Mobiel blijven met de elleboogkrukken van ExcelCare na een operatie

Mobiel blijven met de elleboogkrukken van ExcelCare na een operatie

Mobiel blijven met de elleboogkrukken van ExcelCare na een operatie

Zo loop je lekker te rennen op het voetbalveld, zo lig je op de operatietafel vanwege een fikse blessure. Het overkwam Anna. Haar voorste kruisband scheurde volledig af tijdens een voetbalwedstrijd met haar team. Voorlopig springt ze niet meer achteloos de bus of de trein in. Maar met de elleboogkrukken van ExcelCare redt ze zich gelukkig uitstekend gedurende de 6-weekse revalidatieperiode.

Op de krukken in plaats van op hoge hakken!

“Ja, dat is wel even wat anders. Maar het is heel fijn dat je met die elleboogkrukken van ExcelCare kan lopen. Vooral de eerste 2 weken na de operatie had ik niet zonder gekund. Je moet echt voorzichtig doen want je kruisband is zo vlak na de operatie nog heel fragiel. De steun van die krukken is dus erg belangrijk. Ook voor je eigen veiligheid, want je moet natuurlijk zien te voorkomen dat je weer onder het mes moet, omdat je valt. Dan ben je weer terug bij af.”

Na hoeveel tijd mocht je je been weer gaan belasten?

“Na 1 week mag je je been weer voor 50% belasten. Maar je bent je hele spierfunctie kwijt en ook de coördinatie van het been. Eigenlijk moet je helemaal opnieuw leren lopen. Ik probeer mijn been dus wel te gebruiken, maar omdat het gewoon zwak is, sleep ik het als een soort houten been achter mijn goede been aan. Die 2 krukken gebruik ik als derde been. Ik zet ze neer zodra ik mijn slechte been vooruitzet.”

En hoe loop je precies met die krukken, zitten ze onder je oksels?

“Nee, ik zit met mijn arm door een soort rondje (elleboogsteun, red) en houd ze met mijn handen vast. Ik heb ze wel afgesteld op een voor mij prettige hoogte.”

Gebruik je de krukken alleen binnenshuis?

“Ik ga er ook mee naar buiten, om een stukje te wandelen. En ik ga ermee de bus mee in. Alleen was de eerste keer dat ik dat deed echt dramatisch.”

Hoezo dramatisch?

“Nou, ik ben gewend gewoon de bus in te springen en toevallig moest ik ook nog eens een bus hebben die vrij druk was. Dus ja, dan sta je daar met je krukken, in een drukke bus, en je kan je eigenlijk nergens aan vastpakken, want je hebt die krukken beet. En als er dan eindelijk ergens een zitplaats is, moet je aan zoveel dingen denken. Je moet rustig gaan zitten, je moet die krukken ergens neerleggen. Het was een behoorlijk gedoe.”

En hoe heb je dat opgelost?

“Ik zorg er nu voor dat ik voorin instap zodat de buschauffeur ziet: oh, daar is iemand op krukken, ik moet dus even wachten met wegrijden totdat zij veilig staat of zit, want anders kukelt ze zo om. En ook bij het uitstappen doe ik voorzichtig. Ik zet eerst een kruk stevig op de grond en ga er daarna zelf achteraan.”

Glijd je makkelijk uit met die elleboogkrukken van ExcelCare?

“De krukken zelf zijn vrij dun maar aan de onderkant zit een soort omgekeerde trechter van rubber. Dat bredere oppervlak van de kruk zet je op de grond. Dat is antislip, of zo.”

Kon je vrij snel met de krukken overweg?

“Ja, dat ging heel gemakkelijk, het kostte me niet veel moeite. Alleen moet je er wel aan denken dat je de krukken op de goede manier neerzet. Dat was even wennen. Je moet goed op de ondergrond letten. Ik heb

de krukken wel eens verkeerd neergezet, waardoor ik met mijn voet in een soort kuiltje terechtkwam. Dan verstap je je en dan val je toch wel wat sneller. En je moet oppassen dat je jezelf niet onderuit schopt, doordat je je been iets te enthousiast naar de zijkant doet, want ook dan lig je zo op de grond. En dat moet je natuurlijk zien te voorkomen.”

Dus je hebt al een paar keer op de grond gelegen?

“Nou, net niet, ik kon me nog net ergens aan vastgrijpen.”

Zou je iemand in dezelfde omstandigheden ook de elleboogkrukken van ExcelCare aanraden?

“Ja, ze zijn echt wel nodig. Je ziet ook dat mensen na deze operatie even in een rolstoel gaan, maar het is gewoon heel belangrijk om van begin af aan de beweging in het been te houden. Want anders verstijft de hele boel en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zelf dacht ik dat ik last zou krijgen van mijn handen maar die handvaten zijn superprettig, dus ik kan lang lopen zonder pijn te krijgen.”

Vond je de krukken duur?

“Ik heb ze voor € 30 bij bol.com gekocht. Dat vond ik een prima prijs. Ik moet nog even uitzoeken of ik ze terug krijg van de verzekering.”

Ga je weer voetballen als alles achter de rug is?

“Over 9 maanden tot 1 jaar na de operatie mag ik weer voetballen. Na 4 weken mag ik in huis zonder krukken lopen, na 6 weken mag ik buiten fietsen en 3 maanden later mag ik gaan hardlopen. Maar pas na 9 maanden mag ik weer een draaibeweging maken met mijn knie, iets wat je heel vaak doet met voetbal. Tot die tijd is het dus oppassen geblazen hoe je beweegt. Je kruisband wordt wél 2 keer zo sterk door zo’n operatie!”

Ook je ervaring delen over jouw favoriete hulpmiddel?

Wil jij net als Anna je ervaring delen over jouw favoriete hulpmiddel? Dat kan, heel leuk zelfs!

Mail de redactie

Gerelateerde hulpmiddelen

Op Scouters vind je meer dan duizend hulpmiddelen om je te helpen bij dagelijkse activiteiten en om beperkingen te compenseren die worden veroorzaakt door een handicap, ouderdom, ziekte of letsel.