Wandelstok

Wandelstokken die wél cool zijn? Ja, er zijn steeds meer hippe en stijlvolle wandelstokken en sportieve alternatieven voor de stok! Wat zijn de beste opties voor jou? En waar let je op bij het kopen van een wandelstok? We scoutten de beste wandelstokken voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in deze onafhankelijke keuzehulp.

Laatst gewijzigd op 24 oktober 2023 door Scouters

Wandelstok kiezen: waar let je op?

Je kan een wandelstok gebruiken als je je rug wil ontlasten of stabieler wil lopen. Maar er zijn zo veel verschillende soorten wandelstokken… Waar let je op als je een wandelstok koopt? Hieronder de belangrijkste criteria:

 • Design: er zijn steeds meer leuke, hippe wandelstokken ook met prints en in felle kleuren
 • Handvat: heb je extra grip nodig of is je hand snel overbelast? Kies dan een ergonomisch handvat
 • Hoogte of instelbaarheid: om goed te lopen is het belangrijk dat de wandelstok de juiste hoogte heeft voor jou
 • Stabiliteit: met een extra grote of een vierpoot wandelstok heb je extra grip op de grond bij het lopen
 • Opvouwbaar: je kan veel stokken ook opvouwen, handig als de stok in een tas wil meenemen
 • Gewicht: ook belangrijk bij het meenemen op reis, want hoe zwaarder hoe lastiger dat wordt
 • Zitje: er zijn ook wandelstokken die je kan omtoveren tot zitstok om even te rusten
 • Materiaal: hoe beter de kwaliteit van het materiaal van de wandelstok, hoe langer die meegaat
 • Prijs: wandelstokken zijn er in allerlei prijzen, de meeste liggen tussen de € 10,- en € 70,-

Soorten wandelstokken: de opties op een rij

Er zijn allerlei soorten wandelstokken, en ook wandelstokken met meerdere van deze eigenschappen tegelijk:

 • Houten wandelstok
 • Aluminium wandelstok
 • Hippe wandelstok
 • Wandelstok en paraplu in één
 • Sportieve wandelstok: nordic walking
 • Verstelbare wandelstok (handig om je wandelstok op de juiste hoogte in stellen)
 • Wandelstok met anatomisch handvat
 • Opvouwbare wandelstok
 • Zitstok: wandelstok met zitje
 • Vierpoot wandelstok
 • Wandelstok met extra grote voet
 • Wandelstok met wieltjes
 • En allerlei accessoires, zoals houders, lampjes en pimpmateriaal

Design wandelstok

Met een wandelstok kan je er ook heel hip uitzien! Je komt stijlvol voor de dag met een klassieke houten wandelstok, bijvoorbeeld met een Derby of Fritz handvat. Wil jij knallen, dan kan je voor een fel gekleurde wandelstok gaan, bijvoorbeeld van Neo Walk. Ook de ontwerpen van Ninee (van houtverstelbaar en opvouwbaar) en Sabi kan je zonder twijfel hip en modern noemen. Handig van die van de wandelstokken van het Nederlandse bedrijf Ninee is dat deze wandelstokken opvouwbaar zijn en over een anatomisch handvat beschikken. Wil jij liever niet dat anderen direct zien dat je met een wandelstok loopt? Dan kan je kiezen voor een wandelstok en paraplu in één of een sportief alternatief: de nordic walking stokken.

Handvat wandelstok

Het handvat van je stok is misschien wel het belangrijkst. Hoe beter je grip hebt, hoe veiliger. En natuurlijk: hoe beter je hand en pols worden ondersteund, hoe beter voor je lichaam. Bij de keuze voor een handvat zijn het materiaal en de vorm allebei van belang. Heb je last van zweethanden, dan is een houten handvat of zacht rubberen handvat prettig en stevig voor je.

Als het gaat om de vorm, dan is het goed om te weten welke soorten handvatten er zijn. Hieronder zie je de meest voorkomende op een rij, samen met de eigenschappen.

Voorbeeld Type Omschrijving
Anatomisch handvat Bij een anatomisch handvat (ook wel ergonomisch handvat) steun je met je hele handpalm op de stok. Je verdeelt je gewicht over je hele handpalm en dat vermindert de belasting op je pols. Vooral fijn bij langdurige wandelingen of voor mensen met reuma.

 

Verkrijgbaar voor links- en rechtshandigen, vanaf circa € 18,- (MedipreventieNinee).

Derby handvat Het Derby handvat heeft een ergonomische vorm en een zacht gepolsterde bovenkant die schokken opvangt. Het heeft ook een reflecterend polsbandje voor in het donker.

 

In verschillende kleuren te koop vanaf ongeveer € 20,- (Able2 en Zorgmiddelenaanhuis).

Fritz handvat Het Fritz handvat is vernoemd naar Friederich II, koning van Pruisen. Het is één van de oudste handvatvormen die er bestaan. Van chroom (Wandelstok), met een eigentijds design (Ninee), of ander materiaal en uitvoering.

 

Geschikt voor links- en rechtshandigen en te koop vanaf circa € 80,-.

Rondhaak handvat De Rondhaak behoort ook tot de oudste handvatvormen. Hij wordt veel gebruikt door toeristen, maar geeft niet heel veel steun. De ronde vorm is wel handig: daar kun je de stok mee ophangen aan een haak. Past net zo goed in de linkerhand als de rechter. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 45,- (Ninee en Wandelstok).
XL-greep Voor extra lange of zware mensen zijn er de XL (personen tot 200 kg) en XXL (personen tot 225 kg) wandelstokken. De lengte varieert van 100 tot 113 cm. De stokken en handvatten zijn van beukenhout, edelstaal of aluminium (lichtgewicht). Verkrijgbaar bij Wandelstok.
Knop handvat Bij een wandelstok met een knop verdeel je je gewicht niet over je hele hand: het rust allemaal op één punt en dat is niet goed voor langdurig of intensief gebruik. Ze zijn meer voor de sier, met een handvat van chroom (Wandelstok) of een houten dierenkop (Ninee).
Sta-op handvat Gebruik je een wandelstok of kruk en kom je moeilijk overeind? Met een sta-op handvat kun je je opdrukken en gemakkelijker opstaan. Je schuift hem over je stok en je kunt dit extra handvat opklappen als je het niet gebruikt. 

Opvouwbare wandelstok

Veel wandelstokken zijn opvouwbaar. Handig als je je wandelstok in een tas mee wil nemen. Je kan een opvouwbare wandelstok vaak in 4 kwarten vouwen. Wandelstokken van de Ossenberg en Ninee (inderdaad, die hippe) zijn bijvoorbeeld opvouwbaar. Een opvouwbare wandelstok wordt ook wel een inklapbare wandelstok genoemd.

Zitstok: wandelstok met zitje

Wil jij even rusten tussen het wandelen door? Dan is een wandelstok met zitje misschien iets voor jou. De Flipstick en de Caremart zijn 2 voorbeelden van een wandelstok met zitje. Ook heel handig bij museumbezoek of een middagje.

Vierpoot wandelstok of extra grote voet: extra stabiel

Voor wie extra stabiliteit nodig heeft, is een vierpoot wandelstok een goede optie, zoals de Quadro en de Skanstaal. Ook de driepoot wandelstok met zitje van Caremart kan extra steun bieden. Er zijn bovendien ook wandelstokken met een extra grote voet, zoals de Perfect Butler van EasyMaxx en de Perfect Cane van Orangeplanet. Ook de TANGO wandelstok heeft een extra grote voet, maar dan bedoeld om de wandelstok makkelijk te kunnen laten staan als je de stok even niet gebruikt.

Ligt er een grote laag sneeuw en wil je er toch zo stabiel mogelijk op uit? Dan is de ijsdop van het merk Vitility een goede oplossing: deze zet je onder je wandelstok voor extra grip in het ijs of de sneeuw.

Wandelstok op wieltjes

Een nieuwe variant op de wandelstok is de wandelstok op wieltjes: de RollerMate. Je zou kunnen zeggen dat dit hulpmiddel een kruising is tussen de wandelstok en rollator. Handig is dat er een kleine tas op de Rollermate zit. Deze wandelstok op wieltjes is wel fors prijziger dan een reguliere wandelstok: € 180,-

Handige accessoires voor je wandelstok

Je kan ook allerlei accessoires bij je wandelstok kiezen. Soms zitten deze accessoires standaard bij je wandelstok, of koop je die speciaal voor jouw wandelstok. De meeste accessoires kan je voor alle wandelstokken gebruiken:

 • Stokstok van Toffe Stokken, om je stok te pimpen
 • Wandelstokclip of wandelstokklem op je stok aan tafel te bevestigen
 • Polsbandje om je wandelstok aan je hand te houden
 • Sta-op-hulp voor je wandelstok
 • Rubberdop voor je stok, goed om regelmatig te vervangen
 

Wandelstok op de juiste hoogte bestellen of instellen

Welke stoklengte heb je nodig? Dat is belangrijk om te weten, want als je je wandelstok niet goed gebruikt kan je juist meer lichamelijke klachten krijgen. Hoe weet je wat voor jou de goede lengte is? Meet de afstand tussen de grond en je polsgewricht, de knokkel net boven je pols. Doe dat aan de kant waar de wandelstok wordt gebruikt, met schoenen aan en de armen ontspannen langs je lijf.

Veel wandelstokken zijn verstelbaar of in verschillende maten verkrijgbaar en houten wandelstokken kan je zelf afzagen op je juiste hoogte.

Lopen met wandelstok

Als je voor het eerst gaat lopen met een wandelstok, dan is dat waarschijnlijk even wennen. Je let dan ineens niet meer alleen op je voeten, maar ook op de wandelstok. Oefenen, eventueel samen met je ergotherapeut, helpt. Het is vervolgens belangrijk dat je de wandelstok actief gebruikt om het effect te merken in je rug, knieën of stabiliteit.

Welke tips heb jij voor iemand die voor het eerste een wandelstok koopt?

Laat het de redactie weten

Onderhoud van je wandelstok

Het is belangrijk dat je je wandelstok regelmatig controleert op slijtage. Is de stok nog stevig? Bij twijfel kan je dit altijd navragen bij je ergotherapeut of het verkooppunt waar je de wandelstok hebt gekocht. Goed ook om de dop van de stok, dus het punt waar je de grond raakt met de wandelstok, regelmatig te vervangen. Zo houd je genoeg grip en stabiliteit. Om zo lang mogelijk van je wandelstok gebruik te kunnen maken, helpen deze tips:

 • Maak je wandelstok regelmatig schoon
 • Vervang de rubberen dop van de stok regelmatig voor blijvende grip
 • Gebruik een wandelstokclip of wandelstokklem om je stok niet te laten vallen

Gerelateerde hulpmiddelen