Wandelstok en krukken

Je hebt ondersteuning nodig bij het lopen. Wat past het beste bij jou: krukken, een wandelstok of een ander hulpmiddel? En waar moet je op letten bij het huren of kopen ervan?

Bpxvcnbssi bfdca

Waarvoor biedt een wandelstok of kruk een oplossing?

Heb je een blessure of ben je geopereerd aan je voet of been? Of gaat lopen niet goed en zoek je naar oplossingen om toch gewoon op pad te kunnen? Dan biedt een wandelstok of kruk extra ondersteuning. Een wandelstok geeft net wat extra steun bij het (op)staan en lopen. Een kruk doet dat ook, maar daarmee krijgt je onderarm ook nog ondersteuning. Wil je liever niet met krukken lopen maar heb je wel behoefte aan ondersteuning? Dan zijn de sportieve Nordic Walking stokken iets voor jou. Nordic Walking stokken bieden enige ondersteuning, zijn vaak makkelijk in te schuiven en mee te nemen en je ziet eruit als een sporter in plaats van een zieke.

Als je één slecht been hebt maar dit nog wel kan gebruiken, kan je met een wandelstok of kruk uit de voeten. Als je één voet of been niet kan gebruiken, zit er niets anders op dan 2 krukken te gebruiken, zodat je je ene voet of been ontlast. Voor een rollator moet je beide benen kunnen gebruiken, en deze biedt naast ondersteuning ook stabiliteit bij het lopen. Weet je niet goed wat bij jouw situatie het beste past? Goed om je arts, fysiotherapeut of ergotherapeut om advies te vragen.

Kies de wandelstok die bij je past

Goed om te weten bij het gebruik van je stok: als je de wandelstok in je linkerhand houdt, ontlast je je rechterbeen en andersom. Welke past het beste bij jou en jouw linker- of rechterhand en -arm?

De juiste lengte

Welke stoklengte heb je nodig? Meet de afstand tussen de grond en je polsgewricht, de knokkel net boven je pols. Doe dat aan de kant waar de wandelstok wordt gebruikt, met schoenen aan en de armen ontspannen langs je lijf. Veel wandelstokken zijn verstelbaar of makkelijk in te korten.

Het beste handvat

Vind je het fijn om af en toe een wandelstok te gebruiken? Dan is een stok met een knophandvat al goed voor je. Gebruik je de stok intensiever of ben je wat zwaarder? Dan is een wandelstok met een anatomisch handvat misschien handig. Die zorgt er voor dat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld en je pols wordt ontlast. Je hebt dan een wandelstok speciaal voor je linker- of rechterhand. Heb je last van zweethanden, dan is een houten handvat of zacht rubberen handvat geschikt.

Meer weten over het juiste handvat voor jou? Bekijk het volledige overzicht handvatten en handgrepen voor wandelstokken in de keuzehulp wandelstokken.

Multifunctionele wandelstokken

Wandelstokken bestaan in vele varianten. Ze kunnen bijvoorbeeld gemaakt zijn van kunststof, hout of aluminium. En een wandelstok hoeft echt niet suf te zijn. Er zijn stokken in alle denkbare kleuren en met allerlei patronen. Hip! Handig zijn ook de opvouwbare wandelstokken. Die neem je makkelijk mee in je tas. Een wandelstok kan bovendien nog andere doelen dienen:

  • Zitstok: hiermee kan je niet alleen lopen, maar ook even zitten als dat nodig is.
  • Wandelstok met wieltjes: ideaal als je er ook mee wil winkelen, want daarmee kan je tassen dragen.
  • Wandelstok als paraplu: je paraplu kan een soort wandelstok voor je zijn, maar er zijn ook paraplu’s met een speciaal handvat. Dat loopt lekkerder en zijn ook als paraplu te gebruiken.

Wandelstok met een, 3 of 4 ‘poten’

Een ‘normale’ wandelstok heeft een poot, maar voor meer stabiliteit is er een wandelstok met 3 poten. En er bestaan zelfs wandelstokken met 4 poten, voor maximale stabiliteit.

Ga je de stok veel meenemen op reis? Dan is inklapbaar misschien praktisch voor je. Gebruik je al een wandelstok of kruk? Dan ken je vast het probleem dat die vaak omvalt. Er zijn clips waarmee je je stok of kruk makkelijk aan een tafel kan hangen.

Kies de krukken die bij je passen

Krukken kan je zowel kopen als huren, bij een thuiszorgwinkel of online. Hoelang heb jij krukken nodig? Per week is de huur tussen de 4 en 10 euro, afhankelijk van je zorgverzekering wordt dit (deels) vergoed. Het best kan je dit nagaan bij je zorgverzekering. Je kan al een paar krukken kopen voor 40 euro. Zo kan je uitrekenen wat voor jou het voordeligst is.

De juiste lengte

Zijn de krukken goed voor jou, de juiste lengte en dragen ze je gewicht? Het handvat komt op polshoogte en het manchet net onder de elleboog.

Bekijk ook de video over het instellen van de krukken.

Het beste handvat

Hoe intensief ga je de krukken gebruiken? Als je ze voor lange tijd nodig hebt, ver moet lopen of één been helemaal niet kan gebruiken, is het misschien goed anatomische of ergonomisch gevormde handvatten te kiezen om je hand(en) zoveel mogelijk te ontzien. Voor extra grip kies je de zachte rubberen handvatten. Als je last hebt van zweethanden is een houten handvat ook prettig.

Voldoende veilig

Loop je veel op gladde vloeren bijvoorbeeld in de badkamer? Of loop je op hellingen? Misschien is het winter of ga je in het bos lopen met je krukken? Er zijn doppen om onder je krukken te bevestigen voor extra grip en speciale doppen voor in de sneeuw en op ijs. 

Open of gesloten manchet

Het manchet is de ring net onder je elleboog. Deze is half open (open manchet) of bijna dicht (dicht manchet). Het voordeel van een kruk met een dicht manchet is dat deze meer gevoel van steun geeft en aan je arm blijft hangen en niet valt als je even iets pakt. Maar je schuift je arm moeilijker in de kruk, je kleding schuift omhoog en de kruk gaat ook niet goed af als je valt. Een open manchet is veiliger omdat de kruk wel direct afvalt en het insteken van je arm kost minder moeite.

Elleboog, onderarm of okselkruk

Heb je voldoende steun aan je handen, dan is een gewone elleboogkruk prima. Krijg je dan pijn aan handen of polsen, dan heb je waarschijnlijk ook steun van je onderarmen nodig. Dan is een onderarmkruk of reumakruk waarschijnlijk goed voor je. Je steunt op je onderarmen die in een hoek van 90 graden op de onderarmschalen liggen. Deze kruk ‘hangt’ bij het lopen aan je onderarm. Gaat steunen op je handen of onderarmen niet goed? Misschien kan je dan beter okselkrukken gebruiken. Dan ’hang’ je op je oksels.

Video: veilig en comfortabel met wandelstok of krukken lopen

De trap op en af met krukken: hoe doe je dat? Lees er verder over op de pagina over veilig traplopen.

Stijlvolle en innovatieve krukken

Grijze krukken heb je vast vaak gezien, maar ze zijn er ook in allerlei vrolijke kleuren. Bovendien: er zijn accessoires waarmee je je krukken zelf makkelijk opfleurt, bijvoorbeeld van Pimped by Roos.

Met krukken of wandelstok in het openbaar vervoer

Je kruk of wandelstok kan je in de bus, tram, metro, trein of taxi gewoon meenemen.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het gebruiken van krukken en wandelstokken? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Wandelstok

Wandelstokken die wél cool zijn? Ja, er zijn steeds meer hippe en stijlvolle wandelstokken en sportieve alternatieven voor de stok! Wat zijn de beste opties voor jou? En waar let je op bij het kopen van een wandelstok? We scoutten de beste wandelstokken voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in deze onafhankelijke keuzehulp.
Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor wandelstok en krukken