Communiceren

Horen

Communiceren

Horen

Als je niet goed hoort, kan je het beste naar een expert gaan voor een goed advies. Maar het is ook goed te weten dat je telefoon, tablet en computer ook steeds meer trucs hebben om je te helpen bij het communiceren. We hebben er een paar voor je geselecteerd.

  • Stel je apparaat zo in dat je sensorische melding (trillen, lichtflits) krijgt, bijvoorbeeld als iemand je belt of als herinnering aan een afspraak.
  • Steeds meer telefoons hebben een soort live luisteren optie. Daarmee stuur je het geluid van je telefoon naar een draadloze koptelefoon of een gehoorapparaat. Dan hoor je beter wat er in een rumoerige omgeving of aan de andere kant van de kamer wordt gezegd.
  • Kies voor ruisonderdrukking, zodat je de stem van degene die spreekt beter kunt onderscheiden van het achtergrondgeluid.
  • Stel je geluid in op jouw gehoor. Je kunt bijvoorbeeld zachte geluiden versterken of bepaalde frequenties aanpassen, zodat alles (eventueel via je koptelefoon) beter verstaanbaar is.
  • Het thuiswerken en online vergaderen heeft ook voor slechthorenden zijn uitdagingen. Op deze pagina van Doof lees je alles over online meedoen en hoe je een tolk kan inschakelen.

Meer weten over hoe je telefoon, tablet of computer kan helpen bij het beter horen? Klik hier voor Apple devices en hier voor Android.

De Haagse organisatie VOORALLe Hagenaars verzamelde een aantal mooie hulpmiddelen en links om beter te communiceren als je een beperkt gehoor hebt, je vindt ze hier.

Het Kruidvat heeft op haar website een duidelijk stuk over ouderdoms slechthorendheid staan, heb je daar last van goed om eens te lezen.

Pexels breakingpic

Hulpmiddelen voor horen