.

Gerelateerde hulpmiddelen

Veilig kruipen

Als je kind gaat kruipen, dan moeten er natuurlijk geen ongelukken gebeuren. Hoe is je huis veilig voor een beginnende kruiper? Check:

  • Zijn er geen scherpe hoeken waaraan je kind zich kunt stoten?
  • Kan er niets omvallen als je er tegenaan kruipt?
  • Zijn snoeren en stopcontacten afgeplakt of verborgen?
  • Zijn er geen giftige planten of schoonmaakmiddelen binnen bereik?

Een andere goede tip, gevonden op de website MiniMe, is om als vader of moeder zelf eens door het huis te kruipen. Kom je nog gevaarlijke of onhandige dingen tegen?

Tips om kruipen te stimuleren

Gaat kruipen niet vanzelf? Dan zijn er tips om kruipen te stimuleren. Bijvoorbeeld:

  • Leg speelgoed of iets glinsterends op de grond: een leuk doel om heen te kruipen!
  • Kruipen op een kleedje gaat makkelijker dan op een gladde voer, dan heb je meer grip (en da’s ook nog eens lekker zacht).
  • Met een broek aan is kruipen niet koud of pijnlijk, wel zo prettig!
  • Lees meer tips op de site MiniMeOuders.nl en Baby24

Hulpmiddelen bij het kruipen

Als zelf kruipen lastig is, zijn er ook hulpmiddelen om toch met andere kinderen samen te kunnen kruipen. Bijvoorbeeld de kruiphulp Scooot van FireFly. Hierbij kan je kiezen uit 2 modellen: die waarbij je kind met zijn voeten de kruiphulp aandrijft, of met de handen door te hoepelen (een minirolstoel wordt het dan).

Ken je meer hulpmiddelen bij het kruipen? We horen het heel graag en vullen deze informatie graag aan met jouw tips!

Tip de redactie

Met kinderkrukken op pad

Als je kind een blessure aan zijn been of voet heeft, dan kunnen krukken helpen om toch vooruit te komen. Wist je dat er ook krukken zijn speciaal voor kinderen, in kleinere maten en vrolijke kleuren. Bijvoorbeeld de:

  • Able2 kinderkruk (open manchet)
  • Safe in Kids van Rebotec (gesloten manchet, zie foto)

De Excelcare krukken zijn niet zo vrolijk als de andere krukken, maar worden ook speciaal voor kinderen gemaakt. De SmartCRUTCH krukken zijn ook verkrijgbaar in allerlei felle kleuren. Deze zijn niet speciaal voor kinderen gemaakt, maar kan je al gebruiken vanaf een lengte van 1,52 meter.

Heeft jouw kind saaie krukken? Dan kun je de krukken ook pimpen, zelf of met dit pimpproduct.

Als je krukken voor je kind kiest en gaat gebruiken, is het natuurlijk belangrijk dat je de goede keuze maakt. Dit zijn enkele tips:

  • Kies het juiste handvat. De handen van je kind worden het meest ontzien met een ergonomisch handvat.
  • Open of gesloten manchet: wat is het beste voor jou? Een gesloten manchet geeft meer gevoel van steun bij het lopen, maar bij een open manchet kost het minder moeite om de kruk om en af te doen.
  • Heeft je kind last van zijn handen? Dan is een gewone elleboogkruk misschien te belastend. Kijk eens naar een onderarmkruk bijvoorbeeld, zoals de SmartCRUTCH die je zowel als elleboogkruk als onderarmkruk kunt gebruiken.
  • Stel de krukken op de juiste hoogte in (zie ook de video hieronder)

VIDEO: Krukken op de goede hoogte instellen

Tip van Anna: elleboogkrukken van ExcelCare

“Vooral de eerste 2 weken na de operatie had ik niet zonder gekund. De krukken zelf zijn vrij dun maar aan de onderkant zit een soort omgekeerde trechter van rubber. Dat bredere oppervlak van de kruk zet je op de grond. Dat is antislip, of zo.”

Lees het interview met Anna

Lopen met kinderwandelstok

Als jouw kind wel wat extra steun kan gebruiken bij het lopen, kan een wandelstok een goede oplossing zijn. Bijvoorbeeld een nordic walking achtige wandelstok, want die zijn er ook speciaal voor kinderen, zoals:

  • Arpenaz wandelstok
  • First Strike wandelstok van Black Diamond
  • Leki Vario XS wandelstok

Heeft jouw zoon of dochter meer stabiliteit nodig, dan is een driepoot wandelstok beter voor je. Bijvoorbeeld de vrolijke driepoot wandelstok Roma Medical of de driepoot van POM Revalidatietechniek.

Wil jij zelf of samen met je kind aan de slag om een wandelstok te maken? Dat kan natuurlijk ook met een dikke tak of stok. Doe dat wel veilig, laat je kind dit nooit alleen doen. Bekijk hoe je zelf je wandelstok maakt op de website Oudersvannature.nl.

Lopen met kinderrollator of looprek

Bij een rollator denk je misschien al snel aan een saaie, kleurloze rollator voor oudere mensen. Maar er zijn ook rollators speciaal voor kinderen. Leuke en vaak ook kleurige rollators zijn bijvoorbeeld:

  • Fixi Rollator van Rebotec
  • Gemino 30S Rollator van Sunrise Medical
  • Tropro Troja XS

Ben je meer op zoek naar een looprek voor je kind, bijvoorbeeld om (opnieuw) te leren lopen? Dan is de kinderrollator Alvelam Atila misschien ook geschikt, deze is namelijk verkrijgbaar met 2 wieltjes.

Er zijn ook kinderrollators die je achterstevoren gebruikt, ook met zitondersteuning. Deze helpen je kind (opnieuw) te lopen en coördineren bij het lopen. Ze geven je bovendien een actieve stahouding, en je kunt je er vrijer mee bewegen dan met een gewone kinderrollator.

  • Pluto rollator: achterwaarts en met zitje
  • Crocodile rollator: achterwaarts en zonder zitje

Voor nog wat meer steun, is er ook de NF Walker 2 van Made for Movement. Deze innovatieve kinderloophulp geeft steun aan de romp en (delen van) de benen. Heel prettig als je je kind graag wil laten bewegen, ook als dat zelfstandig moeilijk gaat. Je handen blijven bij de NF Walker 2, dus je kind kan hiermee ook lekker spelen.

Tip van Ruben: het looprek Walk Star met 4 wielen

“De Walk Star is een heel bijzonder looprek, vooral vanwege de steun in de rug. Ik heb een handicap waardoor ik moeilijk loop en ik ben ook niet zo stabiel. Met een gewone rollator kan ik daarom best snel omvallen. Met dit looprek gebeurt dat niet, want het staat echt heel stevig. Het kan ook niet wegrollen, door de terugloopstop bij de achterwielen.”

Lees het interview met Ruben

Gerelateerde hulpmiddelen

Pimp de kruk of wandelstok

Hoe leuk is het om de kruk of wandelstok te pimpen! Als je zelf handig bent, kan je het loophulpmiddel samen met je kind pimpen met een likje verf of een hippe stof. Maar er zijn ook kant-en-klare pimphoezen te koop voor het hulpmiddel, bijvoorbeeld:

  • Pimp je kinderkruk met de Stocky van Pimped By Roos
  • Pimp je kinderwandelstok met een stoksok van Toffe Stokken (zie foto)
  • Hang sieraden of andere accessoires aan je loophulpmiddel met Grippy Double en Single van Pimped by Roos

Ken jij meer loophulpmiddelen of heb jij zelf ervaring met pimpen? We zijn benieuwd!

Mail de redactie

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over opstaan graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie