Communiceren

Communicatie is essentieel om überhaupt te kunnen functioneren. Het gaat dan niet alleen om het kunnen volgen van de traditionele media (krant, TV, etc.), het gaat ook om de moderne media (computer, telefoon, etc.). Wat heb je daarvoor nodig? Zien, horen? Voelen misschien?

Communiceren

Toch blijft de vraag relevant: Wat heb je eigenlijk nodig om te communiceren? Is het slechts beperkt tot zien en horen, of speelt er wellicht meer mee, zoals het zintuig van voelen? Laten we eens dieper ingaan op de diverse aspecten van communicatie en wat deze essentieel maakt voor ons dagelijks leven.

Comminicatie scaled

Hulpmiddelen communicatie: Verminderde handfunctie

Bij een fysieke beperking, zoals bijvoorbeeld een verminderde handfunctie lukt het soms niet om een touchscreen met je vingers te bedienen. Dan kan het handig zijn om een stylus te gebruiken. Dat is een soort pen met een zacht rubber bolletje waarmee je, in tegenstelling tot een gewone pen, een touchscreen kunt bedienen. We hebben er twee voor je geselecteerd:

Hulpmiddelen communicatie: Spraakherkenning, oogtracking

Als je geen toetsenbord kunt gebruiken (om welke reden dan ook), zou je ook software met spraakherkenning kunnen gebruiken. En ook steeds meer apps kun je bedienen met je stem door middel van eenvoudige spraakcommando’s. En wat dacht je van ‘oogtracking’? Apparaten die dat kunnen volgen je ogen als je naar het scherm kijkt en laten je cursor met je oogbewegingen meebewegen. Kijk je langer naar een bepaald punt, dan is dat een klik. Wil je meer weten over dit soort communicatiehulpmiddelen, computeraanpassingen en omgevingsbesturing, kijk dan eens op de site van rdgKompagne. Of kijk eens naar dit filmpje van Apple  en laat je inspireren.

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Boekenstandaard

Met een boekenstandaard kan je hands free lezen. Heel handig als je niet allebei je handen of armen kan gebruiken, bijvoorbeeld door een bewegingsbeperking of als je aan het koken bent. Welke soorten boekenstandaarden zijn er en wat is beste optie voor jou? Bekijk het in de keuzehulp.
Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen bij communiceren