Nieuwe Keuzehulp hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Nieuwe Keuzehulp hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Nieuwe Keuzehulp hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

In de vorige nieuwsbrief lazen jullie al over mijn toetsenbord met grote letters. Heb ik nog steeds veel plezier van. Maar er zijn natuurlijk veel meer hulpmiddelen die jou (en mij )) kunnen helpen bij het lezen, schrijven en televisiekijken. Daarom zijn we gestart met het ontwikkelen van een nieuwe Keuzehulp over dit soort hulpmiddelen.

Op Support bezochten we daarvoor vast de stand van Optelec, specialist in hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Bart Zwager en Paul Berkelaar van Optelec hebben Scouters toegezegd ons met hun kennis te ondersteunen bij de ontwikkeling van deze nieuwe Keuzehulp.

Hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Er zijn allerlei hulpmiddelen om een achteruitgang of het wegvallen van het zicht te compenseren. Dit kan met vergroting, contrast, verlichting en spraakondersteuning. Veel van dit soort hulpmiddelen zijn qua bediening zo ontworpen dat ook mensen met beperkte digitale vaardigheden ze kunnen bedienen. De zorgverzekeraar vergoedt meestal dit soort hulpmiddelen.

Instellingen

Ook zijn er veel mogelijkheden in je instellingen van je telefoon, computer of tablet. Zelf heb ik bijvoorbeeld alles op grote letters gezet, met een zwarte achtergrond, dat is voor mij de prettigste manier van lezen en schrijven. Diverse aanbieders van computers, tablets en telefoons hebben specifieke instructies geschreven over “handige instellingen” als het niet meer zo makkelijk is om te lezen en foutloos te schrijven. Voor Applegebruikers is dit bijvoorbeeld een hele handige link.

Nieuwe Keuzehulp en Ik wil beter communiceren

Dit soort hulpmiddelen en tips mag je verwachten in de nieuwe Keuzehulp. Ook zijn we op dit moment bezig met het vullen van het domein  Ik wil beter communiceren, nog lang niet af, maar kijk maar eens. Heb  jij goede ervaringen met dit soort hulpmiddelen, of tips over de instellingen op jouw telefoon, computer of tablet, stuur ze naar redactie@scouters.nl en we nemen ze op in de Keuzehulp.

Vast een voorproefje zien van de mogelijkheden, bekijk  dit filmpje van ons bezoek op Support aan de stand van Optelec en maak kennis met een vergrotings hulpmiddel, dat de tekst van brieven of andere documenten kan vergroten, maar ook het contrast kan veranderen en zelfs de tekst kan voorlezen. Ook zie je hoe je veel gemakkelijker de ondertiteling van je televisie kunt lezen, ook weer door vergroting, contrast verandering, of voorlezen.