Boekenstandaard

Met een boekenstandaard kan je hands free lezen. Heel handig als je niet allebei je handen of armen kan gebruiken, bijvoorbeeld door een bewegingsbeperking of als je aan het koken bent. Welke soorten boekenstandaarden zijn er en wat is beste optie voor jou? Bekijk het in de keuzehulp.

Laatst gewijzigd op 24 oktober 2023 door Scouters

Wat kan je ermee?

Een boekenstandaard is een steun waar je je boek of tijdschrift kan plaatsen. De steun houdt je boek vast en jij kan rustig lezen zonder je handen te hoeven gebruiken. Dat is heel handig als je je handen of armen niet altijd goed kan gebruiken, en ook bij het koken kan dit een goede oplossing voor je zijn.

Een boeken standaard wordt ook wel leesstandaard, boekenhouder of boekensteun genoemd. Een leesstandaard wordt ook voor een ander hulpmiddel gebruikt: een boekenstandaard en kleine tafel in één. Het woord ‘boekensteun’ wordt ook wel gebruikt in de betekenis van een boekensteun in je boekenkast, om je boeken op een rij te houden.

Hoe werkt een boekenstandaard?

Een standaard bevat vaak klemmetjes of een stevige rand waarmee je je boek vastzet. Sommige standaarden kan je zowel staand als liggend gebruiken. En vaak kan je een standaard ook verstellen, zodat je het hulpmiddel voor zowel een boek als A4-papier kan gebruiken. Soms kan je de standaard ook inklappen en zo makkelijk meenemen op pad.

Boekenstandaard kopen: waar let je op?

Er zijn allerlei soorten boekenstandaarden, maar welke past bij jou? Bij het kopen van een boekenstandaard is het goed om hierop te letten

Waar let je op? Staand of liggend

De meeste standaarden zijn alleen liggend verkrijgbaar. Dat is voldoende als je bijvoorbeeld alleen boeken gaat lezen. Wil je ook A4-documenten op de standaard zetten, dan past een boekenstandaard die je ook staand kan instellen beter bij je. Standaarden die je zowel staand als liggend kan gebruiken zijn:

 • Boekenstandaard Vitility
 • Boekenstandaard in hoogte verstelbaar
 • Boekenstandaard op grote voet

Waar let je op? Verstelbaar op boekdikte en leeshoek?

Ga jij de standaard gebruiken voor verschillende boeken en documenten? Dan is het belangrijk dat de standaard verstelbaar is en iedere dikte in de standaard past. De Vitility boekenstandaard is de enige boekenstandaard die wij scoutten waarbij dat mogelijk is.

Je kan sommige boekenstandaarden ook verstellen in de leeshoek, dus hoe recht of schuin je het boek wil lezen. Standaarden waarbij dat mogelijk is, zijn bijvoorbeeld:

 • Boekenstandaard The Brilliant Reading Rest
 • Boekenstandaard bamboe Wedo

Waar let je op? Afmetingen: hoe groter hoe meer je erop kan plaatsen

Als je verschillende maten boeken en documenten leest, is het belangrijk dat de standaard groot genoeg is. Tegelijkertijd geldt: hoe kleiner het formaat, hoe makkelijker je ermee op pad gaat. Op deze deze bedtafel passen bijvoorbeeld veel maten boeken.

Waar let je op? Inklapbaar: makkelijk en compact meenemen

Ga jij je standaard veel op pad meenemen? Dan is het waarschijnlijk handig als je die kan inklappen. Bij veel boekenstandaarden kan dat, bijvoorbeeld bij deze:

 • Boekenstandaard The Brilliant Reading Rest
 • Boekenstandaard Vitility
 • Boekenstandaard bamboe Wedo

Waar let je op? Verhoogd: met of zonder poot

Lees je veel vanuit bed of je rolstoel? Dan is een boekenstandaard op poot, verhoogd, handig voor jou. Dan heb je geen tafel nodig om de standaard op te zetten. Deze soort boekenstandaard wordt ook wel leesstandaard op voet genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld verhoogde boekenstandaarden:

 • Boekenstandaard in hoogte verstelbaar
 • Boekenstandaard op grote voet
 • Verstelbare bedtafel

Waar let je op? Materiaal zoals hout, aluminium, kunststof of stof?

Standaarden worden veel gemaakt van hout, aluminium, kunststof. Hoe robuuster het materiaal, hoe steviger de standaard. Maar ook: hoe zwaarder de standaard, wat niet handig is al er veel mee op pad gaat. Dit geldt trouwens niet voor het boekenkussen The Book Seat en het boekenkussen van Loungies, standaarden gemaakt van stof en gevuld met zacht materiaal.

Getest: boekenstandaard Vitility, door Bart

Scouters tester Bart testte de standaard van het merk Vitility. Hij vertelt over zijn ervaringen in deze testvideo.

 

Bart over zijn test:

“De standaard ziet er strak uit en is handzaam. Het is een heel gemakkelijk hulpmiddel. Goed mee te nemen in een rugzak naar het werk bijvoorbeeld. Het is even zoeken hoe alles werkt, maar je kan de standaard voor veel boeken en documenten gebruiken, zelf voor de iPad. Het blijkt voor mij ook dat het voor documenten op A4 formaat goed werkt om deze prettiger te lezen. Wat ik een nadeel vind is dat er wel horizontaal gezien een onderrand is om documenten op te zetten maar als ik ‘m verticaal zet kan dit niet. Voor een enkele A4 is het lastig om ‘m dan goed vast te klemmen. Documenten met meer pagina’s gaan goed. Ook het gebruik van mijn agenda op de boekenstandaard bevalt me goed. Hij is goed vast te klemmen en de klemmen zijn makkelijk los te maken en te verschuiven.”

Ook handig: laptopstandaard, laptoptafel of bedtafel als standaard

Heb je ook al eens aan een laptopstandaard, -tafel of bedtafel gedacht als standaard voor je boeken of documenten? Dit zijn weliswaar geen officiële standaarden, maar ze kunnen wel een handige oplossing voor je zijn. Veel laptopstandaarden en -tafels zijn stevig en staan ook wat omhoog om je boek goed te kunnen lezen. Een bedtafel wordt veel gebruikt bij het eten in bed, maar kan ook handig zijn bij het lezen. Denk bijvoorbeeld aan deze verstelbare bedtafel, die je schuin kan zetten om goed te lezen.

Mis jij een tip, laat het weten!

Heb jij een aanvullende tip? We horen het graag!

Mail de redactie

Gerelateerde hulpmiddelen